The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic X-i105 - Bevált recept

Lassan végigérünk az Advance Acoustic új „X” integrált erősítő sorozatán, utoljára az X-i105 jelű típust megismerve és meghallgatva a négy modell közül. A kivitel és műszaki tartalom szempontjából egy két apróságot leszámítva az X-i75-el szinte megegyező készülék bemutatása különösebb meglepetéseket természetesen már nem tartogat, de azért fussuk át a részleteket, mielőtt még rátérnénk a hangzásának ismertetésére.

A négytagú erősítő sorozatban az X-i75 és az X-i105 áll a legközelebb egymáshoz, hiszen az X-i50BT kissé egyszerűbb kivitelű, az X-i125-nek meg nagyobb készülékháza és más előlapja van. E két típus azonos méretű és kialakítású készülékházzal, valamint lényegében azonos műszaki tartalommal rendelkezik, közöttük a legfőbb különbséget az X-i105-ös 8 Ohmos terhelésen mérhető 2×105 Wattos teljesítménye jelenti, ami a típusszám és a gyártó számozási logikájának ismeretében már szintén nem okoz különösebb meglepetést.
A készülék belvilágának megtervezésénél, az új sorozat többi modelljéhez hasonlóan szintén a dinamikus, de ezzel együtt mindenféle agresszív megnyilvánulástól mentes barátságos karakter megteremtése volt a cél, vagyis ugyanannak a kellemes hangzásvilágnak a megvalósítása, ami mindig is jellemezte az Advance Acoustic készülékeit.

Advance Acoustic x i105 Back HFP Online

Előlapjának közepét ugyanúgy az ezüstszínű multifunkcionális potméter uralja, rajta kívül tulajdonképpen csak a standby kapcsoló és a füles aljzat található rajta. Az éppen kiválasztott bemenet fajtája a kellemes türkizkék pontmátrixos kijelzőről olvasható le az összes egyéb beállítással együtt. (A többit csak a beállítás idejében mutatja.) Az ezüst potméter körül az elődökhöz hasonlóan szintén ízléses fehéres-ezüstös fény világít, amely újabb hatásos látványelemként hátrafelé a készülék belsejét is halványfehéres fénybe öltözteti.
Az igényes készülékház kellően stabil, árnyékolásával pedig a különböző sugárzások és interferenciák ellen is védelmet nyújt a benne lakó kifinomult áramköröknek. A készülék kizárólag szigorúan válogatott minőségi „audiofil” alkatelemekből lett felépítve és a szokott módon az egy darab nagyméretű toroid transzformátorra épülő tápellátását is nagyon körültekintően tervezték meg.

x i105 03Csatlakozási lehetőségeit tekintve az X-i105 szinte teljesen megegyezik kisebb testvérével, a számos különféle analóg és digitális vezetékes verzió mellett a vezeték nélküliek közül pedig szintén csak a Bluetooth érhető el vele, és az is csak az opcionálisan megvásárolható (maximálisan 24 bit/48 kHz-s jelek átvitelét lehetővé tévő) X-FTB01 Bluetooth modullal. A vezetékes választék Phono MM és 7 line analóg bemenetből, optikai illetve koax (2×) digitális bemenetekből, valamint USB A és B portokból áll, melyeket használva akár Pendrive-ról, akár számítógépről vagy laptopról is zenélhetünk a készülékkel. A klasszikus digitális bejáratokon valamint az USB A porton keresztül érkező digitális jeleket 24 bit/192 kHz-es AKM4113 DAC veszi kezelésbe, míg az aszinkron rendszerű USB B porton bejövőket egy Wolfson WM8740-es konverter alakítja analóggá. Találunk még Rec Out és mono szub-woofer kimenetet, a szokásos U-idomot eltávolítva pedig az integrált erősítőt előfokká vagy végerősítővé alakíthatjuk. Az egyetlen különbség közöttük a csatlakozások terén, hogy az X-i105 két pár hangsugárzó kimenettel rendelkezik, így bi-kábeles bekötésre is alkalmas, ami manapság amúgy már nem nagy divat.

A készülék további szolgáltatásai között a hangszínszabályzás és a balansz ugyanúgy megtalálható, és a tervezői örvendetes módon a 6,3 mm-es fejhallgató aljzatot sem spórolták le róla. A mellékelt rendszer távvezérlő a korábbiakban már megismert és kellően méltatott ízléses fényes fekete színű méretes egység, amellyel átlátható módon az erősítő összes funkciója távirányítható.

Az új sorozatú Advance Acosutics erősítők kapcsán a gyártó a korábbihoz képest dinamikusabb hangzást emeli ki, mint legfőbb változást, amely mellett érzésem szerint a némileg határozottabb karaktert is bátran megemlíthetjük. Természetesen, ahogy nő a teljesítmény, úgy egyre hangsúlyosabb a változás, például a legutoljára hallgatott X-i75-höz képest az aktuális X-i105 plusz 30 Wattja nagyon is észrevehető – nem véletlen, hogy a félvezetős erősítők a körében a „2-szer százas” kategória úgymond klasszikusnak és sokak szemében afféle minimum szintnek számít. A változást persze nem a maximális hangerőben vagy hangnyomásban fogja a tulajdonos elsősorban észrevenni, hacsak nem akar kis időre megsüketülni vagy végleg összeveszni a szomszéddal, hanem az erőteljesebb, testesebb és dinamikusabb basszusban illetve általános megszólalásban, amely a nagyzenekarok megindulásainál, a húzósabb jazz témáknál vagy a különféle pop-rock műfajoknál egyaránt megmutatkozik. A megszólalás energikusabbá, némileg konkrétabbá és határozottabbá válása mellett az eredeti alaphangulat, amit akár franciásnak is nevezhetünk, természetesen megmarad, hiszen a változások ellenére az X-i105 továbbra is leginkább a kellemes hangvételével hódító erősítő marad, csak éppen másféle igények kiszolgálására is alkalmasabb, mint az elődje volt. Az előzőekben hallgatott társaihoz hasonlóan nála is tetten érhető a prezensz tartomány kissé élénkebbé és nyíltabbá válása, amitől az általános karaktere egyértelműen nyitottabbnak tűnik. Testvéreihez hasonlóan ennél a típusnál is nagyon tetszik a basszus finoman erőteljes duruzsolása és szinte fizikailag tapinthatóan plasztikus jelenléte, valamint a kisebb márkatársakénál is testesebb megszólalása, ami zenehallgatáskor jócskán megnöveli a jelenlétérzetet, és a sztereó filmnézést is nagy élménnyé teszi, megfelelő hangsugárzókkal még szub-woofer használata nélkül is. Alapvető AA családi vonásként az X-i105 szintén ügyesen álomba ringatja a kritikai érzéket, ami fontos pozitívum, elvégre az élményért, nem pedig a különféle hangzásbeli paraméterek számbavételéért hallgatunk zenét.
Az erőteljes és karakteresen megszólaltatott jazz-rock, pop és rock zenék mellett természetesen a klasszikus művek jelentik a készülék minőségének igazi próbáját. A különféle akusztikus hangszeres muzsikákon a készülék a korábbiakban megismert oldott hangulatú könnyedség, finomság, lágyság és testesség kombinációját nyújtja kellemesen hullámzó hegedűkkel és vonóskarokkal, könnyed és ezüstös fuvolákkal, sok levegővel, energikus tutikkal és a hangsugárzóktól lazán elszakadó hangokkal. A kamarazene jellegű műveket bensőséges hangulatban és egyben valóság ízűen testesen tálalj, és a cizelláltságnak és az energikusságnak ez a kombinációja nekem nagyon tetszik benne.

A készülék beépített DA konvertereit különféle külső digitális forrásokról kipróbálva szintén a korábbiakban megismert hangzást nyújtja. Pendriveról és laptopról/PC-ről jó minőségű zenei anyagokkal az előzőkben megismert pozitívumokat élvezhetjük, és noha az erősítő az ésszerű mértékben tömörített anyagokat is korrekt módon szólaltatja meg, a minősége fényében azért inkább a tömörítetlen zenék hallgatása ajánlott vele, ha már ennyi pénzt kiadtunk érte.

Kevés olyan következetesen felépített, egységes hangzásvilágú erősítő sorozattal találkoztam eddig, mint az új Advance Acoustics „X” család, amelynek bármely tagját meghallgatva lényegében megismerjük az összes többit. Az alapvető pozitívumok megléte mellett a teljesítmény növekedésével persze egyre dinamikusabb, energikusabb, nagyobb volumenű és testesebb hangzást kapunk, és ebben a tekintetben az X-i105 látványos fejlődést mutat a szintén kiváló X-i75-höz képest, ezért nagyobb szobába vagy komolyabb energia és mélyigények esetén kettejük árkülönbözetét abszolút megalapozottnak és reálisnak érzem.


Advance Acoustic X-i105
Frekvencia átvitel: 10 Hz-35 KHz (-3 dB)
Teljesítmény: 2×105 W (8 Ohm)
2× 140 W (4 Ohm)
THD: < 0,1%
Csatorna elválasztás: > 70dB
Jel/zaj arány: > 90 dB
Méretek: 120×430×320 mm
Tömeg: 9,2 kg
Ár: 276.000,- Ft

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu