The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman Kardon HK 3700 - Régi és új

A sztereó receiverek, vagy ahogyan anno Darvas László találóan hívta őket, a masszíverek (mert akkor még tényleg nagyok és nehezek voltak) a hi-fi hőskor valódi emblematikus készülékei voltak. Az audio műfajban azóta drasztikus változások történtek, de azért nem tűntek el teljesen a palettáról, csak kissé átalakultak, és ma már napjaink tudományaival felvértezve a klasszikus értékeket és a modern szolgáltatásokat ötvözik.

A HK 3700-es sztereó rádióerősítő külsőleg egy tipikus HK készülék a jellegzetes fehér fénygyűrűs hangerőszabályzóval és a többi megszokott design elemmel. Sztereó mivolta ellenére a modell leginkább a gyártó AV receivereire emlékeztet, ám a belsejében csak két-csatornányi erősítő található 8 Ohmon 2×85 W teljesítménnyel és különösen alacsony torzítással. „Antik” társaitól a meglepően kis tömeg, (a receiver szó hallatán az ember jól nekikészül, mielőtt felemelné a kartonját, aztán meglepődik), a modern kijelző, ami kikapcsoláskor, még előzékenyen azt is közli a gyengébbek kedvéért, hogy „Ön kikapcsolta a készülékét”, a beépített 24 bit/192 kHz-es DA konverterek, valamint az USB és DLNA csatlakozások különböztetik meg. Gazdag felszereltsége és kommunikációs lehetőségei révén a HK 3700-as a receiver készüléktípus klasszikus funkcióin túl a házi két-csatornás szórakoztató rendszer igazi központi elemének tekinthető, ami a rádiózáson és az analóg források hallgatásán túl a számítógépeken vagy külső USB kulcsokon tárolt zenék megszólaltatására is lehetőséget nyújt. (MP3, WMA és WAV formátumokban)

hk3700 back

Csatlakozó felülete 5 line analóg és egy phono MM bemenetből, rec out és szub-woofer pre-out kimenetekből, DLNA hálózati csatlakozóból, valamint egy USB portból áll, mely utóbbi az előlapon egy kis takaróajtó alatt bújik meg a 6,3 mm-es jack fejhallgató aljzat társaságában. Hangsugárzó csatlakozóból kettő szettet is találunk, így olyan ma már kevésbé divatos hóbortnak is hódolhatunk vele, mint a bi-kábelezés vagy a másik szobába betett második hangsugárzó pár (szegény ember multi-room-ja). A beépített tuner AM és FM sávokon vételképes, a szükséges antennákat természetesen megtaláljuk a tartozékcsomagban.
A mellékelt távvezérlő mellett a készülék az Androidos vagy iOS platformon egyaránt használható Harman távvezérlő applikációval is irányítható, amiben többek között látványos menürendszer is található.


Az egykori dög nehéz receiverek mai nagy tudású utódja igazi extrovertált egyéniségként mutatkozik be tökéletesen megragadva a jazz klub pezsgő hangulatát és életérzését. A ritmusszekció feszes és izgalmas, a cinek élénkek, csakúgy, mint a klarinét, ami abszolút tavaszias hangulatban, frissen és üdén cifrázza. A basszus átlagosan erőteljes, a dobos intenzívebb megmozdulásait azonban energikusan tálalja, a ritmusszekció pedig fáradhatatlanul nyomja könnyedén beindítva a lábakat. (Jó bugi-vugi faktor.) A hangok szépen elkülönülnek egymástól, a zenészek között elegendő hely és levegő van; szép teljesítmény ez egy tokkal-vonóval és mindenféle izgalmas tudománnyal együtt is csak 110 ezer forintba kerülő készüléktől. A vibrafon szépen csengő hangjába némi plusz csillogás is vegyül, ami igazi pali fogó elem, de ennyiért azt hiszem, még bocsánatos bűnnek számít, főleg a többi pozitívum fényében.

Operán és egyéb klasszikus muzsikákon tiszta és sima, kellően koherens megszólalást produkál, ezeken a területeken is jócskán felülmúlva árkategóriáját. Korrekt módon felépített méretes színpadon helyezi el a zenészeket, levegőből továbbra sincs hiány, és a nagyzenekarok komplexitását is jól érzékelteti. Hangzásában igazi audiofil elemek is felfedezhetők, mint például a Vivaldi mű hegedűinek érzelmessége és egyéb apró finomságaik. A lelkesen daloló operaénekesnő önálló indivídum a zenekaron belül, ám ezzel együtt mégis a csapat szerves része, aki a műfaj lényege szerint természetesen végig vezető szerepben van. A Stabat Materben a készüléknek jól sikerül megragadnia a felvétel átszellemült, vallásos áhítatot árasztó hangulatát, ami nélkül, pusztán a hangszíneket és egyéb hifis paramétereket eltalálva ez a mű nem is lenne igazán élvezetes.

Rock és popzenéken tiszta, nagy hangerőn is torzítatlan és dinamikus megszólalásával hódít. Basszusa testes és ütős, amikor például a bejáratás alatt TV-t néztem vele szintén nagyon ütős szignálokat és filmes effekteket produkált. Az ének és beszédhangjai tiszták és hiteles hangszínekkel rendelkeznek, ugyanez igaz az FM rádiójára is, ami a mellékelt egyszerű drót antennával is tiszta és zajtalan vételt produkál még beszélgetős műsorokon is, ahol nincsenek cinek és egyéb magas hangok, amik elnyomhatnák a gyenge tunerek hússütés zajait. USB kulcsról gyorsan beolvassa a muzsikákat és még a jobbféle MP3-akról is egészen élvezhető. A Kaláka együttes Varázsvirágok albumát, ami az a bizonyos síp-dob-nádihegedű típusú gazdagon hangszerelt akusztikus muzsika, sokszínűen és realista módon szólaltatja meg, ismét bebizonyítva, hogy kedvező ára dacára ezen a készüléken nívósabb zenéket is bátran meg lehet hallgatni.

Tiszta, energikus, nyílt és torzítatlan hangjával a HK 3700-as receiver egy igazán jól hallgatható készülék benyomását tette rám, amivel a hétköznapi popslágerek mellett még az igényes akusztikus zenéket is kulturált módon meg lehet megszólaltatni. A beépített tunere szelektív és zajtalan vételt biztosít a CD hallgatásnál megismert pozitívumokkal, DLNA és USB csatlakozásai, valamint a v Tunere révén pedig számos egyéb zenehallgatási lehetőséget kínál ez a modern és sok szolgáltatással felvértezett berendezés, ami sztereóban filmnézésre is remekül alkalmas, ha valaki nem akarja hangsugárzókkal telerakni a szobáját.


Harman Kardon HK 3700
Teljesítmény: 2×85 W (6/8 Ohm)
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 130 kHz (0, -3 dB)
Jel/zaj arány: 100 dB
Méretek: 121×440×300 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 109.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu