The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

AVA KZH-8

A klasszikus hifi berendezések tesztelése mellett időről-időre visszatérünk az audio rendszerek egy kissé elhanyagolt perifériájához, a tápellátáshoz, melynek fontosságát mind több gyártó hangsúlyozza, és különböző segédeszközökkel tettleg is segítségünkre kívánnak lenni a hálózati problémák kiküszöbölésében. A hálózati tápfeszültséget ugyanis rengeteg zavar, nagyfrekvenciás szennyeződés éri, ami - ha nem teszünk ellene - óhatatlanul átkerül hifi készülékeinkre, alattomosan befészkelve magát legkedvesebb zenéinkbe. Ha nem is lehet ezeket egyszerűen kiszűrni, olyan ügyes készülékekkel, mint pl. a hazai Syscotel által készített hálózati szűrő-elosztó, hatékonyan küzdhetünk ellenük.

Súlyos, erőteljes, szinte bombabiztos kialakítású a sok fém és kevés műanyag felhasználásával készült egység. A doboztetőt kb. 1mm-es lemezből hajtogatták, és süllyesztés nélküli imbuszcsavarokkal rögzítették a hasonló kiképzésű talprészre, amelyre még négy keménygumi lábat is csavaroztak. Műszerész szemmel nézve kimondottan szép darab, s ami még fontosabb, érezni rajta a masszivitást, az összerakottságot. A ház egyik végén találjuk a bejövő tápkábel aljzatát, a fázishelyes csatlakoztatást egy LED fénye jelzi.

Így tehát egy szabványos, földszálas hálózati kábelt is be kell szerezni az üzembe helyezéshez, lehetőleg a szűrőegységhez hasonló színvonalú típust; ilyet 12,5 ezres induló ártól szintén találunk az AVA termékcsaládban. Porvédővel ellátott kimenetei négyes csoportokba rendezve a test két oldalán sorakoznak, teljes kihasználtság mellett is jól megférnek egymás mellett a dugók. A doboztetőre gyakorlatilag a teljes használati utasítást felrajzolták, mégpedig egyértelműen, a laikus számára is érthetően, legyünk hálásak érte, hiszen ez egyáltalán nem általánosan bevett szokás. Ahogyan láthatjuk, kimeneteit kétféleképpen optimalizálták, az aljzatok fele a nagyobb jeleket kezelő készülékek számára van fenntartva, innen az erősítő(ke)t és az analóg lemezjátszót érdemes táplálni; ezek a kettős szűrőegység első fokozatának csillapításából (0,1-40 MHz 50dB) részesülnek. A kisebb jelekkel dolgozó készülékek (jellemzően a műsorforrások) a második szűrőtagtól további 10 dB-es csillapítást kapnak 1MHz-en. Bár elsősorban színvonalas audio rendszerek számára fejlesztették ki a készüléket, használata a gyártó ajánlása szerint a számítógépnek és perifériáinak is javára válik.

Hangminőség
A látszat ellenére igen hosszan el lehet játszadozni a hálózati kábelek bekötésével, ugyanis az csak az első lépés, hogy készülékeinket az újdonsült elosztóról tápláljuk. Természetesen ekkor a legfeltűnőbb a változás a csupasz fali konnektorhoz képest, azonban érdemes rászánni az időt, és a csatlakozókat egyesével megfordítva fülelni, milyen változások tapasztalhatók a hangképben. Ha kellően sok komponenst használunk ("legroszszabb" esetben szeparált CD futóművet, DAC-ot, előfokot és kettős végerősítést mondjuk független monoblokkokkal, amelyek így együtt majdnem el is foglalják az összes aljzatot), készüljünk fel rá, hogy a variánsok végigpróbálásához hosszú órákra (és koncentrált figyelemre) lesz szükségünk Mi ugyan szerencsére kisebb létszámú apparátussal dolgozunk, de még így sem lehet rövid idő alatt letudni a különböző kombinációk meghallgatását. Éppen ezért nem is untatjuk olvasóinkat próbálkozásaink teljes ismertetésével, inkább csak a legszimpatikusabbnak talált állapotot vetjük össze a KZH 8 nélküli hangminőséggel.
Szimfonikus zenén nem szimplán megtisztult hangzásnak lehetünk fültanúi, olyan mérvű a javulás, hogy az már inkább stílusváltásnak tűnik, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezt bármelyik komponens cseréjével el lehetne érni. Az idáig száraznak, ízetlennek és kedvetlennek tűnő zenekar hirtelen erőre kap, kitisztul, az elfojtott magasak végre szabadon csenghetnek. A leginkább elmosódott, fakó középtartomány levetkőzi zavaróan fáradt hangszínét, s egy csapásra kifinomulttá, koncentrálttá válik. Nincs már nyoma az iménti sótlanságnak, a korábbi lagymatag tempót most inkább fegyelmezettnek, méltóságteljesen nyugodtnak kell mondanunk. A sztereókép is átrendeződik, jobban mondva csak most lesz igazán rend, a hangszerpozíciók sokkal pontosabbak. A dinamikatartománnyal idáig sem volt probléma, de a legnagyobb tuttik most mégis intenzívebben törnek utat maguknak. Bár az előbbiekhez képest nem olyan mellbevágó a különbség, a valamivel kevésbé "erőforrás-igényes" jazz fókusza is élesedik, egy újabb réteg válik le a hallgatót és a zenekart elválasztó lepelről, több információ jön le a színpadról. A magas-sáv gyönyörűen kifutja magát, az izmosodó basszus szerencsére óvakodik a túlzásoktól, a szólisták azonban még mindig erős egyéniségek, túlságosan is kemények, így ettől a kissé harsány jellegtől nem sikerült megfosztani a rendszert.

Ajánlás
A Syscoteltől már megszokott, igényes munkával elkészített, magasabb műszeripari követelményeknek is megfelelő berendezés igen hatékonyan működik együtt az audio lánccal, teljes értékű részegységgé növi ki magát, alkalmazását minden kifinomult, érzékeny hangrendszer jól hallhatóan fogja meghálálni.