The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

hiVOX Alces

Az elmúlt évek legsikeresebb tuning eszközeinek kétségkívül a speciális hálózati kábelek, tápszűrős elosztók és egyéb passzív ill. aktív hálózati elemek bizonyultak, melyekből a kereslet növekedésével párhuzamosan, a hifi komponensekhez és az audio kábelekhez hasonlóan különböző minőségi kategóriákra tagozódó komplett hierarchia épült fel.

A termékkategóriára ügyesen „ráharapó”, kifejezetten jól teljesítő hazai gyártóknak köszönhetően már az alsó árszinteken is elérhetők ígéretes darabok, a felső határ azonban az audio egyéb területeihez hasonlóan itt is a csillagos ég. Egy fontos tényt azonban mindenkinek érdemes figyelembe vennie, nevezetesen, hogy az audio komponensek azért mégiscsak fontosabbak, vagyis nem szerencsés, ha a csík húzza a repülőt, helyzet áll elő, amikor a cubehör aránytalanul nagy értéket képvisel a rendszer alapelemeihez képest. Fenti gondolatmenet alapján a sokszázezres táp-tuningnak (amibe már mi is belekóstoltunk néhányszor) arányosan leginkább csak milliós berendezések mellett van értelme, míg az olcsóbb kategória jól sikerült tagjainak már a belépő szintű audiofil ill. a közepes AV rendszerekben is komoly létjogosultságuk lehet. 


Az egyik legrégibb hazai motorosnak számító hiVOX választékában a speciális hálózati kábel már régóta megtalálható, sőt, néhány terméküket eleve azzal is szerelik, s a tavalyi évben végre elkészült a táp tuning rendszerüket teljessé tévő, jelenleg 2, 4 ill. 6 készülék fogadására alkalmas változatban létező hálózati szűrő/elosztójuk is. A gyártótól megszokott módon a fa felhasználása most is magától értetődő, olyannyira, hogy ezúttal nemcsak az előlap, hanem a komplett ház is fából készült (stabil bükk rétegelt doboz, nemes fa előlap). Mint azt megszokhattuk, a hiVOX termékek következetesen latin állatnevek alatt jelennek meg, e hagyománynak megfelelően az elosztó a karácsony emblematikus figurájának, a jávorszarvasnak nevét (Alces alces) nyerte el a keresztségben.
Kettes kivitelben a Bubót idéző fadoboz hátulján helyezkednek el a csatlakozók, az előlapra csak a főkapcsoló került. A gyárilag mellékelt, Neutrik ill. polírozott Bals dugókkal szerelt speciális kábelen keresztül érkező betápot szorítós speakon rendszerű aljzat, míg a készülékeket egyenként 10A-es terhelhetőségű, rugós fedővel ellátott, porvédős minőségi schuko dugaljak fogadják. Az elosztóba csatlakoztatott készülékeket egymástól tökéletesen elválasztó passzív szűrő, soros induktivitást egyáltalán nem tartalmaz, minőségének hatékony kiaknázása érdekében a következő lépcsőben már nem tanácsos egyéb elosztót használni, mivel így pontosan a konstrukció legfőbb előnye, a zavar adok-kapok kiküszöbölése veszne el. Két csatlakozója közül az egyik a nagyobb áramigényű erősítők fogadására szolgál, a másik egyéb megkötés nélkül fogadja az adott audio ill. AV rendszer többi elemét. A készülékre hazánkban még nem különösebben elterjedt módon, a gyártó 3 éves garanciát vállal.

hivox_alces_back.jpg Az A-B rendszerű összehasonlító meghallgatás során a CD játszó és az erősítő viszonyítási alapként normál bolti elosztón keresztül, s, hogy az eredménybe semmilyen eszköz se szóljon bele, szintén normál computer zsinórokat használva kapott tápot, és értelemszerűen az Alcest is ugyanezekkel a kábelekkel kötöttem be. Mivel az esetleges minőségi visszaesés legalább olyan tanulságos, mint a fejlődés, a meghallgatás sorrendjét zeneszámonként változtattam.

1. „When things go wrong”, normál - Alces
Finomabb felbontású, gazdagabb felhangrendszerű, és színezetű zongora, valamint karakteresebb szaxofon. Utóbbi hangszer érdekes módon egyszerre lesz erőteljesebb és lágyabb: ha kell jobban „domborít”, a halk részletek viszont érzelmesebbek és simábbak. A felvétel általános tónusa analógosabb, a háttérzaj felhangosítva is kisebb.
2. „Voi chi sapete”, Alces - normál
A zenekar mélyebb tónusban szólal meg, az énekesnő kissé kedveszegett, hangosabbra véve kiabálósabb. Kevesebb a szín és a derű, mindenki fáradtabbnak tűnik, a hangok fakóbbak. Az énekesnő és a zenészek közelebb húzódnak egymáshoz, mint a birkák, ha jön a farkas, ettől gombócosabb a hangzás, kevésbé pontosak a pozíciók. Komoly hangulati veszteség!
3. „Macbeth Overture” normál - Alces
A halkabb hangszerhangok jobban kiemelkednek a „csendből”, a tutik dinamikája érezhetően nagyobb, és az attak is jobb, a beütések pontszerűbbek. Sokkal több a szín, a rezesek valóban rezesek, összetettebb a hangzás, vibráló az atmoszféra. A tér minden irányban megnő, mintha a képlékeny anyagból lévő színpadot széjjelebb húzták volna, így a zenészek közt több a levegő. Magával ragadóbb, sodróbb tempó, a zene valahogyan sokkal jobban bevon a történésbe.
4. „The men you were” Alces - normál 
Nyersebb „odamondós” jelleg, erőteljesebb, jobban a húrok közé csapó stílus. Kevésbé finom és érzelmes, mint a másik, az odafigyelés hiányát némi lehengerléssel próbálja ellensúlyozni. Enyhe túlzással a rutinos mester-vagdalkozó újonc relációt juttatja eszembe, az erő azonban nem pótolja a tudást, a lényeg itt is a részletekben rejlik. Hangulatilag laposabb, az énekhang kevésbé levegős, és a visszhangosítást sem érezni annyira.
Ennél a felvételnél ejtettem meg a másik szobás tesztet is, vagyis élményeim monitorra vetése közben, a szomszédos helyiségben ülve még egyszer végighallgattam mindkét verziót, és a hallottak tökéletesen egybecsengtek a leírtakkal: az Alces használata most is impresszívebb, gazdagabb és jobban odafigyelő előadást eredményezett.
5. „Barefoot steppin’”, normál - Alces
Enyhe élénkség többlet, nyitottság, könnyedebb hangulat. A cinek egyértelműen jobban élnek, és velük együtt a komplett ritmusszekció is frissebb. Gazdagabb a háttér, a zenekar összességében felszabadultabbnak tűnik. Dinamikailag hasonló, talán csak a tempó gyorsabb egy picit. Teltebb, erőteljesebb ecsetvonásokkal rajzolt színvilág, több információ, szórakoztatóbb karakter. „Hifis” paraméterekben, mint  a jelzőkből is kitűnik, viszonylag kicsi különbség, viszont nagyobb kedvet csinál a muzsikához, és ez nagyon fontos tulajdonság.

Ajánlás
Változó mértékben és jelleggel ugyan, de az Alces használata mindenféle muzsikán jól érezhető, és pontosan körülírható változást hozott. Az eredmények a különböző rendszerelemektől, az adott hálózat minőségétől, és a környezetben lévő egyéb fogyasztóktól függően természetesen mutathatnak némi eltérést, a készülék árát, felszereltségét, minőségi hozadékát, valamint a hozzá mellékelt kábelt, (a legtöbb típushoz semmit sem adnak) figyelembe véve azonban az Alces mindenképpen ígéretes, kipróbálásra érdemes alternatívának tűnik.