The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

iEAST StreamAmp AM160 - Eladja magát

Bő fél évvel az első iEAST termék, a SoundStream Pro után most egy hasonlóan ügyes és kompakt eszköz landolt nálam, egy digitális erősítő köré épített hálózati lejátszó. Nem tagadom, a Pro tavaly nagyon tetszett, ár/érték aránya és hangminősége meggyőző volt.

 A StreamAmp egy kicsit komplexebb készülék, elsősorban erősítő, méghozzá D osztályú, azaz digitális. Nem mellesleg az első ilyen típusú vas, amit kipróbálhattam, annak ellenére, hogy a technológia nem új. Elég régóta kaphatóak kapcsolóüzemben működő erősítők, amelyek egyik előnye a magas hatásfok: mivel a kimenete mindig teljesen ki vagy teljesen be van kapcsolva, a veszteségek minimálisak. Az AM160-as is Kínában készül, mérete kompakt, hiszen a tápegységet nem benne, hanem adapterként külső csatlakozással helyezték el. Nekünk nincs is más dolgunk, mint egy pár hangsugárzót rákötni, beállítani a hálózatot és kezdődhet is a zenehallgatás. Apropó, hálózat: vezetékkel és wifivel is csatlakozhatunk, sőt, kapunk egy pár analóg bemenetet is, az előlapon pedig egy USB csatlakozó is található a zenei háttértárunk számára. Én a saját NAS-omról és a Tidalról hallgattam zenéimet. A kis doboz kivitele ízléses, szálcsiszolt alumínium előlap és a finoman működő hangerőszabályzó uralja a látványt. A végfok részben egy pár STM gyártmányú (svájci cég) TDA7498E típusú IC felel az erősítésért, a maximális teljesítménye 80W 6 Ohmos terhelésen. Az előfokrészben egy MV Silicon AP8064 processzor dolgozik. Egy pár napos, alapos bejáratást követően ültem le meghallgatni a tesztanyagot, a saját amerikai hangsugárzókábelemet és háromutas, 89 dB érzékenységű zárt hangsugárzómat használva. Ettől kicsit tartottam, főleg a 25 cm-es tányér vezérlése okozhatott volna gondot, de az AM160 rám cáfolt. Az erősítő vezérléséhez ugyanazt az applikációt használtam, mint tavaly a hálózati lejátszójuknál, az IEAST Play-t. A reakcióidő most is kitűnő volt, a felülete átlátható, de hiányoltam az aktuális lejátszási listák egy gombnyomásos törlésének lehetőségét!

am160 nyito

Bár rengeteg zenét meghallgattam a StreamAmp-al, a hangjának bemutatásához három albumot választottam ki. Elsőként Miles Davis „Kind of Blue” lemezét, az első sztereó változatot, extrák nélkül, a Tidal kínálatából. Ami elsőre meglepő volt, az a rendkívül tiszta, zajmentes megszólalás. Ennek az erősítőnek gyakorlatilag nincsen alapzaja, de ez a D-osztályos működés miatt nem meglepő. Talán emiatt is jó a hangszerek elkülönítése, talán túlságosan is, mert a felbontás ugyan megvan, de valahogy a zenekar nem rendeződik össze eléggé. A megszólalásban van elég levegő, a dinamika is megjelenik, a basszus bár precíz és tiszta, mégsem elég súlyos. Egy kis testességet minden tartományból hiányolok, azonban ennek hiánya ezen az árszinten elfogadható. Érdekes, hogy az AM160-as hangolása cseppet sem „digitális”, bántó vagy karcos felharmonikusoknak nyoma sincs. Davis trombitája tehát nem harsány, inkább lebegően fátyolos, a cinek és a dopseprő is inkább nyugodt, mint izgága.

am160 belso

Műfajt váltva, egy kis rockzene következik, a Dire Straits „Love over Gold”-ja, NAS-ról. Sűrűbb zene, mint az előbbi jazz felvétel, ugyanazon a hangerőn hallgatva néha elfogy a szufla, a sok belépő esetén a hangzás kissé nazálissá válik. Nem az erejével van a gond, mert a dinamikai csúcsokat szépen lehozza, inkább a hangsugárzó hajtása a komplex terheléseknél a gond. Talán másfajta dobozzal folyékonyabb lenne a zene áramlása, itt és most azonban az énekhangnál bukik ki a hiány: Knopfler hangja kicsit visszahúzódóbb, mint a megszokott, kevésbé testes. A fentiek ellenére mégis élvezetes volt hallgatni, mert tisztában voltam az árával és a szolgáltatásaival. Harmadik választásom egy vadonatúj albumra esett, a fiatal Ruen Brothers „All my Shades of Blue” című lemezére. Szerintem fantasztikus zenei anyag született, jegyezzük meg a nevüket, mert nagyon tehetségesek! Ez már igencsak jól feküdt ennek a felállásnak. Tiszta, fiatalos, sodró, lendületes zenét hallottam. Ezen az albumon is örömmel konstatáltam az iEAST erősítő zajtalanságát, igen jó felbontását. Bruttó 105.000 hazai valutáért nagyon rendben van a hangja, hiszen ennyiért nem csak egy erősítőt, hanem egy hálózati lejátszót is kapunk, akár Tidal támogatással, wi-fi és vezetékes internet csatlakozással. Egy pár jobbfajta polcsugárzóval párosítva nagyon jó ár-érték aránnyal hallgathatunk zenét a segítségével. Sokaknak nem is kell ennél több.

NEON Multimedia Kft
http://www.ieast.hu/