The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic MCX 400

A francia Advance Acoustic CD játszó választékának jelenlegi legkomolyabb tagja stabil fémmechanikával, kifinomult DA konverterrel, rekeszekre osztott készülékházzal és csöves analóg kimenettel készül, így minden feltétel együtt áll ahhoz, hogy egy valóban kiváló minőségű berendezés legyen, amit ráadásként még elérhető áron is kínálnak azok számára, kiket a médialejátszók még nem bolondítottak el a jó öreg CD játszóktól. 

A jellegzetes Advance Acoustic fekete/ezüst ház-kék kijelző fazonban pompázó készülék frontja szokásosan sallangmentes kialakítású, mindössze a fontos kezelőszervek és egy bizonyára sokakat felcsigázó „display off” kapcsoló található rajta. A középütt elhelyezett egyszerűen olvasható keskeny kijelző ablak alatt még keskenyebb lemeztálca található, a fiók gyorsan, határozottan, de nem kimondott japános olajozottsággal közlekedik ki és be. A felfüggesztve beépített, ezáltal a többi részegységtől hatékonyan elcsatolt mechanika teljes egészében fémből készült, így bizonyára stabilabb és hosszabb életű, mint a műanyag verziók, a CD, CD-R és MP3 lemezek kiolvasására alkalmas lézer pick-up a Sanyótól származik. A készülék fémházát belül külön kamrákra tagolták, az okos megoldásnak köszönhetően az analóg és a digitális áramkörök, illetve a tápellátás szekció nem zavarja egymás köreit, és a káros egymásra hatások szintje a minimálisra csökkenthető. A kiolvasott jelek analóggá alakításáról az NXP SAF 784X 24 bit/192 kHz rendszerű DA konvertere gondoskodik, a gyártó által elhallgatott típusú csövekből felépített analóg kimeneti fokozat pedig minden bizonnyal kellemes megszólalást ígér.

Csatlakozások terén az aranyozott RCA analóg kimenet mellett koax és optikai digitális kimeneteket is kapunk. A tápcsatlakozó meglepetésre nem a megszokott komputer, hanem az ún. borotva csatlakozó, ami sajnos nagyban megnehezíti a speciális tápkábelek beszerzését, de néhány gyártó választékában, mint például az Isotek efféle típus is található. A mellékelt távvezérlő nem egy design díjas darab és iszonyú sok apró gomb van rajta, de cserébe legalább az erősítőn való bemenetválasztást is le lehet vezényelni vele, némi megszokás után pedig már el lehet igazodni rajta.

MCX400rearwEB

Hangminőség
A közönség oldott, a megszokottnál talán egy leheletnyivel visszafogottabb hangulatban várja a produkciót, ami átlagosan pörgős, viszont erőteljes és testes dobokkal indul. Az alsó fertály mindvégig hangsúlyos marad, stabil alapokat biztosítva a kellemes, barátságos tónusú zenének. A lejátszó ügyesen találja meg az egyensúlyt a finom pezsgés és a nyugalom között, így bár a megszólalás nem a totálisan vérpezsdítő fajtából való, mégis jól átadja a klub és az élőzene hangulatát. Karaktere meglehetősen anti-digitális, kellemesen telt és hihető hangszerhangokkal és mesterséges fények nélkül, ennek okán az analóg barátok is elég jók megbarátkozhatnak vele. A frekvenciasáv tetején nagyon finoman eldolgozza a hangokat, a zene egyes pontjain emiatt egy kis „hegyi levegőt” még elviselnék, a vibrafon azonban nagyon szépen cseng, és a zene egyre inkább felpezsdül, az élénk cineknél például már mindent rendben lévőnek érzek.

A következő opera muzsikán úgyszólván egyetlen pillanat alatt lenyűgöz tavaszias hangulatú, selymes és kifinomult hangjaival, melyek szinte simogatják a hallójárataimat. A nagyon széles és átlagosan mély színpadon egy életvidám énekesnő dalol és egy profi, minden rezdülésére odafigyelő zenekar játszik felül légiesen könnyed, alul stabil és megfogott hangokkal. A produkció kerek egész, nem igazán lehet egyes momentumokat kiemelni, mivel egész egyszerűen úgy jó, ahogy van. Megvan benne a zenei profizmus, és ami talán még ennél is fontosabb, a zene öröme és szeretete. A hangzás aprólékosan részletezett, nagyon halk, finom háttérszólamok is könnyedén felfedezhetők, ettől összetett és sokszínű igazán az alapvetően világos hangszínekkel szóló oldott hangulatú muzsika.

Shirley Horn felvételén elsőként a nagyon élethű kézi dobokra figyelek fel, melyeknél realista módon ábrázolja a tenyér és a dob bőrmembránjának találkozásait, valamint a hangszer testes, néhol öblös megszólalását. Basszus tudományából a következőkben a felvétel szőnyeg hullámoztató mélyeinek megjelenítésénél is ad egy jó kis ízelítőt, eredendően diszkrét stílusából azonban most sem hagyja magát kizökkenteni, így brutális effektekre nem lehet tőle számítani. Az énekesnő hangja a témához illően bágyadt, sajnos néhol kissé fénytelen is, a kocsma ízű búsongás finom reszelősségét most kevésbé érzem nála. A latinos hangulatú ritmust kellemesen andalító formában tálalja, a cinek selymesek, a különféle csörgők és ritmushangszerek játéka pedig összetett, komplex módon jelenik meg, érezhetően az egészre, nem pedig az egyes elemekre koncentrálva.

Rockzenén divatosan szólva „jól odateszi magát” és mindenféle erőszakoskodás valamint a nyersesség leghalványabb jele nélkül hatásos módon ábrázolja a súlyos és energikus hangokat. Testes basszusának köszönhetően erőteljes és dinamikus lábdobokat és basszusgitárt szólaltat meg, a hangerő növelésével még energikusabbá válik és a digitális ízű lejátszóktól eltérően az a bizonyos idegesítő csattogás sem alakul ki. A cinek hatásosan díszítik a muzsikát, a lágyan beúszó szintetizátordallam pedig a készülék alapvetően azért mégis finom és kulturált stílusáról ad újabb bizonyságot.

Ajánlás
A jól sikerült csöves kimenetű CD játszók mindig is a kedvenceim közé tartoztak, ezért nem is értettem igazán miért nem váltak elterjedtebbé, mikor a legtöbb zeneszerető a digitális hangzás idegensége, sterilsége és keménysége miatt reklamált, mely problémákra a csöves analóg kimenet nagyon kellemes gyógyírt nyújt. Az Advance Acoustic CD játszója barátságos, könnyen befogadható és megszerethető stílusban zenél, és szerencsére nem megy el túlságosan az elomlós irányba, így kellemessége mellett lendületes és energikus is, sőt a mélytartomány prezentálásában kifejezetten jeleskedik. Fenti jellemzői okán mindazoknak nagyon jó választás lehet, aki alapvetően „analógos füllel” közelítenek a zenéhez, és a barátságos tónusért és a telt, puha mélyekért cserébe hajlandóak egy kis pezsgésről lemondani.

Advance Acoustic
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 45 kHz (-3 dB)
Torzítás: <0,1%
Jel/zaj arány: >80 dB
Csatorna elválasztás: >80 dB
Méretek: 110×440×430 mm
Tömeg: 4,4 kg
Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980