The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

YAMAHA R-N402 D

Bő egy éve, hogy a Yamaha bemutatta MusicCast rendszerét, ami azóta a gyártó szinte mindegyik készülékében megjelenik – őszinte örömünkre. Az R-N402 D jelű sztereo receiver szintén e platform köré építkezik, 2×140W teljesítményű hangminőség-orientált végfokozattal.

A Yamaha belehúzott, a MusicCast pedig tarol, mint a "nemzet gázszerelője" az állami közbeszerzéseken. A példa csak annyiban sántít, hogy a MusicCast nem érdemtelenül van ott az újabb kiadású modellekben, s ahogy fent említettem, mi ennek nagyon örülünk. Nem szeretném sokadszorra bemutatni az applikáció nyújtotta szolgáltatásokat, aki még nem találkozott vele, korábbi cikkünkben bővebben olvashat róla.

Felépítés
Az R-N402 D a Yamaha kínálatában már az „értő” közönség számára készült modellek közé sorolható, megjelenése és technikai paraméterei is erre utalnak. Szálcsiszolt alumínium előlapja feketében és ezüstben is jól mutat, kezelőszerveinek számát mondjuk úgy, az optimálisra szorították, vagyis aki hagyományos receiverként használná, az előlapról is hozzáfér minden lényeges funkcióhoz. A tekerentyűk és nyomógombok kialakítása harmonikusan illeszkedik a készülék frontjához, így aztán senkinek egy rossza szava sem lehet. Kijelzője középen fent lett elhelyezve, nem is mondanám nagynak, karakterei ennek ellenére a fotelből jól kivehetők. A külső adattároló csatlakoztatásához kialakított USB bemenetet szintén az előlapon alakították ki.
Hátlapja szintén átlátható, a házimozi receiverekhez szokott szemnek meg különösen az. Bal oldalon a digitális szekció bemeneti sorakoznak, optikai és koax digitális aljzatok, valamint az ethernet aljzat. Analóg RCA hüvelyekből négy pár fogad, egy pár pedig kiad vonalszintű jelet, a CD számára dedikált bemenetet alakítottak ki. Van még DAB+/FM, ill. wifi antenna aljzatunk és 2×2 pár hangszóró kimenetünk, ez utóbbi szorítós banánhüvely formájában.
Tápcsatlakozó vezetéke beépített, átalakítás nélkül spec. hálózati kábelt nem tudunk használni hozzá.

d8dfadab26064ee19cd161e21fce14b9 12075

A hálózati trafó hagyományos kialakítású, EI maggal készül, az egyenirányítás az alaplaptól elkülönített nyákra került, a szűrőkondik viszont már a közös panelre kerültek. Méretes belső hűtőborda szabadítja meg a két pár végtranzisztort az üzem közben képződő hőtől, a szellőzést komolyan kell venni, mert nyugalmi állapotban is kellemes meleg hagyja el a felső perforált lemezen keresztül a készüléket. Digitális áramköreit a bemenetek mögött, egy kisebb nyákon, az analóg alkatrészektől elkülönítve találjuk.

Szolgáltatások
A MusicCast már ismert szolgáltatásai mellet néhány készülék specifikus jellemzőt ki kell emelnünk. Hálózati lejátszóként támogatja a DSD formátumot (5,6MHz) és a max. 24bit/192kHz felbontású FLAC/WAV/AIFF fájlokat, köszönhetően a nagyfelbontású Burr-Brown D/A konverterének.
Az appon belül elérhető standard szolgáltatások mellett a receiver FM és DAB+ tunert is kínál, valamint a 4 analóg és két digitális forrás jeleit is kezeli, az optikai bemenet nagyszerűen használható a TV hangszóróinak kiváltására, sztereo rendszerünket használva.
Az app ugyan teljes felügyeletet ígér, ennek ellenére egy hagyományos távvezérlő is lapul a csomagolásban. Keskeny, hosszú, sok apró gombja van, de hamar megszokható.

musiccast rn402

Hang
Talán a fentiekből is érezhető, hardveresen és szolgáltatások tekintetében egyaránt kitűnő készülék az R-N402 D, már „csak” egy közel audiofil hangra lenne szükség az átütő sikerhez.
Az alap karakter rendkívül nyílt, levegős, kissé magasba húzó jelleg, emiatt élénkebbek a cintányérok és a szokottnál fémesebb az akusztikus gitár hangja. A vonós kíséret szinte szárnyal, miközben a basszusokat kissé visszafogottnak érzem. A reggeae zene lüktetése nem elég élénk, viszont a közép és magastartomány élettel teli, és sokkal kevésbé érezni a régi felvétel kopottas jellegét, a koncert helyszín hatalmas légterét viszont felépíti elém. Nagyon kínálja magát ilyenkor a hangszínszabályozó, egy vagy két fokozattal megemelve a mélytartományt megjön a kellően erős ritmus alap is.

A könnyebb műfajnál maradva a „The Police - Wrapped Around Your Finger” c. felvételén is kell az a kis mélyemelés az egyensúlyhoz, így megvan a dobbeütések súlya, miközben az énekhang és a kísérő hangszerek felszabadultan, a kiterjedt térben „lebegve” hozzák a felvétel megszokott hangulatát.

Az élő jazz produkció megszólaltatása már jóval több precizitást igényel egy erősítőtől, mint a stúdióban kevert könnyűzene. A hangulat közvetítése most is fergeteges, virtuóz ütősökkel, szép szaxofon szólóval, de pontatlan térbeli pozíciókkal. A hangok szépen leválnak a két hangsugárzóról, a klub kissé visszhangos jellege is megvan, de a hangszerek megszokott, pontosan azonosítható pozíciójuk helyett csak valahol előttem szólalnak meg, kicsit szétterjedve a térben.

Klasszikus zenén - ismert felvételeken – ugyanezt veszem észre. Nagy színpad, szárnyaló hegedűhangok, szép, hosszú lecsengések, mindössze a térleképzés pontosságát lehet kifogásolni.
Mozart Violin Concerto-jának prezentációja 24/192-ben már sokkal jobb, a vidám hangulatú felvétel színpadképe majdnem tökéletes, a könnyed, színes előadást még azok is értékelnék, akik ritkán hallgatnak klasszikus zenét.

Analóg bemenetről és CD-lejátszóval nagyot változik a hangkép, visszafogottabb, kevésbé szárnyaló, de egyúttal precízebb is. A tér felbontása és a hangszerek pozíciója az előbbiekben, a nagyfelbontású FLAC állomány lejátszásakor tapasztaltakhoz hasonlóan rendben van, megközelíti a belépő audiofil készülékek színvonalát. A frekvencia-balansz magasba húzó jellege viszont nem változott.

rn402d rem

Konklúziók
Az R-N402 D kitűnő ár/érték arányú készülék, mindazonáltal a 150 ezres áron nem várhatjuk, hogy kompromisszummentes legyen. A végfok kissé magasba húzó jellege a hangszínszabályzó kis mértékű használatával korrigálható, a térleképzési pontatlanság pedig egy olyan jellemző, amit az átlag zenehallgató egyszerűen észre sem vesz, mi több, könnyűzenén nem is nagyon értelmezhető. Ez amúgy nem a végfok hibája, inkább a beépített DAC-ra lehet jellemző, mivel csak standard 16/44,1-es felvételek lejátszásakor jelentkezik, magasabb felbontáson, vagy analóg bemenetről már nem. A hangzás jellege ugyanakkor olyan felszabadult, gazdag és színes (nem színezett), amit csak ritkán tapasztalhatunk hifi készülékektől, a használhatósága pedig kivételes, így az ajánlásunk nem is lehet kétséges.

Műszaki adatok:
Teljesítmény: 2 x 140 W
Frekvencia-átvitel: 10 - 100 000 Hz
Jel-zaj viszony: 100 dB
Teljes harmonikus torzítás: 0.015 %
Hangsugárzó impedancia: 8 – 16 Ohm
Méretek: 435 x 151 x 340 mm
Tömeg: 7.3 kg
Ár: 149.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu