The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic X-i125 – Megérdemelten a csúcson

A gyártó új, immár négytagúra bővült integrált erősítő sorozatának legnagyobb tagja az X-i120-at leváltó X-i125-ös modell, változatlan külsővel, egy icipicivel nagyobb teljesítménnyel és az elődben találhatóknál komolyabb alkatrészekkel.

Az Advance Acousticnál az erősítők típusszáma praktikus módon a 8 Ohmos terhelésen mért teljesítményt jelzi, ezért könnyen kitalálható, hogy az Xi-125 2×125 W teljesítményű, így egészen pontosan csatornánként 5 Wattal kínál többet, mint ez elődje. Ez a különbség a gyakorlatban szinte semmit sem jelent, a minimális emelésre lehet, hogy csak azért volt szükség, hogy az új modell új típusszáma (mivel az nem lehet ugyanaz) szintén a teljesítményértéket jelezze.

A készülék magas, szokásos fényes fekete előlapját, ugyanúgy, ahogy az elődmodellnél a két kék fényű Deprez műszer uralja, alattuk, mindössze a hálózati kapcsoló, az ezüstszínű multifunkcionális hangerőszabályzó/bemenetválasztó/hangszínszabályzó/balansz szabályzó, a 6,3 mm-es fejhallgató csatlakozó valamint a szintén kék digites kijelző kapott helyet, ami a kiválasztott bemenetet és az éppen eszközölt szabályzásokat mutatja.

AdvanceAcostic Xi125Rear HFPOnline

A feketére eloxált méretes és stabil készülékház árnyékolása hathatós védelmet nyújt a különböző sugárzások és interferenciák ellen, hogy azok véletlenül se zavarhassák meg a kettő toroid transzformátor által táplált igényes áramköröket. A készüléket kizárólag szigorúan válogatott minőségi „audiofil” alkatelemekből építették fel és a minden erősítőnél stratégiai fontosságú tápellátást is nagyon körültekintően tervezték meg. A 2×125 W (8 Ohm) ill. 2×160 W (4 Ohm) teljesítményt 8 darab teljesítmény tranzisztor állítja elő, a különleges Hi Bias funkciónak köszönhetően pedig a problémásabb hangsugárzók meghajtása sem okozhat gondot az erősítő számára.

Az X-i9125-et a sorozat többi modelljéhez hasonlóan számos analóg és digitális bemenettel szerelték fel. Analóg oldalon 7 vonalszintű RCA valamint MM phono bemenetekkel rendelkezik, és egy Rec Out kijáratot is kapott. Digitális bemenetekből kategóriájához képest egyedülálló választékot kínál, amelyben 2 koaxiális és egy optikai bejárat, valamint USB A és USB B (MAC és PC komputerekhez) portok is találhatók. A koax és optikai bemeneteken keresztül érkező digitális jeleket igényes áramköri környezetbe helyezett 24 bit/192 kHz rendszerű AK 4113 DAC chip alakítja analóggá, míg az USB B portnál Wolfson WM8740-es DAC lép működésbe. Érdekes módon a belépő típusnál meglévő Bluetooth kommunikáció a nagyobb modelleknél csak opcionálisan valósítható meg a szériához kifejlesztett X-FT01 jelű APTX-AAC Bluetooth modul megvásárlásával.

AdvanceAcostic Xi125Inside HFPOnline

A készülék szolgáltatásai között a hangszínszabályzó és a balansz is megtalálható, és ahogy már említettem, 6,3 mm-es fejhallgató aljzatot sem spórolták le róla. Hátlapján az igényes aranyozott ki és bemenetek, valamint a single hangsugárzó terminál mellett alapállapotban U-idommal összekötött előfok kimenet/végfok bemenet csatlakozás is található, ami révén a készülék különálló előfokként illetve végfokként is használható. Jókora rendszer távvezérlője ugyanaz a darab, amit már a kisebb testvérnél is méltattunk; stílusában kissé eltér a készüléktől, de áttekinthető, a maga módján tulajdonképpen ízléses és a célnak tökéletesen megfelel.

Az első X sorozat legnagyobb modelljének meghallgatása anno sajnos kimaradt a repertoárból, de a többiek alapján azért lehet sejteni, milyen karakterrel rendelkezhetett, hiszen a gyártó adott sorozatában különösen erős széria-hangzás volt tapasztalható. A nemrégiben bemutatott belépő X-i50BT kapcsán kiderült, hogy elődjéhez képest némiképpen racionálisabb, határozottabb és nyíltabb hangzású lett, ezért feltételezve, hogy az X-i120 is hasonló karakterrel rendelkezett, mint az első X család többi tagja, a változás ugyanilyen jellegű az X-i125 esetében is. A sorozat nagyobb teljesítményű csúcsmodelljeként az X-i125 ráadásként számos tekintetben már a felsőbb osztályok felé kacsintgat, példának okáért az a fesztelen könnyedség, ahogy a hangok a hangszórókból áramlanak, egyértelműen a „nagy” erősítők hangzását idézi. A megszólalásban természetesen mindvégig érezni a 125 Wattnak köszönhető energiák és tartalékok meglétét, az előbb említett fontos tulajdonság azonban jóval többet jelent a pusztán a nagy teljesítménynek köszönhető energikusságnál, mivel a high-end eszközökre jellemző gondtalanság, eszköztelenség és semlegesség is bőven tetten érhető benne. Az sem utolsó dolog persze, amikor finoman vagy éppen lendületesen egyre feljebb tekerve a hangerőt szépen jönnek az energiák és fokozódik a megszólalás dinamizmusa, miközben a hangzás alapvető jellemzőjének számító kellemesség is mindvégig megmarad. Növekvő határozottság ide vagy oda, az új típus sem lett egy magamutogató fajta, az erejéből csak akkor és csak annyit mutat, amire éppen szükség van. Kisebb testvéreihez hasonlóan nagyon tetszik a basszus finom duruzsolása és szinte tapinthatóan plasztikus jelenléte, valamint a testessége, ami egyrészt mindenféle zenét hihetőbbé tesz, másrészt a zenehallgatás mellett a sztereó filmnézést is nagy élménnyé varázsolja. (Ha a készülék kapott volna egy direkt végfok bemenetet, nagyon jó házi-mozi frontcsatorna erősítő válhatott volna belőle.)
A többi Advance Acoustic erősítőhöz hasonlóan az X-i125 szintén ügyesen elaltatja a kritikai érzéket, így az ember gyakran azon kapja magát, hogy valójában nem is tesztel, hanem zenét hallgat, még úgy is, hogy a sok gyakran használt tesztfelvétel már szinte a könyökén jön ki.
A kellemes és barátságos karakter kellő mennyiségű részlettel, színnel és izgalommal párosul ahhoz, hogy a figyelmet hosszabb távon is fenntartsa, így minden lágysága ellenére nem válik unalmassá, ráadásul újabb komplex családi változásként a magasak teteje is nyitottabbnak és precízebbnek tűnik, mint korábbiakban. Az átvitelt a prezensz tájékán ugyancsak élénkebbnek érzem, a bántó élek és a sarkosság azonban így sem fenyegetnek, mivel a készülék hangzásvilága a változásokkal együtt is megőrzi telt, analógosan barátságos jellegét.
Klasszikus műfajokon a könnyedség és az energikus testesség jól bevált kombinációját kínálja, a vonóskar andalítóan hullámzik, az ezüstös fuvolák légiesen szárnyalnak, és úgy általában az összes hang lazán szakad el a hangsugárzóktól. A kamara jellegű műveket bensőséges hangulatban tálalja, amikor pedig Vivaldi kerül a lejátszóba, az érzelmi oldal még nagyobb teret nyer. Ezeken a finom akusztikus hangszeres muzsikákon még jobban érezni, hogy az X-i125 sok tekintetben túllép kategóriájának határain, és nemcsak azért mert a sorozat csúcsmodelljeként ő a legnagyobb teljesítményű és méretű közöttük, hanem mert minőségileg is magasabb szintű kvalitásokkal rendelkezik.

A korábbi modellek a beépített DA konvertereikkel használva nagyjából olyan módon és mértékben tértek el az analóg bemeneteken keresztül tapasztalt hangzásuktól, mint, ahogy az új X-ek különböznek az előzőektől, vagyis azt lehet mondani, hogy a változás abszolút logikus és kiszámított. Ennek megfelelően az X-i125 hangzása a saját DAC-jait használva szinte teljesen ugyanolyan, mint analógban, amely így lényegében az erősítők digitális szekciójának eddigi karaktere felé mozdult el. A készülékhez opcionálisan megvásárolható Bluetooth modullal pillanatok alatt párosodik az okos telefon és a tablet vagy az egyéb megfelelő eszközök, a megszólalás pedig korrekt minőségű anyagok esetében jól hallgatható, dinamikus és érdekes, de természetesen ez inkább csak hab a tortán, mert egy ilyen kategóriájú erősítőnél mindez csak egy sikeres melléküzemág, amit vagy használ az ember, vagy nem.


Megismerve az X sorozat belépő és csúcsmodelljét egyértelműen kirajzolódik a változás iránya és milyensége, vagyis az a mód, ahogy a készülékek érezhetően nyitottabbak és racionálisabbak lettek korábbi kellemességük és barátságosságuk megőrzése mellett. A bőséges felszereltséggel rendelkező X-i125 méltán és minden szempontból jogosan foglalja el az integrált erősítő sorozat csúcsmodelljének helyét, egy olyan nagy tudású és sokrétű készülékként, amely már a megjelenésével is kellő komolyságot sugall, hangzásában kategóriáján felüli értékekkel bír, jóindulatú karalterének köszönhetően pedig a partnerek tekintetében sem különösebben válogatós.


Advance Acoustic X-i125
Frekvencia átvitel: 10 Hz-35 KHz (-3 dB)
Teljesítmény: 2×125 W (8 Ohm)
2× 160 W (4 Ohm)
THD: < 0,1%
Csatorna elválasztás: ≥ 70dB
Jel/zaj arány: > 90 dB
Méretek: 175×430×320 mm
Tömeg: 14,4 kg
Ár: 399.000,- Ft

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu