The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cambridge Audio Azur 651P

Aki analóg lemezjátszót hallgat és a műfajt egy picit is komolyan gondolja, az bizonyára különálló phonót használ, vagy ha még nem, valószínűleg a beszerzésén gondolkodik, hiszen az erősítőkbe manapság vagy nem is építenek ilyet, vagy ha mégis, a legtöbb esetben valami filléres típust, hogy éppen csak szóljon valami. (Vannak persze üdítő kivételek is, csak azok a ritkák, és a legtöbb esetben nem is olcsók.)

A kiváló ár/minőség értékviszonyú készülékeivel komoly hírnevet szerzett Cambridge Audio háza táján az új erősítők, DA konverterek és médialejátszó mellett a phono erősítőket sem hanyagolták el, így az év elején megszületett a rengeteg díjat besöpört 640P típus utódja 651P néven. A végtelen egyszerűségében is (vagy talán éppen azért) elegáns dobozkában kifinomult áramkörök találhatók, melyek napjaink két legelterjedtebb formátumú hangszedő típusának - MM (mozgó mágneses) illetve MC (mozgó tekercses) – jeleit egyaránt fogadják és feldolgozzák. A 651P áramkörei kivételesen alacsony torzítással és zajjal működnek, utóbbi paraméter minimalizálása érdekében még a tápegységet is száműzték a készülékből, így annak tápellátását különálló adapter látja el. A mozgó tekercses (MC) hangszedők jeleit speciális multi-paralel kondenzátorok dolgozzák fel kivételes RIAA pontossággal (+/- 0,3 dB, 20Hz- 50 kHz), a beépített (kikapcsolható) subsonic szűrő pedig az esetleges dübörgést távolítja el a zenéből. Az áramkörök fontos pontjain nívós diszkrét tranzisztorok találhatók, a single ended A-osztályú felépítésű gain fokozat az audiofil szintű passzív RIAA ekvalizációval kiegészülve pontos és kiváló minőségű hangzást ígér. Az auditív szempontokon túl a tervezők a környezet védelemre is odafigyeltek, így standby módban a készülék fogyasztása kevesebb, mint 1 Watt.
Az akusztikailag csillapított fém készülékház kellő mechanikai és elektromos védelmet biztosít a benne lakó elektronikák számára, a szálhúzott alumínium előlap pedig elegáns megjelenést biztosít a készüléknek. Az RCA csatlakozók (MM bemenet, MC bemenet, kimenet) igényes aranyozott típusok, mellettük még a tápcsatlakozó, a földelő csavar, az MM/MC választókapcsoló és a subsonic szűrő ki-bekapcsolója található átlátható elrendezésben a készülék hátlapján. A 651P phono a Cambridge Audio egyéb készülékeihez hasonlóan fekete és ezüstszínben vásárolható meg.

ca 2

Hangminőség
A zenekar friss, lendületes dobokkal indít, a hangulat oldott és laza, úgy, ahogyan egy klubban illik. A hangszerek megszólalása levegős és könnyed, a zenészek pontosan kijelölhetően helyezkednek el a nagyméretű, minden irányban kiterjedt színpadon. A megszólalás kiegyensúlyozott, az oldott stílus pedig kimondottan örömzene hangulatot kölcsönöz neki. Nagyon sok a szín, a színvilág alapvetően világos ecsetvonásokkal rajzolt, és az aprócska részletek sem sikkadnak el. Klarinétja élénk, néhol egészen virgonc stílusban játszik, tökéletesen érezni a hangszerből kiáramló levegőt, amitől még élet hűbbé válik. A ritmusszekció energikusan, mégis könnyed hangulatban „nyomja”, míg a vibrafon finom csilingelése és bensőséges megszólalása a fotelben ejtőzés érzetet erősíti.

Ravel Rapsodie Espanole korongja remek terep a 651P izgalmas, néhol mondhatni egészen buja színvilágának megmutatására. A hangsugárzók közti és körülötti tér sokszínű fuvolákkal, hegedűkkel és egyéb hangszerekkel telik meg, a zene lenyűgöz a valódiságával és a természetességével. A színek mélysége egészen más, mint a CD vagy a kommersz phonók esetében; most kirajzolódik a zene szövete és betekintést nyerhetünk a megszólalás belsőbb régióiba is. A különféle témák, hangulatok és dinamika szintek közti váltások nagyon jók, a zene egyik pillanatban elandalít, a másikban hirtelen felélénkít, ahogy a Mester ezt vélhetően eredetileg tervezte. Teszt ide-vagy oda, könnyedén elfutnak a percek, és szinte észrevétlenül a lemezoldal végére érek, ennél jobb bizonyságra pedig nincs is szükség a zene minőségének tekintetében.

A Cantate Domino bevezető orgona szólamai közben a hátam mögül árad be a reggeli nap fénye – az összhatás fantasztikus, de persze ezt nem tudjuk minden meghallgatáshoz garantálni, így csak a zenét értékelhetjük, ami önmagában sem kevés. Az orgona nagyon szép, enyhén pasztelles színekkel szól, a hangzás dinamikája átlagos, így a hangszer hangja inkább szép, mint monumentális. Az énekkar lebegően finom, lágy és átszellemült, ahogy kell, a hölgyek néhány percre karácsonyi hangulatot varázsolnak a kellemes napsütésbe, ilyen lehet, mondjuk Brazíliában karácsonyozni. A legalsó sípok tevékenységét egy kicsit hiányolom, ettől függetlenül a zene nagyon élvezetes, még akkor is, ha nem a fallerobbantó fajtából származik. Levegőssége megint csak lenyűgöz, magasainak oldottsága és a hangzás spontaneitása jóval drágább típusok kvalitásait idézi.

Ajánlás
Nem véletlenül lett sikeres az előd 640P, és a sikeres platformról kiindulva a CA mérnökeinek sikerült egy igazán sokszínű, izgalmas és élvezetes hangú phonót összehozniuk, mely könnyedén kigazdálkodható árát jóval meghaladó szintű minőséget nyújt. Levegős, könnyed és oldott hangulatú megszólalása hosszú órákon át leköti a figyelmet és számos tekintetben a komolyabb típusok világát idézi, s noha dinamika és erő tekintetében nem egy falu bikája típus, azért pop és rock zenéken is nagyon jó teljesítményt nyújt.

Cambridge Audio 651P
Gain 1 kHz: 39/55 dB (MM/MC)
THD: <0,005%/<0,002% (MM/MC)
Jel/zaj arány: 86/72 dB (MM/MC)
Csatorna elválasztás: 83/69 dB (MM/C)
Méretek: 46×215×133 mm
Tömeg: 0,9 kg
Forgalmazó: Audiophyl Kft.