The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A múlt kötelez - McIntosh MA6700

Az összetéveszthetetlenül egyedi megjelenésű, zöld és kék fényekben pompázó erősítő-monstrumot megpillantva óhatatlanul is nosztalgikus emlékeim támadnak, hiszen néhány évvel ezelőtt egy jó ideig egy MA6300-as McIntosh volt a teszterősítőnk, ami egyébként, ha talán nem is eredeti változatában, de még mindig szerepel a gyártó választékában. Az Autoformer kimenő transzformátorokkal ellátott MA6700-as azonban technológiailag az egykori MA6900-ashoz áll közelebb, ami egykoron szintén emlékezeteset alkotott nálunk.

Kevés olyan emblematikus készülék és gyártó van a hifi világban, mint az immár a Fine Sounds Group csapatát erősítő McIntosh, ami a legrégebbi amerikai audió cég, és olyan presztízse van, hogy anno például Steve Jobs tisztelete jeléül az azóta szintén világhírűvé vált számítógépét is róluk nevezte el. A McIntosh egyre bővülő választékának természetesen továbbra is az erősítők a legismertebb tagjai, melyek a sok évtizede megálmodott kék és zöld fényeikkel, világító felirataikkal és egyedi gombjaikkal talán a giccs határán ingadoznak, mégis kívánatosak, veszettül hangulatosak és valódi szimbólumnak számítanak.

Csatornánként 200 Watt teljesítményével, sok bemenetével és nem utolsósorban tiszteletet parancsoló méretével és megjelenésével az MS6700-as a minőségi sztereó rendszerek igazi központi darabja, ami integrált erősítőként az előfok/végfok funkciókat is magáénak mondhatja, beépített DA konverterrel és phono MM/MC fokozattal is rendelkezik, a Home Theater Pass Through funkciója révén pedig még házi-mozi rendszerekbe is beilleszthető a front csatornák erősítésére. Összesen 11 bemenete közül 3 digitális (koax, optikai, USB), melyeken keresztül akár 32 bit/192 kHz-es jelek fogadására és feldolgozására is képes. A készülék ezen felül opcionális AM/FM tuner modullal is kiegészíthető, így egy valóban mindentudó klasszikus receiver válhat belőle.

Az erősítőhöz csatlakoztatott hangsugárzókat a PowerGuard rendszer óvja meg az esetleges sérülésektől, és egyben a klippelést is megakadályozza. A gyártó híres Autoformer technológiája révén a hangsugárzók impedanciájuktól függetlenül megkapják a specifikált 200 W teljesítményt, emellett ezek a transzformátorok tapasztalataink szerint a készülék hangját is jóval kellemesebbé és barátságosabbá teszik. Sok más high-end cégtől eltérően a McIntosh tervezői a fejhallgató kimenetet sem spórolták le az erőstőről, sőt, egy egészen kifinomult, High Drive nevezető egységet építettek be, amit mindenféle típusú fejhallgató meghajtásához optimális.

mcintosh ma6700 1

Külsőleg az egyetlen jelentős változás a hangerő értéket és az aktuális bemenetet mutató pontmátrixos kijelző megjelenése, ami élénkzöld színével jól illeszkedik a tradicionális McIntosh hangulatba, de egyben modernebbé is varázsolja a készüléket. A jellegzetes fekete üveg előlap egy valódi műalkotás, amit három napon át két tízezred mm felületi tűréssel csiszolgatnak és 12 réteg lakkal látnak el. Ugyancsak változatlan a zöld fényben pompázó gót betűs márkanév is – na, nem mintha szükséges lenne a beazonosításhoz, de azért szerves része a készülék elengedhetetlen kellékeinek.

Az erősítő felépítése a részegységeket kendőzetlenül megmutató szekcionált házon is visszaköszön, s az egyes elemek tetején még a legfontosabb műszaki és kapcsolási adatokat is feltüntették. A hátlapon megtaláljuk a 2-4-8 ohmos hangsugárzókhoz kínált banánaljzatokat és az RCA aljzatok mellett a szimmetrikus bemenetet. Még ma is van a készüléken magnó kimenet, de nála sokkal fontosabb a két, teljesen szabadon (akár a saját végerősítő kiiktatásával is) felhasználható előfok kimenet. Az egyetlen dolog, ami kissé rendszer idegennek tűnik, a japán gyártmányú távvezérlő. A modern, inkább DVD játszó tartozéknak, mintsem high-end erősítő távvezérlőjének tűnő elem olyannyira más stílust képvisel, mintha utólag vásárolták volna hozzá a piacon; ha az asztalon lenne egy kupac távvezérlő, ami közül ki kellene választanom a készülékét, nagyjából az utolsók között lenne, amire tippelnék. Cserébe viszont mindent tud és a sok gomb ellenére egész jól el lehet igazodni rajta.

Amikor valami egzotikus készülék érkezik hozzám, a kedvenc Kaláka verslemezeim is rendre előkerülnek, mert azon túl, hogy nagyon kedvelem őket, a síp dob nádi hegedű hangszerelésű muzsika óriási élményt okoz az ilyen cuccokon hallgatva. Ezúttal a „Fekete ember” c. korong kerül a lejátszóba és egyből lenyűgöznek az óriási Mac-ből végtelen könnyedséggel áramló levegős és tiszta hangok. Derekas teljesítménye és tartalékai ellenére a készülék egyáltalán nem tüntet vagy kérkedik az erejével, viszont jól odacsap, ha kell. Az általános karaktere eredendően tiszta és semleges, a klinikai sterilségnek mégsem érezni semmi nyomát, az erősítő jól megtalálja az arany középutat a kellemesség és a racionalitás között. A hangok könnyedén szakadnak el a hangsugárzóktól, a sok akusztikus hangszer szépen betölti a precízen felépített méretes és levegős színpadot. A részletek magától értetődő módon, spontán érkeznek, a mérnöki munka, legyen bármilyen kiforrott is, e téren is előzékenyen maga elé engedi a muzsikát.

A jazz buli közönsége valóban buli hangulatban várja a kezdést, ami ritmikusan pörgő, testes és energikus dobokkal érkezik el. A klarinét könnyed levegősségét jól ellenpontozza a mindvégig izmos és friss ritmusszekció, a dobos és a bőgős divatos szóhasználattal élve jól odateszik magukat és gondoskodnak a bugi-vugi faktor kialakulásáról és a maximalizálásáról. Az élőzene pezsgése és energiája tökéletesen átjön, a legjobb pillanatokban szinte szikrázik a levegő, amitől az ember egyből megérti, miért kurjongatnak akkora elánnal néhányan a közönség soraiból. A továbbra is feszesre húzott basszus mellett a vibrafon egészen bensőséges hangulatot kelt, felharmonikusokban nagyon gazdag hangja valóságos hatású, hosszú lecsengésekkel szól. Pop és rockzenéken hasonló a hatás; dinamikus és gyomormasszírozó hatású basszus teremti meg a stabil alapokat, amire a sok izgalmas és színes hangszerből és életszerű énekhangból összeálló muzsika épül.

A klasszikus műfajokra még mindig maradnak kiaknázatlan területek a készülék tarsolyában, az ismételten lenyűgöző dinamika kimondottan szép hangszínekkel, levegősséggel és természetességgel párosul. Az operarészlet valódi jutalomjáték, amiben a felszabadultan daloló énekesnő és a zenekar egyaránt tündököl. A hangok magától értetődő természetességgel érkeznek, gyakorlatilag eltüntetve a hifit és az elektronikát a zene útjából. Vivaldi muzsikájában szintén túlcsordulnak az érzelmek, az izgalmasabb részleteknél pedig szinte izzik a levegő a hangsugárzók között, de hát a talján Mestert jól is kell prezentálnia a McIntoshnak, hogy elégedettek legyenek a milánói fiúk…

Esténként több filmet is megnéztem az erősítő közreműködésével, és közülük a legnagyobb hatást Bertolucci Lopott szépsége tette rám. A klasszikus popos és rockos témáktól a klasszikusokig terjedő filmzene repertoár valamint az egyik Siena körüli dombon lévő öreg kőházikó atmoszférája az elmaradhatatlan kabócákkal mind-mind nagyon hatásos és nagyon sokat hozzátesz az amúgy is hangulatos film élvezeti értékéhez.


Amikor valami egzotikus készülék kerül terítékre az ember hajlamos nagy szavakat keresni az élmény leírásához, pedig nincs rájuk feltétlenül szükség. A Mac az Mac, mondhatnánk, hiszen a 6700-as könnyedén hozza a márkától elvárt kötelezőt, és tökéletesen felidézi azt a több évvel ezelőtti élmény emléket, ami ezek szerint teljesen valós volt, nem csak az eltelt évek szépítettek meg. (Volt már erre is precedens.)
Összességében ez a készülék egy gyakorlatilag műfaj független örök darab, egy szeletke az audio világ történelméből, ami az esti félhomályban világító fényeivel talán még életünk párját is leveszi a lábáról. (Főleg, ha nem tudja meg, mennyibe került.)


McIntosh MA6700
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 100 kHz (0, -3 dB)
Teljesítmény: 2×200 W
THD: 0,005%
Jel/zaj arány: 113 dB (végfok)
Méretek: 444,5×193,7×558,8 mm
Tömeg: 34 kg
Ár: 2.100.000,- Ft

Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545
www.audiophile-szalon.hu