The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Isotek Mira

Amióta a házi-mozi komponensek betették a lábukat a nappalikba és elkezdték egyesek szerint üdvözítő, mások szerint minőség-romboló munkájukat, azóta az audio és video rendszerek integrálódásának megállíthatatlan folyamata zajlik, melynek vitathatatlanul káros következményeként a hangminőséget a különböző megjelenítőkből származó zavarok és sugárzások is ronthatják. Mivel a különböző rendeltetésű készülékeknek kénytelen-kelletlen egymás közelében kell élniük, összeköttetésben kell lenniük, ráadásul egy helyről kell táplálkozniuk, érdemes lenne megakadályozni, hogy szennyezzék egymást. Az audio eszközök védelmére már számtalan eszköz született, melyek többé-kevésbé a vizuális komponensekhez is megfelelőek voltak, de az igazi specialitás eddig még váratott magára.

 

A szerényen a „Miracle” azaz csoda névből eredeztetett aprócska Mira a fenti problémára próbál hathatós megoldást találni, gyártója szerint igencsak eredményes módon.A két készüléket kiszolgáló ezüstszínű dobozka a hagyományos katódsugár csöves televíziók, LCD TV-k és plazmák ill. projektorok mellett egyéb audiovizuális eszközökhöz is használható, úgymint DVD játszók, set top boxok vagy videómagnók, ráadásként pedig az antenna jel is keresztülvezethető rajta. Bemenetei közül a be-táp mellett helyezkedik el a „visual outlet” nevű, ami a különböző megjelenítőkhöz való, míg a másik az egyéb video komponenseket szolgálja ki. 
A körültekintő és hosszadalmas számítási procedúrával meghatározott frekvenciákra hangolt szűrőtagok az összes ismert zavart eltávolítják a rendszerből, ezenfelül az egység stabil túl áram védelemmel is rendelkezik, ami nemcsak a veszélyes feszültségeket „csípi el”, hanem a szűrő működését is segíti, mind a szűrő, mind a hozzá csatlakoztatott egységek élettartamát megnövelve ezáltal. Kis mérete dacára a Mira rengeteg alkatrészt tartalmaz, kifinomult védelmi rendszerének elemei a következők.
1. „Tolatás” szűrő
A háromszoros rezonancia szűrőből esetlegesen kikerülő harmonikusokat csillapítja, valamint megakadályozza a keresztszennyezést.
2. Tüske szűrő
A készülékek túláram védelmét biztosítva eltávolítja a veszélyes nagyfeszültségű tranzienseket, akár a normál érték ötszörösével, egészen pontosan 22500 Amperrel is megbirkózva. A Delta, a Shunt (tolató) és a háromszoros rezonancia szűrővel együttműködve igazán hatásost együttest alkotnak.
3. Delta szűrő
A Shunt szűrő kifinomultabb verziójának számító (tulajdonképpen több Shunt szűrő egyben) Delta a három póluson (fázis, 0, védőföld) keresztül kapcsolódik a hálózathoz, és a tápfeszültség tisztítása mellett a rádiófrekvenciás zavarok eltávolítását végzi.
4. Háromszoros rezonancia csillapító
A speciálisan TV készülékekhez kifejlesztett áramkört a TV tápegységek bekapcsolási frekvenciájára hangolták. Megakadályozza, hogy a bekapcsolási zaj a készülékben, illetve a hálózatba kikerülve a többi berendezésben kárt tegyen.
5. Hőbiztosíték
A túlfeszültség elleni védelem második vonala. Amennyiben a tüske szűrő „elesik”, a készülékek testi épségének védelmében, leválasztja a tápegységet.
6. Antenna föld védelem
A legtöbb TV és DVD készülék nem rendelkezik direkt földbekötéssel, s ez az egység ezt a potenciális veszélyforrást szünteti meg az antenna leföldelésével. Ráadásként az antennák legtöbbjének a rövid külső és belső vezetékek miatt kicsi az ellenállása, ám a Mira ezen szegmense ezen is segít, s teszi ezt a jel minőségének rontása nélkül.
7. Adaptív kapu szűrő
Az elsőként a GII MiniSubban bemutatkozott intelligens egység automatikusan érzékeli a terhelés mértékét, hasonlóan ahhoz, ahogy a szem érzékeli a fény változásait. Az intelligens szűrő egyébiránt mind nagy, mind kis árammal működő készülékekhez ideális partner, sokrétű tevékenységei közül a hatékony szűrés és a tápegység kímélő soft start biztosítása érdemel külön figyelmet.

isotek_mira.jpg
Első lépésben a 42”-os televízió hálózati kábele csatlakozott a „high quality visual outlet”-be, és a Mira egyúttal az antennajel útjába is beiktatódott. Televízió műsorról lévén szó valamilyen statikus keretekbe foglalt programot kellett választani, hogy az átkötögetések után nagyjából ugyanazt a témát lehessen látni: az egyik legjobb képminőséget produkáló RTL Klub esti híradójának stúdiója, Szellő Istvánnal éppen megfelelt a célnak. A stúdióképet használtam tesztjelnek, a riportfilmek alatt pedig elvégeztem az átkötéseket.
Mirával a színdinamika határozottan nagyobb, a virtuális stúdió háttér kékje élénkebb és mintha az árnyalati gazdagsága is jobb lenne. SZE arca a közeliken precízebben rajzolt, a szeme fehérebben világít, és a bőrszínt is élethűbbnek érzem. A kontúrok élesebbek és határozottabbak, s ugyanez a feliratokon is megfigyelhető; az alsó csíkban megjelenő szöveg rajzolata precízebb, sőt, még a bordó betűk is erősebb és teltebb színűek. Az összességében „ütősebb” kép színdinamikája mellett a kontraszt is nagyobb, a feketék mélyebbek, s a részletezettségben is érzékelhető némi javulás. A Mira jótékony hatásai természetesen a gyengébb minőségű adóknál is megfigyelhetőek, csak éppen nem tudják annyira kifutni magukat, mint a jobb fajtáknál.
A valódi izgalmak azonban még csak ezután következtek: a TV immár DVD jelet kapott, a DVD játszó hálózati kábele pedig a Mira komponens csatlakozójába került.
A kép ezúttal minimálisan élénkebb és kontúrosabb, viszont sokkal természetesebb és nyugodtabb, a hatás tulajdonképpen ahhoz hasonló, amit egy jó minőségű tápszűrő az audio rendszerekben okoz: az eredmény érezhetően letisztultabb és semlegesebb, mint szűrés nélkül. Kissé meglepő módon ebben a felállásban a DVD játszó hangja javul a legtöbbet. Apró részletek jönnek elő, általánosságban is megnő a felbontás, különösen a magasak tájékán, a hangszerhangok és háttérzörejek pedig jóval cizelláltabban szólalnak meg. A Gyűrűk ura I. betétdalán Enya hangja természetesebb és érzelmesebb, szinte éteri tisztasággal szakad el a dobozoktól és „úszik” a térben.

Ajánlás
TV készülékekhez és egyéb megjelenítőkhöz használva a Mira nagyon komoly javulást eredményez, a komponens kimenetét is alkalmazva pedig a hangba is beavatkozik, így komplex módon javítja az audio/video élményt. Ár/érték aránya mindennek a fényében egészen kiváló, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a benne alkalmazott technológiák a márka jóval drágább eszközeiből származnak, továbbá védelmet is biztosít a hozzá csatlakoztatott értékes készülékek számára.