The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Mastersound BoX 2018 integrált erősítő teszt

Az olasz gyártó nemes egyszerűséggel csak „Doboz”-nek nevezett készüléke valóban olyan, mint egy nem túl bonyolult formavilágú fekete doboz, amelynél a híres olasz design mindössze néhány apró részletmegoldásban érhető tetten. Az igazi lényeg azonban természetesen a „dobozon” belül, mert abba a Mesterhang csapat valóban beleadott apait-anyait, hogy a kedvezőbb ár dacára a tőlük megszokott és elvárható minőségű legyen.

A fa vagy krómbetétekkel feldobott és a sárgán izzó csöveket közszemlére tévő különféle elegáns modellekhez képest a Box egy igazi minimalista, költséghatékony külsejű készülék, egy szolidan a háttérbe húzódó eszköz, amely a megjelenésével biztosan nem tereli el a figyelmet a hangról. A húzott acélból készült méretes házú Box esetében néhány jellegzetes Mastersound elem persze megmaradt, mint például az alul elhelyezett főkapcsoló, a nagyméretű kezelőgombok és a piros ledek, a csövek látványa pedig az érdekes alakú ablakon át bekukucskálva élvezhető, hogy a lámpás hangulat se hiányozzon.

A gazdaságos külsőhöz minőségi belső párosul egy körültekintően megkonstruált Single Ended A-osztályú erősítővel, amelynek előerősítő részében 2×ECC802, míg a kimeneti szekciójában 6×EL34 cső munkálkodik. Előbbiek jó teljesítményű, nagyjából közepes erősítésű kettős triódák, melyek katódjának felmelegítésére szolgáló fűtés párhuzamosan vagy sorosan vagy mindkét típusú áramkörrel működtethető. A hosszú katód lemezük gazdag és teljes spektrumú hangzást, valamint kiegyensúlyozott felharmonikusokat nyújt. A végerősítő részben alkalmazott ElectroHarmonix EL34 teljesítmény-pentóda elektroncsövek esetében szabályozható a fűtés a nagy katódfeszültség és más egyéb paraméterek miatt. A cső gátolja az anódból nem abszorbeált elektronok visszaáramlását, de nagyobb a belső ellenállása és harmadfokú harmonikusokat is termel. A kimenő-transzformátorok, mint a csöves elektronikák kulcselemei, saját fejlesztésű, nagy gonddal kivitelezett, alacsony szivárgási áramú/veszteségű és nagy sávszélességű igényes típusok.

Mastersound Box erosito back


A 4 és 8 Ohmos hangsugárzókkal egyaránt használható (külön-külön csatlakozók mindkét fajtához) erősítő egység teljesítménye csatornánként 35 W, egyéb adatot (frekvenciamenet, torzítás, jel/zaj, stb.) azonban nem ad meg a gyártó, mondván, hogy a jó hang egyrészt nem számháború, másrészt úgyis hallgatni fogják, nem pedig oszcilloszkóppal vizsgáztatni. Az értékes elektronikák táplálásáról a Mastersound saját fejlesztésű, zárt árnyékolású, a hátfal közepéhez közel elhelyezett hálózati transzformátorára épülő kifinomult tápegység gondoskodik. A három line és egy MM phono bemenet között relék kapcsolgatnak teljesen hangtalan módon, a motoros hangerőszabályzó (távvezérlő opcionálisan vásárolható) logaritmikus erősítésszabályozással működik.

A gyártó alapvető stílusának és zenei kifejezésmódjának ismeretében, valamint felidézve a bemutatás sorában olvasottakat a műszaki specifikációról, vagyis inkább a hiányáról és annak miértjéről, egyből egyértelművé válik, hogy társaihoz hasonlóan a BoX sem a legekre és a hifis paraméterek túlzott hajszolására, hanem a zeneiségre helyezi a fő hangsúlyt. Nem feltétlenül kedvelem a különféle sztereotípiákat, de a készülék hangzása ezzel együtt tipikusan olasz, a Csizmából származó elektronikákra jellemző kellemes, ízes és nagyon szerethető karakterrel, ami a jobbféle csövesek eszköztárában ugyanúgy megvan. Az erősítő kerek, egységes, felül lágy és finom, alul pedig telt és nagyon energikus megszólalással rendelkezik, a mélyei megfelelő hangsugárzóval párosítva kifejezetten szub-wooferes hatást keltőek.
Jazz muzsikákon dinamikus és erőteljes basszussal alátámasztott friss, levegős és lágy karakterrel zenél, a dobok ütései határozottak, a bőgő hangja végig jól követhető, még a nagyobb hangszertömegekben is. A fúvósok hangjai levegősek és lazán elszakadnak a hangsugárzóktól, karakterüket tekintve, csöveshez képest meglepően racionálisak és határozottak. A vibrafon szólója különösen tetszik, mert nemcsak a hangszínei szépek és gazdagok, hanem az ütések erősségének ábrázolása is rendkívül széles skálán mozog, ami az élvezeti érték mellett a valóságosságot is nagyban fokozza. A Mozart opera kellemes, finoman krémes megszólalásában a basszus szinte tapintható jelenléte szintén nagyon bejön nekem, jól megmutatva, hogy a készülék alapvetően egységes megszólalásában azért az alsó végeknek kitüntetett figyelem jut. A felvétel másik kiemelkedő momentuma az énekesnő szellős és kellemes hangja, amiben érezni a hús-vér embert, aki felszabadult stílusban dalol, a jazz muzsikákhoz hasonlóan valódi örömzenévé varázsolva ezáltal Mozartot is. A nála szigorúbb hangvételű Verdi operán világos és nyílt hangszínekkel szólal meg, melyek mellé természetesen odakanyarítja a már megszokott erőteljes és testes basszust, ami őszintén szólva már hiányozna is, ha nem lenne. A rezesei majdnem kellően ércesek, már csak egy kicsi kellene még belőle, hogy igazán hitelesek legyenek. Általánosságban az erősítő a különféle klasszikus műveket zeneien és maximális odafigyeléssel szólaltatja meg, túlzások és fantasztikus jellemzők helyett sokkal inkább a hitelességre és a hangulatok visszaadására törekedve. Általánosan nézve a BoX bizonyos szempontból egy klasszikus csöves erősítő, a túlzott romantikus hangvétel és a kellemes maszatolás „helyett” azonban igyekszik kellően konkrét, dinamikus és elegendően részletező lenni. Azt azért így sem mondanám rá, hogy a két világ között álló, mert inkább a lámpás világhoz van közelebb, ez azonban semennyire sem korlátozza a felhasználási körét, mert például pop és rockzenéken is nagyon élvezetesen teljesít, persze fémesség, élesség és szúrós cinek nélkül, ahogy egy kifinomult készülékhez illik. A lábdobok, dobok és különféle basszusok viszont nagyon jók, a folyamatos, akár jó hangos terhelés pedig 35 Wattja dacára (ami azért csövesnél teljesen más, mint egy félvezetősnél) józan határok között gyakorlatilag nem jelent problémát a készüléknek.

Ajánlás

A bizonyos szempontból „gazdaságos” kivitelű BoX egyszerű kiviteli stílusához sokoldalú, egységes, testes, erőteljes és alapvetően kellemes hangzás párosul, ami az értékes belvilág révén hatásos ízelítőt nyújt a Mastersound kifinomult zenei világából, egyértelműen jelezve, hogy a mindennél fontosabb zeneiség semmiképpen sem lehet alku tárgya.

Mastersound BoX 2018
Teljesítmény: 2×35 W
Méretek: 436×409×185 mm
Tömeg: 24 kg
Ár: érdeklődjön


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu