The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pointe Power Cord, Power Supply

Szerencsés esetben a fokról-fokra összerakott audio lánc is eljut egy idõ után abba a bizonyos, ha nem is ideális, de mondjuk úgy: egyensúlyi állapotba, amikor az adott rendszer megközelíti képességének határát. Mégis ritka az a hifista, aki ekkor elégedetten hátradõlne, és élete hátralevõ részében már csak a lemezgyûjteményét élvezné, bõvítgetné. Legtöbbünkben rendszerint megszólal a kisördög, hogyan is lehetne a jót még egy kicsit jobbá tenni úgy, hogy az alapkarakter ne változzon. Egy fõdarab költséges cseréje jó eséllyel újraindítaná az egész hercehurcát, de a hosszas kísérletezgetésekkel meglelt összekötõ- és hangsugárzó-kábel leváltása is kockázatos mulatság lehet.

Persze vannak még terültek, ahol elõre lehet lépni: át lehet rendezni a lakást az ideálisabb akusztikus környezet érdekében (ami nem egyszerû feladat, különösen, ha a családi békét is meg kívánjuk õrizni), de el lehet gondolkodni különleges készülékállvány beszerzésén is. Ám mindezek elõtt - ha idáig elkerülte volna a figyelmünket - érdemes szemügyre venni készülékeink tápellátását. Ma már a legtöbb haladó gyártó a számítógépek tápegységéhez kitalált szabványos hálózati kábelhez illõ aljzattal szereli felsõbb kategóriás készülékeit, megnyitva ezzel egy újabb tuningolási pontot. A nagy kábelgyártók hamar ráharaptak erre a területre, mi most azonban egy hazai márka minõségi tápellátást nyújtó termékei között tallózunk. A Pointe-ról van szó, amelyet ugyan inkább színvonalas és megfizethetõ elektroncsöves készülékeirõl ismerhetünk, de már különbözõ kiegészítõk is öregbítik a cég jó hírnevét.

 

Power Cord 1.0
A belépõ szintû hálózati vezeték kör keresztmetszetû, vaskos, erõs anyagú, de egyáltalán nem merev, így egészen könnyen vezethetõ. Az átlátszó, színezetlen külsõ köpeny feliratának tanúsága szerint a vezeték a német LAPP cégtõl származik. Közvetlenül a héj alatt megcsodálhatjuk a fémszálakból fonott árnyékolást, aztán négy egyenként szigetelt belsõ ér következik, melyek sodrott rézszálakat takarnak, általunk nem ismert, de ránézésre nem különösen nagy (pontosabban inkább vékony) keresztmetszettel. Három vezetõ sorsa fix, (fázis, nulla, védõföld) a negyedik szál pedig a földvezetékkel párhuzamosan került bekötésre. A hálózatba egy masszív, szerelt villásdugó köti, a készülékbe futó csatlakozót zsugorcsõ fogja egybe a kis szûrõtagszerû képzõdménnyel.

 

 Power Cord 1.5

Talán a véletlen folytán a drágább tápkábelre ugyanaz az 1.0 típusjelzés került, mint az elõzõre, így a megkülönböztethetõség kedvéért önhatalmúlag egy v2 jelzõvel egészítettem ki a nevét. A lapított vezetéket ellenálló, fekete mûanyag szõttes burkolja be; társánál jóval könnyebb, rugalmasabb szerkezetû. Belül ugyanúgy négy szál vezeték fut, ezúttal a feliratozásból az is kiderül, hogy ebbõl három 1,5mm2 keresztmetszettel bír, a negyedik - a védõfölddel párhuzamosan - pedig valamivel vékonyabb, és szigetelése is más jellegû. Csatlakozói ugyanazok maradtak, de róla hiányzik (vagy legalábbis nem látszik) az a bizonyos zavarszûrõ tag. Nemesebb voltát jelzi, hogy a vásárló fekete díszdobozban kapja a kezébe.

 

pointe_1606 Power Supply S1506
A "tápegység" elnevezés mögött egy igen robosztus hálózati elosztót találunk. A nehéz, fekete fémdoboz aljára négy kis gumilábat csavaroztak, "saját" kábel nem tartozik hozzá, így használatba vételéhez plusz egy power cord-ot mindenképpen be kell tervezni. 6 db csatlakozóaljzattal készül, melyek számára rugós billenõ fedél biztosít portól-korróziótól védett helyet. Az egyes számú, kék színû aljzatot kifejezetten digitális komponens számára optimalizálták, ami körvonalakban annyit tesz, hogy a digitális készülékekbõl visszajövõ szennyezõdéseket elszigetelték, hogy azok ne jelenhessenek meg a többi aljzaton. Az S1506-ba kötött készülékek nemcsak zavarszûrt tápfeszültségben részesülnek, de a túlfeszültséggel szemben is védettséget élveznek, így egyúttal testi épségük is biztosítva van. Ezen kívül még fázisjelzõ funkcióval is ellátták a szerkezetet, egy LED-del ami helyes csatlakoztatás esetén zöld színnel világít, a fordított állapotot pedig piros fénnyel hozza tudomásunkra.

 

Hangminõség
Elsõ körben egy teljesen hétköznapi, filléres tápkábelt vált le a Marantz PM17 erõsítõ hátuljában a power cord 1.0. (Mivel a CD futómûrõl és a DA konverterrõl nem választható le a gyári kábel, így ezeknek még várniuk kell az elosztó beüzemeléséig.) Ami elõször feltûnik, az a basszus sebességváltozása, finomodása; lejjebbrõl indul a mélytartomány, az eddigi brummogás majdnem teljesen megszûnik; nemcsak a sebessége, a lecsengése vált gyorsabbá, de megfoghatóbb körvonalakat is kapott. A felsõbb frekvenciasávok is rendezettebbek lettek, tisztábbnak érezni a hangképet, élénkebbek a hangszerek, ehhez képest a korábbi hang szinte álmosnak tûnik. Most frissebben csengnek a szólisták, mozgékonyabb, "fordulékonyabb" a zenekar. Tisztábban robbannak ki a dinamikai csúcsok, élõbb a zenekar, komplexebb a felbontás, sokkal több mindenre lehet figyelni, és már a súly sem hiányolható az elõadásból.
Következõ lépcsõben a drágább tápkábel kerül a p.c.1.0 helyére. Igen-igen határozottá válik a mélysáv kontúrja, már messzebbrõl is kifogástalanul érezni a nagybõgõ hol feszesebb, hol lazább húrjait. Az üstdobok mennydörgésszerû hangja átjárja a testet, már-már koncert-közelivé varázsolva az élményt. Öröm felfedezni, ahogyan mind több hangszer bújik elõ a szimfonikus zenekarból; szinte kifogástalanná válnak a hangszerpozíciók, tisztán, világosan pengnek a magasak. Hirtelen egészen közelinek érzem a zenekart, az elsõhegedû jóval fókuszáltabb, mint az elõbb volt. Most érzékenyebb a játék, kiegyensúlyozottabb a hangvétel, de a dinamika is megnõtt, már az igen halk részeknél sem kell olyan feszülten fülelni, vajon megvannak-e az apró, jelzésszerû finomságok; közben pedig a tuttik bizonytalansága teljesen semmivé foszlik.
A végsõ állapotban az idáig használt közönséges elosztó szerepét az S1506 veszi át, amelyet a drágább power cord köt be a hálózatba. Az erõsítõ most meg kell, hogy elégedjen az alapkábellel, a futómû és a DAC csatlakozója szintén átkerül az elosztóba, az utóbbi foglalja el a kék aljzatot. Az elõzõ állapotban talán egyedül a valódi térmélységet hiányoltam a hangból; most végre ez is megérkezett, és egy csapásra új dimenziót kapott a zene. Tûélesek a pozíciók, kifogástalanok a részletek, mintha további hangszerek ébredtek volna álmukból; olyan "belsõ", rejtett dallamok jönnek elõ, amelyek mindeddig rejtve maradtak. Amellett, hogy precízebb, tisztább a muzsika, a stílusa is kellemesebb, barátságosabb. Meglepõen gyors a hang, nincs semmi késlekedés, tempótévesztés, mindenki a tökéletes ütemben lép be; végül pedig a nagy hangerõn mutatott stabilitás is jócskán megnövekszik.

 

Ajánlás
Kifogástalan minõségû alkatrészek, kiváló - tehát idõtálló - összeszerelési színvonal jellemzi mindhármukat, a hangra gyakorolt hatásuk pedig könnyedén igazolja fontosságukat. A power cord 1.0 már alapszintû audiofil készüléknek is csak a javára válhat, az általa rendbe tett hangképet drágább testvére képes tovább részletezni, a biztos hatást pedig a teljes kiépítettséggel érhetjük el. Esetünkben mindez a lánc egyetlen fõdarabjának a töredékébe kerül, ráadásul rizikófaktorral sem kell számolni.