The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Anthem MRX 710 AV receiver azoknak, akik komolyan gondolják

Az Anthem MRX GEN2 AV receivereinek csúcsmodellje, a 7-csatornás MRX 710, és persze általában véve az összes Anthem AV receiver valóban azoknak való, akik komolyan gondolják az otthoni mozizást a rendszer installálásának legelső lépésétől kezdve a mozis, és persze a zenei hangminőségig bezárólag. A külsejükben mértéktartó, felszereltségben józanul bőséges, hangminőségben pedig kiváló készülékek új sorozata műszakilag és szolgáltatások terén is sok újdonságot tartogat, még feljebb téve ezzel az elődök által már amúgy is jó magasra helyezett képzeletbeli lécet.

A GEN2 design nekem személy szerint jobba tetszik, mint az elődöké; az új arculat még inkább letisztult, az előlap egységesen fekete, a kezelőszervek száma pedig minimális. Elnézve a készüléket mindig valahogyan a józanság ugrik be róla, ugyanis kezelhető méretű és tömegű, míg a hátlapján az AV receiverek elkerülhetetlen aljzat bősége ellenére is jól ki lehet igazodni, és a csatlakozók száma sem olyan pazarló, mint a legtöbb konkurens márka esetében, ahol a kategóriában feljebb lépkedve azt hiszik, hogy a vásárlónak kb. Lucasfilm stúdió mennyiségű műsorforrása van otthon és mindet be is akarja egyszerre kötni. Ha már a hátlapnál tartunk, a különféle szekciók fehér és fekete háttér színekkel való elválasztása is javítja az átláthatóságot, az aranyozott aljzatok pedig gusztusos, audiofil szemnek örömöt jelentő minőségi látványt nyújtanak.

Újabb egyedi elemként a kartont kinyitva a receiver mellett egy másik jókora dobozban találjuk az Anthem ARC1 szoba korrekciós rendszer elemeit, a többi gyártónál a filléres aprócska mikrofonnal letudott funkció helyett igényes, állványos mikrofonnal, USB és Ethernet kábelekkel, valamint a bemérő program telepítő CD-jével. Na, ezzel aztán jól el lehet szórakozni, aki ilyet kap karácsonyra, másnap biztos nem fog menni rokonokat látogatni…

mrx inAz Anthemnél úgy tartják, hogy még ha sikerül is egy jól összelőtt hangsugárzó szettet vásárolni és a dobozok elhelyezése is nagyjából ideális, akkor is ott van a szoba a maga számtalan egyedi paraméterével, mint a méretei és az alakja, nem is beszélve a bútorzatról (kevés embernek van külön mozi szobája), az ablakokról, ajtókról és az egyéb a mozizás szempontjából teljesen felesleges, csupán zavaró tényezőnek számító berendezési tárgyról.
Az Anthem Room Correction rendszerének ARC 1M névre hallgató új változata éppen ezért még az elődjénél is kifinomultabb módon próbálja mindezeket belekalkulálni az átviteli paraméterekbe többpontos mikrofonos méréssel és 64-bites processzorával, hogy a térélmény és a hangzás valóban ideális minőségű legyen. A procedúra eredménye akár grafikusan is megtekinthető, ugyanis érdekes szolgáltatásként az Ethernet csatlakozással a hálózathoz is csatlakoztatható rendszerrel okulásként és további megerősítésként ki is lehet nyomtatni a korrekció előtti és utáni állapot mérési diagramot.

Elődjéhez képest a 7×120 W (8 Ohm) teljesítményű új MRX 710-as modell több HDMI bemenettel (8 db), dupla HDMI kimenettel, 4K felskálázással, HDMI Audio return csatornával, gyorsabb HDMI kapcsolással, akár 20 bemenet konfigurációs lehetőséggel, USB porton keresztül végezhető szoftver update-tel, iOS illetve Androidos kontrol App-okkal, nagyobb és jobban olvashatóbb kijelzővel, dupla hangsugárzó konfigurációval és 10 dB-es lépésekben állítható keresztváltóval rendelkezik. Vérbeli audiofil szolgáltatásként 5-csatornás kiépítés esetén a maradék két csatornája sztereó üzemmódban bi-amplifikálásra is használható. A bemeneti egyedileg konfigurálhatók, többek között kiválasztható a fajtájuk (analóg, digitális, koax, optikai, HDMI stb.), a hozzájuk rendelt hangsugárzó beállítás és a kimeneti jel fajtája, vagyis a személyre szabhatóság ezen a téren is rengeteg lehetőséget kínál. Dekóderekból a készülék szintén bőséges választékkal rendelkezik, a normál elvárásokhoz minden megtalálható benne, (Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS-HD Master Audio és High Resolution Audio) bár olyan DSP tűzijátékkal nem látták el, mint amilyennel a konzum márkák típusait.

A készülékkel kapcsolatos felhasználó barát érzetet erősíti az átlátható on-screen menü is, amelyben a funkciók, bemenetek és egyebek egyedileg állíthatók össze, és mindehhez igazából még az Anthem oldalról letölthető manuálra sincs szükség, nem úgy az ARC használatához, amihez azért érdemes kicsit elmélyedni benne.

mrx-rear

Már az originált csomagolásából frissen kivett és bejáratás gyanánt szűz újan megszólaltatott MRX 710 első hangjai megmutatták, hogy mi is az Anthem egyik legfőbb vonzereje, amivel lenyűgözi az audiofil és videofil közönséget. Hallottam már jó pár nagynevű és drága AV receivert és a konzum márkák színe virágát, de ilyen selymes, kellemes és mégis erőteljes hangzással még nem nagyon találkoztam. A következő napokban több film megnézése és több lemez meghallgatása alatt a készülék karaktere természetesen még tovább finomodott én pedig számtalan élménnyel lettem gazdagabb.
A kötelező körök (basszus, dinamika, precíz tér, stb.) mellett a legnagyobb hatást a hangzás természetessége, eszköztelensége és barátságos karaktere tette rám, amiben békésen megfért egymással a nagy volumenű, esetenként hatásvadász jelenetek lenyűgöző prezentálása és a finomságok odafigyelő ábrázolása. Jó példa erre a Prometheus kezdő jelenete az óriási vízesés robajával és a közben finoman úszó kellemes muzsikával, ami együtt óriási élményt jelentett. A hang tökéletesen követi a képet, például a barlangrendszerben száguldó Blökik zümmögése sem marad el a látványuktól. Az ARC-nak hála nincsenek zúgások, rezonanciák, az effektek elhelyezése pedig kivételesen precíz. Az öreg Mr. Scrooge botorkálása nagyon valószerű, olyan mintha nálam motoszkálna valaki, bár a parkettám szerencsére nem recseg úgy, mint az övé. A meghitt jelenetek intimitása ugyanolyan hiteles, mint a tömegjelenetek, a zsúfolt utcák vagy az óriási robajjal repkedő űrhajók ábrázolása. A beszédhangok mindvégig jól érthetők, simaságuk, artikulációjuk és hiteles hangszíneik nagyon magas színvonalat képviselnek még a jobb AV receiverek mezőnyében is. A különböző filmekhez párosuló zenék nagyon kellemes tónusban szólalnak meg, sokuk még kép nélkül, minőségi auditív élményként is bőven megállná a helyét. Ezek után nem meglepő, hogy sztereóban is kiváló minőségű hangzásra számíthatunk tőle, így annak, aki mindenképpen mozizásra vágyik, esetében a zenehallgatás szépségeiről sem kell lemondania, ami egyből sok dilemmát megold.
A magasai szellősek, finomak és lágyak, a cinek selymessége pedig még komoly audiofil igények esetén is kitűnő. A klarinét és a szaxofon sok levegővel, könnyedén muzsikál, a túloldalon a basszus pontos és erőteljes. Klasszikus muzsikákon nyílt és világos hangszínekkel kényeztet, tágas színpadképet épít, ügyesen leképezve a szobához képest óriási koncerthelyszíneket. Teljesítmény tartalékainak köszönhetően a megszólalása tele van energiával, amivel finoman bánik, de az erő jelenlétét végig érezni a hangjában.
Könnyedebb műfajokon izgalmas és kulturáltan erőteljes, finomsága dacára még keményebb zenén sem hagy hiányérzetet az emberben. Alapvetően barátságos karakteréből az ütősebb részeknél sem enged és a levegőssége is mindvégig megmarad. Megfelelő méretű és kvalitású dobozokkal zenehallgatáskor sem érezni a szub hiányát, hacsak nem basszus fanatikus az ember.

Egy Anthem receiverrel nem nehéz rákapni a mozizásra, de ugyanazon okok miatt sajnos nem is könnyű megválni tőle. Több kedvenc filmemet is újra megnéztem vele és mindegyikben találtam valami újat, ami miatt már önmagában megérte az ismétlés, így most már tökéletesen meg tudom érteni az Anthem rajongókat, akiknél más készülék megvásárlása szóba sem jöhet, mert ennyiért ilyen mozi/zenei hangzást ismereteim szerint jelenleg egyetlen másik készülék sem nyújt.


Anthem MRX 710
Teljesítmény: 2×120 W (8 Ohm)
Ár: 650.000,- Ft

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu

Hifi

További cikkeink

Multimédia

További cikkeink

A JBL Xtreme a cég egyik legjobban sikerült BT hangszórója, így nem csoda, hogy hatodik évét taposva a piacon, még csak a harmadik kiadásnál tart....

Egykor még elképzelhetetlennek tűnő dolog történt velem néhány hete, egy ébresztőórával ellátott Bluetooth hangszóró került a kezeim közé, mint a HFP...

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...