The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer SE-DIR80C

A házi-mozinak köszönhetõen már magunk választhatjuk ki, hogy a filmet kinek illetve kiknek a társaságában szeretnénk megnézni, a surround füles viszont egészen individuális szórakozást nyújt. Csak én és a film, beszólások, zacskózörgés és a környezet egyéb zajai nélkül.
Az SE-DIR800C jelû szett a TRE-D800 transzmitterbõl, és az SE-DHP800 jelû fejhallgatóból áll. A transzmitternek nevezett, valójában sokkal több funkciót ellátó kb. fél kilót nyomó, központi egység fogadja a mûsorforrások jeleit, három bemenete közül - analóg, koax illetve optikai digitális - kapcsolóval választhatjuk ki az éppen használni kívántat. Mozi üzemmódban DD, DTS és DPL II. (music/movie) dekóderek állnak rendelkezésünkre, s mindegyik típushoz háromféle teremakusztikai beállítás közül választhatunk; de természetesen használhatjuk a rendszert normál sztereó változatban is.

Az ügyes kis szerkezet a jeleket digitális infravörös módon küldi a tölthetõ nikkel metál hibrid elemekkel mûködõ, velük együtt is mindössze 250 grammot nyomó fejhallgató felé, a korábbi rádiófrekvenciás típusok mindenféle zajától és zavaró tényezõjétõl mentesítve a rendszert. A megoldás igencsak ideálisnak tûnik, hiszen egyrészt nem kell a drót végén köröznünk, mint kecskének a fa körül, másrészt a 12Hz és 22kHz közti tartományban zajtalan átvitelt biztosító rendszernek köszönhetõen minõségi engedményeket sem kell tennünk emiatt. 40 mm-es hangszórójával és speciális mágnesével az SE-DHP800 jó mélyátvitelt ígér, hangerõszabályzójával pedig biztosítja, hogy a film végéig véletlenül se kelljen felállnunk a székbõl. Bizonyítva, hogy a szett mégsem olyan önzõ, mit amilyennek elsõre látszik, egy 3,5-ös jack aljzat révén még egy csatlakozást kínál, ami komfortban ugyan elmarad a másiktól, de legalább van, és még mûködik is.

Mivel a fejhallgatózás teljesen más mûfaj, a mozi-hangzás effajta élvezete igényel némi átállást, de miután - rövid idõ alatt - megszokom az eltérõ jelleget, már tetszik a dolog. Az elölrõl érkezõ beszédhang tökéletesen érthetõ, sõt miközben magam elõtt látom a centert, néha kifejezetten olyan érzetem támad, mintha az szólna. A magas fokú részletezõ készségen viszont nem csodálkozom, hiszen már sokszor tapasztaltam, hogy egy jó fülesen keresztül aztán tényleg mindent hallani, olyan apró részleteket is, amelyek lesugárzására még a legkifinomultabb hangdobozok sem képesek. Ennek megfelelõen a "Jég és föld között" számtalanszor látott bevezetõ jelenetében mindjárt olyan hangokra figyelek fel, amelyeket eddig még sohasem hallottam, mint például a ruhához érõ kéz súrlódása, vagy a feszülõ hevederek és kötelek halk recsegése - éppen csak az izzadság lecseppenése nem hallatszik. Hitelesség tekintetében a rendszer megint csak jól szerepel, a természeti és egyéb hangok élethûek, a kísérõ filmzene vonósai pedig a maguk lágy, enyhén édeskés tónusukkal kifejezetten tetszenek, ráadásul jól ellenpontozzák a cselekmény drámaiságát is.
Másik oldalról a fejhallgató által kialakított mikrokörnyezetet balgaság lenne a szobában meglévõ, hozzá képest óriási távolságok révén kialakuló térhez hasonlítani, azonban az effektek itt is jelen vannak, a cselekmény nem statikus, mivel az elõre-hátra, jobbra-balra mozgások pontosan értelmezhetõk, a tér pedig valóban körbeölel, (mint valami láthatatlan glória) nem pedig a fejemben szól.
A különbözõ dekódereket kihagyva a rendszer lehetõséget nyújt "normál" sztereó használatra is, amikor használhatjuk a készülék DA átalakítóját, de ha a CD játszónké jobb minõségû, akkor érdemesebb analóg bemeneten keresztül csatlakoznunk a központi egységhez. A szett tiszta, transzparens és szellõs hangzása óhatatlanul a sztatikus készülékeket juttatja eszembe. Karaktere általánosságban még a telt basszus ellenére is könynyednek és lazának tûnik, vonósainak karaktere pedig egyenesen stúdió monitor jellegû. Színvilágára talán nem a buja a megfelelõ jelzõ, mivel az erõs "ecsetvonásoknál" sokkal inkább a semlegességet helyezi elõtérbe. Összességében kultúrált, kifinomult típus, ami mûfajtól függetlenül nagyon sokáig hallgatható, fõleg, hogy még a készülékhez sincs odakötve az ember.

Ajánlás

Az SE-DIR800C igazi multi funkciós együttes, ami egy bensõséges mozit és egy nívós, a legmodernebb átviteli technikát alkalmazó vezeték nélküli fejhallgatót egyesít magában. Surround üzemmódban élvezetes, különleges részletezettséget nyújtó mozi hangot produkál, semleges és transzparens megszólalása pedig a sztereó zenehallgatást is meglehetõsen kellemes élménnyé teszi.