The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha WXC-50 MusicCast lejátszó

2016 nyarának újdonságai közé tartoznak a Yamaha WXA-50 és WXC-50 jelű készülékei, amelyek külön családot alkotnak a cég kínálatán belül, természetesen a MusicCast kompatibilis eszközök már amúgy is népes táborát bővítve. A WXC-50-nel kezdtük az ismerkedést.

A Yamaha honlapján a „Wireless Streaming Amplifiers” menüpont alatt tekinthető meg a két készülék, melyek közül a WXA-50 végfokozattal is rendelkezik, míg a WXC-ből ezt kihagyták, ez a modell streamerként, ezzel együtt előfokként használható. Kompakt méretű, rendkívül ízléses megjelenésű darabok, a standard hifi mérettől egyre inkább elrugaszkodó világunkban üdítő színfoltként jelennek meg, külsőre csak az erősítővel egybeépített változat nagyobb hangerőszabályzója alapján tudjuk megkülönböztetni őket. A WXA-hoz elég egy pár hangsugárzót csatlakoztatni, és készen is van a hifi rendszerünk. Akár a polcon, állítva a könyvek között is elfér, „okos” eszközökről teljeskörűen kontroll alatt tartható, a beépített digitális végfokozat pedig kis mérete ellenére szobai körülmények között könnyedén helytáll.

35B946EF4B9F42B5AD9FEDD776A63972 12075
A kis digitális végfok – bár a hírek szerint tisztességesen végzi a dolgát – hangminőség tekintetében nyilván nem tudja felvenni a versenyt a komolyabb, szeparált végerősítőkkel. Ezért - és mert sokan már amúgy is rendelkeznek komolyabb sztereo berendezéssel – született a végfok nélküli változat, a WXC.
A csinos készülékház az esztétikai jellemzőkön túl szerepet kap a hangminőség biztosításában is, merev fém kerete és alumínium felső borítása a rezonanciamentes működési feltételek alappilléreként funkcionál. Belső környezete szintén alaposan átgondolt kialakítású, különös figyelmet fordítottak a tápellátásra, annak földelésére és a zajok izolációjára.
A streamer az ESS Sabre9006AS DAC köré épül, ami alapvetően meghatározza az elérhető hangminőséget, valamint a feldolgozható digitális jelek fajtáit. 8 csatornás kivitelű, komoly darab, nem okoz gondot a 24/192-es nagyfelbontású fáljok dekódolása, ill. a DSD (5,6MHz-ig) állományok analóg jelfolyammá alakítása sem. Mindezt a kiváló MusicCast alkalmazásból irányíthatjuk, annak minden előnyével és szolgáltatásával együtt. A WXA-50 működhet csak lejátszóként, vagy a hangerőszabályozást is engedélyezve lejátszó + előfok üzemmódban, az előlapi hangerőszabályzó természetesen csak ez utóbbi esetben aktív. A szabályzás egyébként rendkívül finom, amennyiben a forgó jeladót használjuk, a tartozék kártya távvezérlőről nagyobb lépésekben korrigálható a hangerő szint.

A03D0714F27643F98104CFC0FDE0CBEE 12073

A frontlapot amúgy minimális mennyiségű kezelőszerv díszíti, plusz néhány állapotjelző LED és az infra vevő ablaka. Hátul a relatíve kis méretek miatt sűrűn követik egymást a be, és kimenetek, egyéb aljzatok, kapcsolók, ennek ellenére jól áttekinthető rend uralkodik. A fizikai bemenetek: ethernet, USB, optikai digitális és analóg RCA, kimenetek: Vonali RCA, subwoofer, pre-out RCA valamint optikai és koax digitális. Rendszerbe illesztéskor jól jönnek a trigger be, és kimenetek, valamint a ’remote’ csatlakozás, és örvendetes lehetőség a nem használt opciók kikapcsolhatósága is. Áramtalanítható a wifi egység, a Bluetooth vevő, valamint letilthatjuk az elektronikus hangerőszabályozást is. Érdemes odafigyelni ezekre az opciókra, mert a szükségtelenül üzemelő (zavaró) modulok kikapcsolását jobb hangminőséggel fogja meghálálni a készülék, és a dupla hangerőszabályozás ugyanúgy felesleges, amennyiben integrált erősítőt használunk.

DLNA és Airplay kompatibilis a készülék, mint forrás, használhatók még Bluetooth eszközök, és a népszerű online zeneszolgáltató, a Spotify is, valamint egy analóg és egy digitális külső forráskészülék. A legtöbb esetben ez ma már elég lehet, így a készülékhez elég egy sztereo végfokot illeszteni, és fel is állt a rendszer. Integrált erősítőhöz forrásként csatlakoztatva szintén használhatók még ezek a bemenetek is, bővítve ezzel az erősítőnk kínálta lehetőségeket.  Az optikai bemenethez TV, vagy set top box csatlakoztatható, a subvoofer kimenetet kihasználva (2.1-es kialakítás) a TV/filmnézés élvezeti értéke növelhető.

Ránézésre igazán nehéz megjósolni, mit is várhatunk a kis Yamahától. A 160 ezer forintos ár az audiofilnek ítélt hasonló tudású eszközök árának mintegy fele, ugyanakkor kivitel és alkatrészek (pl. DAC) tekintetében legalább annyit nyújt. Több rendszerben kipróbáltuk, az alap audiofil szinttől egészen a high-end kategóriába tartozó láncokig, sőt az idei hifi show-n egy Musical Fidelity erősítő és egy Jamo állódoboz társaságában bárki meghallgathatta. Már belépő szintű erősítő/hangsugárzó kombóval is érezni az alap karakterét, nyílt, levegős és kiegyenlített a hangkép, rengeteg részletet kapuk a középtartományban, mindemellett a sávszélek is megvannak. Feljebb lépve, komolyabb rendszerbe illesztve tovább tisztul a hang, még meglepőbb a középtartományból fakadó jelenlétérzet. Egy cseppnyi nyersességet sem érezni a pár órát üzemelt készüléken, a finomságok és a hosszú távú hallgathatóság az analóg időket idézik. Számomra ez utóbbi a legfontosabb paraméter. Sokszor érezzük azt egy-egy új készülék kapcsán, hogy „hűha”, aztán ez az érzés alábbhagy, és az ámulatba ejtő jellemzők idővel bántóvá, idegesítővé válnak. A Yamaha WXC-50 nem a „lehengerlést” választja, inkább elvarázsol a természetességgel és a hangulati elemekkel. Jó arányban adagolja a részleteket, precízen felépíti a teret körülöttem, miközben a dinamika hatalmas, a zajszint ezzel együtt nagyon alacsony. Teljesen mindegy milyen zenét hallgatunk, nem válogat, ugyanúgy élvezhető a jazz, mint a klasszikus zene, vagy akár a keményebb rock felvételek. Nincs sajáthang, azt halljuk, amit a hangmérnök rögzített, kellő felbontásban és részletességgel, kerülve a kíméletlen stílust. Természetesen legjobb hangzást nála is a 24/192-es FLAC, ill. a DSD-ben rögzített zenei anyagokkal érjük el, de teljesen vállalható és korrekt a hang CD felbontású anyagokkal, sőt a jobb mp3-akat is élvezhetően teszi elénk. Külön ki kell emelni a Spotify-ról produkált hangzást, ami az ’online streaming’-gel kapcsolatban fanyalgó hifistákat is meggyőzné, ebben teljesen biztos vagyok.
Egy problémás pontot azért találtam, nevezetesen a hangerőszabályzás körül. Amennyiben ezt a funkciót használjuk, alacsony hangerőszinten kismértékű magasfrekvenciás vágás tapasztalható a hangképben, így az előerősítőként való alkalmazás úgy gondolom, erősen megfontolandó, használjuk inkább forrásként, integrált erősítővel, vagy elő/végfok párossal.

4B4E8E30FC124E9B989893A3F621D0B3 12075

Tőlem „ötcsillagos” minősítést kapott a kis Yamaha, úgy a szolgáltatások, mint hang tekintetében messze túlmutat árkategóriáján, audiofil rendszerek lejátszójaként is megállja a helyét. Bátran ajánlom azok számára is, akik első lejátszójuk megvásárlásán gondolkodnak, a WXC-50-nel bárki könnyedén elboldogul. Nálam úgy tűnik hosszú távon fog vendégeskedni…

Műszaki adatok:
Méretek: 215 x 51.5 x 245.9mm
Tömeg: 1.94
Jellemzők: DLNA 1.5, FLAC, WAV 192kHz/24-bit lejátszás, Internet rádió, AirPlay, Bluetooth, wifi
Formátumok: MP3, WMA, MPEG4, AAC, WAV, FLAC,DSD FLAC / WAV / AIFF 192 kHz / 24-bit, Apple® Lossless 96 kHz / 24-bit
Ár: 159.990,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu