The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject Head Box S2, Head Box S2 Digital

Az audiofil zenehallgatás talán legolcsóbb módja, ha beszerzünk egy kiváló fejhallgatót. Persze az sem mindegy, hogy fülesünket mivel szolgáljuk ki, a forráskészülékekbe épített egyszerű meghajtó fokozatok helyett ajánlott külső fejhallgató erősítőt használni. A Pro-Ject Box-Design készülékcsalád bőséges választékot kínál, amelyből most az „S2” sorozat két modelljét mutatjuk be.

A mikro méretű elektronikákat felvonultató Box Design vonal – ahogy a cég analóg lemezjátszó kínálata is – kitűnő ár/érték arányú készülékeivel vonult be a köztudatba. Bár az aprócska dobozok egyesek szemében akár komolytalannak is tűnhetnek, bizony minőségi alkatrészekből felépített áramkörök lapulnak bennük. A kivitel egyszerű, de igényes, az alumínium előlapok és a borítás eloxált felületkezelést kapnak minden esetben, ezüst vagy fekete színben, egyes modelleknél fa oldallapokkal dobják fel a megjelenést. A választék hatalmas, szinte minden feladatra akad elektronika, ráadásul több változatban is. A fejlesztés folyamatos, évente jönnek az újabb sorozatok, követve a technika és a felhasználói igények változásait.

Head Box S2

Az olcsóbbik modell egy tisztán analóg erősítő, egy-egy pár RCA be-, és kimenettel. Az fejhallgató erősítőt a forráskészülék és az integrált erősítő (esetleg elő/végfok közé) lehet bekötni, a jelszintbe nem szól bele (mert a bemeneti és kimeneti RCA csatlakozó-pár a készüléken belül össze van ktve), a hangerő szabályozó potméter csak a fejhallgató jelszintjére van hatással. Az előlapon kialakított 6,3-as és 3,5-es jack aljzat bármelyike használható, így az audiofil modellek mellett az olcsóbb, mobil eszközökhöz fejlesztett fülesek is közvetlenül, adapter nélkül csatlakozhatnak. A készülék külső tápegységről üzemel, az 5V-os feszültséget szabvány mikro USB aljzaton fogadja, további szűrőáramkörök biztosítják a stabil, zajmentes táplálást az erősítő fokozatoknak.

PJ BD HeadBox S2 silver diagonal back cutout hires

A belvilág szép, a mikro mérethez alapvetően passzol az SMD technológia. Végfokozata diszkrét tranzisztorokból épül fel, a négy méretesebb végtranzisztor számára a kisimpedanciás fülesek meghajtása sem jelenthet problémát. Hangerő potmétere kellemesen csillapított működéssel kelt minőség-érzetet, az RCA aljzatok pedig aranyozott kontaktfelületeikkel erősítik ezt tovább. Korrekt kis készülék, nagyon kedvező áron.

Head Box S2 Digital

PJ BD HeadBox S2 Digital silver diagonal cutout hires

Az S2 Digital – nevéből nem nehéz kitalálni – digitális bemenetekkel rendelkezik, analóggal viszont nem. Használhatjuk USB DAC-ként, vagy a koax és optikai bemenetek egyikén küldhetjük be a források digit kimenetének jelét. Előlapján forrás-, és 5 féle digitális szűrő kiválasztó gombokat találunk, az állapotjelző ledek kék fénnyel adják tudtunkra az éppen aktuális beállítást. A hangerőszabályzó mellett már csak a 6,3-as aljzatnak van helye, ami nem azt jelenti, hogy a jellemzően mobileszközökhöz tervezett 32 Ohmos fülesekkel ne lenne barátságban, adapterrel természetesen azok is minden további nélkül használhatók.
Belül jóval tömörebb elrendezésben találjuk az alkatrészeket, a hasonló külső ellenére a koncepció teljesen más. A fejhallgatót itt már digitális végfok dogoztatja meg, ami a DAC-kal együtt elfoglalja a belső tér bő 1/3-ad részét. Egy árnyékoló lemez takarja a végfokot a zavarra érzékeny áramköröktől, amelyekhez minőségi ellenállásokat és kondenzátorokat használtak fel. A tápegység ugyanaz, mint az analóg testvér esetében.

PJ BD HeadBox S2 Digital silver diagonal back cutout hires


Kimenete szabályozott, ez a digitális áramkörök miatt adódott lehetőség, amit a Pro-Ject okosan ki is használt, így akár előfokként használhatjuk hifi rendszerünkben, ha a három digit bemenet elegendőnek bizonyul forrásaink számára. Hogy a Pro-Ject ezt mennyire komolyan gondolta, azt a beépített EES Sabre 9038-as DAC bizonyítja, amellyel USB bemenetről akár 32bit/768kHz-es, optikai és koax csatlakozással pedig 24bit/192kHz-es jelfolyamok dolgozhatók fel, sőt még a DSD lejátszás is lehetséges (DSD512-ig). A chip-hez kapcsolódó órajel generátor ultra alacsony jitterel dolgozik, ami szintén jó hír a hangminőségre kényes felhasználói kör számára.
Az apró dobozban tehát egy D/A konverter, egy fejhallgató erősítő és egy előfok lapul. A Head Box S2 Digital egy igazi „svájcibicska”, ráadásul szenzációs áron.

PJ BD HeadBox S2 Digital silver inside cutout hires

Hang
S2

Kiegyenlített hangzás, megfogott, erőteljes, de cseppet sem zsíros basszussal. Nagyon élénk a magastartomány, jó a felbontása is. Középben tiszta, remek szólógitárhangok, még Billy Idol évtizedekkel ezelőtt készült „Eyes Without A Face” című nótája is nagyon jól szól. Széles tere van, mélységben kisebb kiterjedéssel, mindenesetre nem a fejemben szól. Részletező előadásmódja LP-ről digitalizált felvételeken jól kivehető lemezzajjal párosul, de ezzel együtt úgy érezzük, semmi sem marad rejtve, az apróbb neszek is ott vannak a zenében, ami érdekessé és izgalmassá teszi az előadást. A sok információ nem válik zavaróvá, mert a zene összeáll egy kerek egésszé. Különösen élő jazz felvételeken tapasztalhatjuk meg mit is jelent a jó felbontóképesség, az amúgy is gazdag hangszeres zenével együtt a közönség soraiból érkező apróbb zajok szintén jelen vannak. A hangszerek hangjai többnyire hitelesnek mondhatók, a zongoráét pedig kifejezetten jól adja vissza. Dinamikus, testes, felül kicsit fényes. A hegedűhangok is rendben vannak alapvetően, egy kis lágyság itt előnyére válna. Egyetlen komolyabb hibaként felróható tulajdonsága a néha ércessé váló magastartomány, ami többé-kevésbé minden felvételen jelen van, minél komolyabb fejhallgatót használunk, annál markánsabban.

S2 Digital

Egyértelműen kifinomultabb hang, jóval kidolgozottabbnak tűnik szinte minden, de igazán a közepek selymessége és részletessége fogott meg. Tere valamivel kiterjedtebb, főleg mélységében, az apró részletek ugyanúgy megvannak, de jobban integrálódnak a zenébe. Magasai érzetre mennyiségben kevesebbnek tűnnek valamivel, ez az ércesség teljes „hiányának” következménye. Sima, tiszta, mégis csillogó a teteje, pont olyan, amilyennek lennie kell.
A karakter alapján hamar klasszikus zenére váltok, igazán itt érik be minden, hitelesek a hangszerhangok, nagyon kellemes az ének. Ami az S2-ből hiányzott, azt az S2 Digital-tól megkapjuk. Az analítikussággal együtt lágyan, simogatóan zenél, nagyon jól átadja a felvételek hangulatát. Talán minderre a kórus teszi fel a koronát, ahol szinte térben is magunk előtt látni minden énekest.
Abszolút zajtalan, nagy hangerő mellett is atomstabil marad, teljesen mindegy mennyire összetett a zenemű. Nagy dinamika és rengeteg erő van benne, így aztán mindegy milyen ízlésvilággal közelítünk hozzá, az elégedettség nem kérdéses.
A szűrőkkel finomhangolhatjuk mindezt ízlésünknek megfelelően, az 5 féle mód között markáns különbségek nincsenek, éppen csak annyi, ami ízlések szerit eltérő lehet ember és ember között, vagy a csatlakoztatott fejhallgató karakterének jellegét tudjuk kompenzálni kis mértékben ezzel. Ha külső DAC-ként használjuk, belépő audiofil szinten abszolút helytáll, az erősítő és a hangsugárzó függvényében a fentiekhez hasonló karakterre számíthatunk. Kimeneti szintje elegendő egy végfokozat meghajtásához is, amennyiben túl sok forrást - analógot egyáltalán - nem kell fogadnia, érdemes kipróbálni ezt a felállást is.

Ajánlás

A Head Box S2-től olcsósága ellenére egy alapvetően korrekt hangot kapunk, ha ízlésvilágunk a könnyebb műfajok felé hajlik és maximum középkategóriás fülessel használjuk, az elégedettség nem lehet kérdéses. Jól kezeli a 32 ohmos fejhallgatókat is, akik gyakran hallgatnak zenét mobilról, a Pro-Ject Head Box S2-t használva magasabb minőségi szintet érhetnek el.
Az S2 Digital csaknem kétszeres áron, de még mindig bőven a 100 ezres határ alatt maradva már az audiofil szinten játszik. Ára még akkor is elfogadható lenne, ha a fejhallgatónk meghajtásán kívül másra nem lenne képes. Az EES Sabre 9038-as DAC viszont ott lapul a dobozkában és kitűnően teszi a dolgát, így ezt a készüléket nem csak azoknak ajánlom, akik a fejhallgatózás szerelmesei, hanem azoknak is, akik egy kiváló D/A átalakítót keresnek. Igazi „Best Buy”!

Adatok:
Head Box S2: 42.900,-Ft
Head Box S2 Digital: 89.900,-Ft
Forgalmazó: Audio Centrum
www.audiocentrum.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.