The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Linn Classik

Hosszú út vezetett a Linn egykori kizárólag analóg irányultságú, szektaszerû rajongótáborral rendelkezõ világától napjaink modern és nyitott termékválasztékáig. A Linn bizonyára jól megtanulta a leckét: fennmaradni csak a folyamatosan változó igények követésével lehet, ami egyáltalán nem kell, hogy a minõségrõl való lemondást jelentse. Hasonlóan az akkori analóg királyokhoz hosszú évekig ellenálltak a CD technikának, hogy aztán késõbb olyan készülékekkel ajándékozzák meg a high-end világot, mint például a Sondek CD 12. Aztán a kezdeti tartózkodás megszûnt, s ma már palettájukon békésen megfér egymás mellett a jó öreg Sondek LP12 és a legmodernebb digitális házimozi.

Óriási kontraszt, de nem is vitás, hogy egy mai high-end cégnek ilyennek kell lennie, hiszen ki állítaná azt, hogy a minõség csak az analógot, vagy csak a kétcsatornás sztereót hallgatók kiváltsága lehet. Sokféle igény és elképzelés létezik. Vannak akik a tökéletességre törekvõ minõség megszállottjai, s nem átallják lakásukat óriási hangfalakkal, négy vagy akár hat végerõsítõvel, külön tápokkal és egyebekkel telepakolni. Vannak akik a józan mértékû kiépítettséget célozzák meg, s vannak olyanok is, akik ugyan vágynak a minõségre, de lelki szemeik elõtt valamiféle Lifestyle rendszer képe lebeg. Utóbbiak számára lehet kellemes alternatíva a Linn Classik, ami józan áron integrál magába egy minõségi "hifi tornyot", komfortos és mellesleg olyan divatos külsõvel rendelkezik, melynek WAF (Wife Accepted Factor - Feleség Tûrési Tényezõ) értéke különösen jó.
Nagyjából három alsó középkategóriájú komponens áráért kapunk egy Linn feliratú, csinos és kétségkívül nagyon modern dobozkát, ami ötféle színben létezik (fekete, fehér, ezüst, kék, zöld) és komplett távvezérlés mellett tartalmaz egy CD játszót, egy tunert, egy erõsítõt és egy ébresztõórát. A midi méretû egység bal oldalát a multifunkciós, átlátható kijelzõ és a kezelõszervek szolíd menynyiségû sora foglalja el, tõlük jobbra fejhallgató aljzat helyezkedik el, a CD fiók és a hálózati kapcsoló pedig a jobb oldalon kapott helyet. Kezelése elsõ ránézésre egy jól felkészült gyereket sem hozna zavarba, az átlátható és szemléletes manuált talán csak az olyan, kissé bonyolultabb mûveletek elvégzéséhez kell elõvenni, mint pl. a rádióadók behangolása. A két sorba rendezett, finom mûködésû nyomógombok a CD játszó/tuner, valamint az erõsítõ alapfunkcióit vezérlik, minden másra - és még van lehetõség bõven - kizárólag a sûrû gomberdõt tartalmazó távvezérlõn keresztül nyílik lehetõség.
A CD játszó belsejébe határozott és gyors mûködésû lemezfiók szállítja a lemezeket, az elérési idõk rövidek, a háromsugaras lézer egység által kiolvasott digitális jeleket pedig Delta Sigma DA konverterek alakítják analóggá. AM/FM sávokon vételképes a tuner, memóriája 80 állomás tárolására nyújt lehetõséget. Kettejük, valamint a három bemenetre csatlakoztatott külsõ források jelei 2x70 Wattos (4 Ohm) erõsítõn izmosodnak meg. A Klassik azonban nemcsak egy szimpla sztereó berendezés, intelligens kapcsolattartásra is képes egyéb Klassik vagy Knekt készülékekkel, így akár négyhelyiséges multiroom rendszer is kiépíthetõ belõle.
Hátoldala a midi méret ellenére is rendezett és zsúfoltságtól mentes. Két szett hangsugárzó csatlakozója egyedi fajta, a gyárilag mellékelt speciális Linn toldalékok csupasz drótvéget, vagy mini banándugót fogadnak, a legelterjedtebb 4 mm-es típus csatlakoztatására nincs lehetõség. A három analóg bemenet és tape out aranyozott RCA aljzatai mellett optikai digitális és sztereó elõfok kimenetet is találunk, utóbbi révén akár opcionális külsõ végfok vagy aktív subwoofer csatlakoztatása is lehetséges. Felül a Multi Room rendszer kiépítéséhez szükséges csatlakozók kaptak helyet a földelés és az antenna aljzatok társaságában, míg a komputerzsinórt fogadó hálózati aljzat a bal oldalra került.
Említettük már a rendszertávvezérlõt, ami az összes funkció irányítására képes, mûködteti a balanszot és a hangszínszabályzókat, és be lehet vele állítani a készülék óráját, ill. timerét, valamint az ébresztést egy esetlegesen zenehallgatással töltött éjszaka után.

Hangminõség
Klasszikus zenével -a nehezével - kezdve a meghallgatást egybõl sûrû atmoszférájú koncertterembe csöppenünk. A zenekar mentalitását életteliség és frissesség jellemzi, a zongorista ritmikus szólóját a vonóskar lendületes, izgalmas játéka kíséri. A hangszínek szépek és teltek, a hangok simasága az igazi nagy, komoly rendszerekét ugyan nem éri el, de az összhatás kitûnõ, élvezetes hangfolyam áramlik a dobozokból a hallgatóság felé. A komplett zenekar megszólalásakor érezhetõ annak súlya, a csöppség hatalmas energiákat közvetít - ezen a ponton foszlik szerteszét mindazok aggodalma, akik a kisméretû és integrált készülék esetleges teljesítményhiányától tartottak.
Éles váltással feszes basszusgitár szóló következik, a pengetés határozott, a mélyhúrok dinamikája megremegteti a levegõt. A hang tiszta, mesterséges felpumpáltságnak vagy feldúsítottságnak nyoma sincs, viszont a megszólalás jelentõs tartalékok meglétét sejteti.
Meghazudtolva méreteit a kis Linn kombó mindenféle zenén energikus, impulzív és atmoszférikus. Tere kiterjedt, a hangszereket pontosan pozícionáltan helyezi el. A hangsugárzók közti, elõtti és mögötti légteret kényelmesen megtölti zenével, ami színes, friss és izgalmas - a közmondásos brit hidegvérnek vagy szárazságnak nyoma sincs -azok a skótok, akik tervezték, valószínûleg sûrûn járnak Ibizára nyaralni.
Ritmikája feszes, könnyûzenén kifejezetten húzós, a basszusa jól bírja a folyamatos pumpálást, dinamikai csúcsoknál mellbevágó, s a hangerõ még ekkor is csak 60-65%-on áll. Karaktere általánosságban a nívós audiofil vagy talán már High-End világ szórakoztató stílusú irányvonalához tartozik, így mindenféle zenén élvezetes megszólalást produkál. Vokális zenén barátságos, kellemes hangtónusú, magas adrenalin szintû énekeseket szólaltat meg, de izgágaságnak vagy kapkodásnak ettõl függetlenül nyoma sincs. A kar tagjai nagy tüdõvel és vehemenciával énekelnek, a nõi vokál szinte repked a levegõben, míg a jó torkú, telt orgánumú férfikar stabil alapot biztosít.
Reggae zenére váltva a dobos gyors, határozott és erõteljes ütésekkel operál, a basszus jól követhetõ, középtõl felfelé pedig a jól ismert izgalmas színvilág és szinte már buja összhatás bontakozik ki. Sok az apró zörej, háttérhang és információ, a figyelem egy pillanatra sem lankad - ez a készülék kifejezetten a zenéhez kedvet csináló fajtához tartozik.
Átkapcsolva tunerre a nívós vevõk világából kapunk némi ízelítõt. A kereskedelmi rádiók MP3-ról nyomott zenéje ennél jobb valószínûleg már nem is lehet, akármilyen tunert is vásárolunk, a jazz és a klasszikus mûfajok viszont igazi élményt nyújtanak. Sok a szín, jó a dinamika, a kontúrok határozottak, a zajtalanság révén pedig a halk részletek is élvezhetõk. Az érzékeny tuner egység rendkívül sok adót megtalál, nagyon alacsony zajszintje pedig különösen akkor válik hallhatóvá, vagyis inkább hallhatatlanná, amikor zenei kíséret nélküli emberi beszédet hallgatunk. A humorista elõadása jól artikulált, hangszíne nagyon életteli, csakúgy, mint a jó poénokat jutalmazó tapsvihar, ami dinamikusan csattan és jól visszaadja a helyiség felfokozott atmoszféráját.

Hifi

További cikkeink

Multimédia

További cikkeink

A JBL Xtreme a cég egyik legjobban sikerült BT hangszórója, így nem csoda, hogy hatodik évét taposva a piacon, még csak a harmadik kiadásnál tart....

Egykor még elképzelhetetlennek tűnő dolog történt velem néhány hete, egy ébresztőórával ellátott Bluetooth hangszóró került a kezeim közé, mint a HFP...

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...