The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic X-i75 - A finomság maradt

A gyártó négytagúra bővült új integrált erősítő sorozatában a nemrégiben bemutatott X-i50 BT lényegében a korábbi X-i60 kissé leegyszerűsített változatának mondható némileg kisebb teljesítménnyel, a valódi utód azonban az X-i75 plusz 15 Wattal (8 Ohm), igényesebb műszaki tartalommal és gazdagabb csatlakozási lehetőségekkel.

Mivel az elegáns lakk fekete előlapos erősítők típusszáma mindig a 8 Ohmos terhelésen mérhető csatornánkénti teljesítményre utal, könnyen kikövetkeztethető, hogy az X-i75 2×75 Watt teljesítményű, ami 4 Ohmos hangsugárzókat használva impozáns 2×110 Wattra nő. A készülék belvilágának megtervezésénél a dinamikus, de ezzel együtt mindenféle agresszív megnyilvánulástól mentes barátságos karakter megteremtése volt a cél, vagyis ugyanannak a kellemes hangzásvilágnak a megvalósítása, ami mindig is jellemezte az Avance Acoustic készülékeit.

Az előlap közepét ugyanúgy az ezüstszínű multifunkcionális potméter uralja, rajta kívül tulajdonképpen csak a standby kapcsoló és a füles aljzat található rajta. Az éppen kiválasztott bemenetet (jó sok van belőlük) már nem apró ezüstös-fehér led-ek jelzik, hanem a korábbinál a szemnek sokkal kellemesebb türkizkék pontmátrixos kijelzőről olvashatók le az összes egyéb beállítással együtt. (A többit csak a beállítás idejében mutatja.) Az ezüst potméter körül az elődökhöz hasonlóan szintén ízléses fehéres-ezüstös fény világít, amely újabb hatásos látványelemként hátrafelé a készülék belsejét is halványfehéres fénybe öltözteti.
Az igényes készülékház kellően stabil, árnyékolásával pedig a különböző sugárzások és interferenciák ellen is védelmet nyújt a benne lakó kifinomult áramköröknek. A készülék kizárólag szigorúan válogatott minőségi „audiofil” alkatelemekből lett felépítve és a szokott módon a tápellátását is nagyon körültekintően tervezték meg.

AdvanceAcoustic X i75 inside HFP Online

Sokoldalú modellként az X-i75 számos analóg és digitális csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, a vezeték nélküli változatok közül azonban mindössze a Bluetooth elérhető vele, és az is csak az opcionálisan megvásárolható (maximálisan 24 bit/48 kHz-s jelek átvitelét lehetővé tévő) X-FTB01 Bluetooth modullal. A vezetékes választék Phono MM és 7 line analóg bemenetből, optikai illetve koax (2×) digitális bemenetekből, valamint USB A és B portokból áll, melyeket használva akár Pendrive-ról, akár számítógépről vagy laptopról is zenélhetünk a készülékkel. A klasszikus digitális bejáratokon valamint az USB A porton keresztül érkező digitális jeleket 24 bit/192 kHz-es AKM4113 DAC veszi kezelésbe, míg az aszinkron rendszerű USB B porton bejövőket egy Wolfson WM8740-es konverter alakítja analóggá. Találunk még Rec Out és mono szub-woofer kimenetet, a szokásos U-idomot eltávolítva pedig az integrált erősítőt előfokként vagy végerősítőként is használhatjuk.

AdvanceAcoustic X i75 back HFP Online

A készülék szolgáltatásai között a hangszínszabályzás és a balansz is megtalálható, és a tervezői örvendetes módon a 6,3 mm-es fejhallgató aljzatot sem spórolták le róla. A mellékelt rendszer távvezérlő egy ízléses fényes fekete színű méretes egység, amellyel átlátható módon az erősítő összes funkciója távirányítható.


A korábbi AA erősítőkkel kapcsolatos jellemzésekben elsősorban mindig a könnyed, analógos, kellemes és testes jelzők szerepeltek, és annak dacára, hogy apróbb változások azért történtek az új széria modelljeinél, a készülékek fő irányvonala azért továbbra is errefelé mutat. Egyébként mindig olyan érzésem van ezekkel az erősítőkkel kapcsolatban, hogy az alapesetben nagyon jól összerakott koncepciót mindig úgy finomítják és alakítják, hogy a hangzás folyamatosan élvezetesebbé és gazdagabbá váljon, s közben a széria legfőbb alapértékei természetesen változatlanok maradjanak. A műszaki leírásban szerepelt, hogy a tervezők többek között a korábbinál dinamikusabb hangzás megvalósítására törekedtek; erőfeszítéseik eredményeit a nagyzenekarok meglódulásainál, a húzósabb jazz témáknál, és legfőképpen a pop-rock műfajoknál észre is lehet venni rendesen, mivel az X-i75-ös az X-i60-hoz képest érezhetően ütősebb és energikusabb hangzást produkál, az előd kellemes és barátságos tónusának maradéktalan megőrzése mellett. Az X-i50 BT-hez és az X-i125-höz hasonlóan a megszólalása azért egy kissé konkrétabb és precízebb, az alaphangulat, a franciás báj és a sarkosság-mentes kerek hangzás azonban tökéletesen megmarad. Az új széria másik némileg módosult elemeként a kissé élénkebbé váló prezensz tartomány nyíltabbá teszi a hangzását, és ugyanebbe az irányba mutatnak a plusz Wattok és energiák is, amitől a készülék a „pattogósabb” műfajokon is jóval meggyőzőbb teljesítményt nyújt, mint az elődje. Ennek ellenére persze ez a típus sem lett egy magamutogató fajta, az erejéből mindig csak akkor és annyit mutat, amire éppen szükség van. Testvéreihez hasonlóan nála is nagyon tetszik a basszus finom duruzsolása és szinte fizikailag tapinthatóan plasztikus jelenléte, valamint a már-már szinte márkajellemzőnek mondható testessége, ami egyrészt hihetőbbé teszi a különféle muzsikákat, másrészt a zenehallgatás mellett a sztereó filmnézést is nagy élménnyé varázsolja.
Újabb családi vonásként az X-i75 szintén ügyesen álomba ringatja a kritikai érzéket, ami nagy pozitívum, hiszen ideális esetben a zenei történéseknek kell lekötniük az embert, nem pedig görcsbe rándulva kell a különféle paramétereket felmérnie a hangban.
Az egyre erősebb és karakteresebb jazz-rock, pop és rock megszólalás mellett természetesen a klasszikus műfajok jelentik a minőség igazi próbáját. A különféle akusztikus hangszeres műveken a készülék a korábbiakban megismert könnyedség, finomság és energikus testesség ügyes kombinációját kínálja andalítóan hullámzó hegedűkkel és vonóskarokkal, könnyed és ezüstös fuvolákkal, sok levegővel és a hangsugárzóktól lazán elszakadó hangokkal. A kamara jellegű műveket szintén bensőséges hangulatban tálalja, és minél kifinomultabb illetve gazdagabb hangszerelésű darabok szólalnak meg, annál inkább érezni, hogy az árcédulája alapján vártnál egyértelműen magasabb szintű kvalitásokkal rendelkezik.

A készülék különféle külső digitális forrásokkal a beépített DA konvertereit használva szinte teljesen ugyanolyan karakterű hangzást nyújt, mint analógban, vagyis az analóg és digitális áramkörei tökéletesen szinkronban vannak egymással. Pendriveról és laptopról normál minőségű zenei anyagokkal szintén az előzőkben megismert pozitívumokat élvezhetjük, de az erősítő kvalitásai miatt azért inkább a tömörítetlen vagy a jobb minőségű tömörített zenék hallgatása ajánlott, hiszen velük tudja rendesen kifutni magát és nyer igazán értelmet a megvásárlása efféle használat esetén.


Az új X sorozat négyből három készülékének ismeretében egyértelműen kijelenthető, hogy az abszolút egységes hangzásvilággal rendelkező modellek az előzőeknél valamivel nyitottabbak és racionálisabbak lettek, természetesen korábbi kellemességük és barátságosságuk maradéktalan megőrzése mellett. Az immár a középmezőnyben elhelyezkedő, jól felszerelt és sok bemenettel rendelkező X-i75 egy kellemes hangvételű, energikus és műfaj független készülék, amely minden tekintetben felülmúlja elődjét, sokrétűsége miatt pedig még több vásárló figyelmére tarthat jogos igényt.


Advance Acoustic X-i75
Frekvencia átvitel: 10 Hz-35 KHz (-3 dB)
Teljesítmény: 2×75 W (8 Ohm)
2× 110 W (4 Ohm)
THD: < 0,1%
Csatorna elválasztás: > 70dB
Jel/zaj arány: > 90 dB
Méretek: 120×430×320 mm
Tömeg: 8,6 kg
Ár: 183.000,- Ft

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu