The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

iEAST Stream Pro - Mint a villám

Az utóbbi időben el voltam kényeztetve csupa-csupa kitűnő hangú, ám drága forráskészülékkel. Ha összeadnám az összes, nálam megfordult DAC, CD játszó, hálózati lejátszó árát, bőven 8 számjegyű lenne az összeg. Ha ezekhez hozzácsapnám mostani tesztalanyom árát, maximum kerekítésnek lenne jó ez a szám.

Ám, ne becsüljük le a kicsiket sem, sőt, néhanapján jó is, ha meghallgatunk egy ilyen pénztárcabarát megoldást, már csak azért is, nehogy úgy járjunk, mint az autós újságírók, akik (tisztelet a kivételnek) elveszítik realitásérzéküket, ha tízmilliónál olcsóbb autóról kell írniuk... Mindjárt kezdeném is az árral: nem egészen 55.000 Ft-ba kerül ez a kis hálózati lejátszó. Bruttó. Ehhez képest a tudása több mint elégséges. ESS Sabre 9023 DAC van benne, ami maximum 24 bites, 192 kHz-es felbontású fájlokat (APE, FLAC, WAV, ALAC, MP3, stb) kezel. Van benne 10/100-as LAN, három és feles jack be és kimenet (analóg) valamint optikai kimenet, ha komolyabb külső DAC-ra kötnénk. Van még Wi-Fi kártya, külső antennával (2 dB, IEEE 802.11 b/g/n) és egy USB A bemenet, ha pendrive-ot dugnánk bele, tele jó zenével. A csomagban találunk még egy egyszerű jack/RCA átalakítót, távirányítót.

Maga a kis dobozka nagyon ízléses formatervű, fémből készült, oldalain kettő, szintén fém nyomógomb (bekapcsoló és a Wi-Fi WPS), szóval a megjelenése jeles! Az antenna iránya állítható, nálam vezeték nélkül üzemelt jó pár napig, ezalatt semmiféle problémám nem akadt, stabilan tartotta a kapcsolatot a routerrel (tudja az N-es szabványt) és még a nagy felbontású (és méretű) fájlok lejátszását is akadály nélkül vette. A gyártó azért a doboz oldalán megjegyzi, hogy a streamelés LAN kábelen keresztül stabilabb. Ami engem a hardvernél sokkal jobban megfogott, a készülék szoftveres tudása. A gyártója, honlapján keresztül hitet tett a folyamatos frissítés mellett. Ennek ellenére, vagy tán éppen emiatt, már most is gazdag internetes stream szolgáltatói kínálatból választhatunk! Van TIDAL, Spotify, Pandora, TuneIn, vTuner, Napster, Qobuz és iHeartRadio támogatásunk is! Ami lenyűgözött, az a Stream Pro hálózatkezelési sebessége. A NAS-omról késedelem nélkül húzta be a zenéket, a könyvtárak közötti tallózás villámgyors, az általam jól ismert Pioneer N50-A elbújhat mellette ilyen téren. Az okostelefonra telepített távirányítóval akadásmentes a kommunikáció, azonnal reagált a kéréseimre, felépítése logikus. de mint a forgalmazótól megtudtuk, az app rövidesen újabb fejlesztésen esik át, és így még jobb lesz. Mindenesetre 2017-ben ilyennek kellene lennie minden hálózati lejátszó szoftveres támogatásának!

Nézzük, mit kapunk még ötvenötezer bruttó magyar forintért. Az iEAST terméke nem csak egyszerű hálózati lejátszó. Természetesen képes a mobiltelefonunk tartalmát is lejátszani, mondjuk összekötve az analóg kimenetét az erősítőnkkel. Aki ódzkodik az okotelefonos irányítástól, használhatja a fizikai távirányítóját, ahol 6 dedikált gombot programozhatunk be. Például az 1-es számúhoz hozzárendelhetünk egy netes rádiót, a ketteshez pedig egy playlistet a NAS-unkon, a hármashoz meg mondjuk a Tidal-t. Nem csak a saját, androidos programjával működik, hanem használhatunk hozzá más gyártótól származó szoftvert is. Ilyen pl. a népszerű BubbleUPNP alkalmazás is. Kipróbáltam, remekül együttműködik vele! Végezetül, az iEAST Stream Pro képes úgynevezett multi-room hangszolgáltatásra is, amennyiben a wi-fi hálózatunk bírja. Saját wi-fi kliensén keresztül ilyenkor képes több műsor egyidejű továbbítására is a Stream Pro-val összekapcsolt, vele szinkronban szóló többi iEAST zenelejátszóra. Saját wi-fi adaptere access pointként (AP) is funkcionál, és akkor is képes üzemelni, ha éppen LAN kábellel csatlakozik a routerünkhöz. Funkciókban, tudásban tehát zseniális a készülék, nézzük, milyen a hangja!

belso

Közel három hétig hallgattam ezt a picurka dobozt, kezdetben a saját jack-RCA átalakítóját használva kötöttem az erősítőmre. Nem volt rossz a hangja így sem, de túrtam a kábeles ládámból egy Avinity jack-RCA kábelt, ez azért jobb átvitelt biztosított, mint a gyári kanóc. A meghallgatások ezen összeköttetéssel zajlottak. Elsőként blues került elő, Christian Willisohn „Hold On” című albumát hallgattam meg. Az ESS chipeket gyakran éri az a vád, hogy túl hifis a hangjuk, különösen mondjuk egy Wolfson DAC-al összevetve. Nos, ennek én nem hallottam nyomát se. Részletező, de nem viszi túlzásba, nem így definiálnám a hifis hangot. Az albumon sűrűn hallható zongorajáték remek, sőt, ezen az árszinten eléggé elképesztő is! Basszusa erőteljes és megfogott, a zongora alsó regiszterei pedig képesek megtáncoltatni a szoba levegőjét. Bár a „Hold On” Stockfish felvétel, ezt a kiadót sok hifis szereti, mert a kiadványaik különösen alkalmasak a demózásra, ez az album szerintem zeneileg is emészthető, nem összedobált üres hangok gyűjteménye csupán. Mindenesetre a Stream Pro remekelt ezen a felvételen, tette mindezt túl nagy „hűha” faktor nélkül. Másodikként egy régebbi Oscar Peterson felvételt vettem elő, a „We get Requests”-et. 1964-es jazz muzsika, vinyl rip, 24/96-os felbontásban. Vajon képes az iEAST terméke arra a nyugodtságra, ami e felvétel élvezetéhez (számomra) elengedhetetlen? Azt hiszem, igen. Ez talán a jól eltalált analóg kimeneti fokozatának köszönhető. Megszólalása visszaadja a jazz klub hangulatát, nyugodt, nem ficánkol, nem tördeli hangszerhangokra a zenét. A bőgő feszes és mély, az általa keltett hullámok rezegtetik a dobhártyát, a zongora hangja még ezen a régi felvételen is több, mint kielégítő. A cinek tiszták, a dobseprő apró rezdülései is hallhatóak, a címadó dalt remekül varázsolta a szobába. De ami a lényeg, nem tördelte szét a zenét és ez ebben az árkategóriában nagyon klassz dolog. Végezetül egy Dire Straits album került fülvégre, a „Communiqué”. Azt hiszem, itt volt igazán elemében a Stream Pro: tele volt élettel, energiával, lendületes, amolyan mindent bele alapon tolmácsolta a muzsikát. Koherens, összeszedett előadást hallottam, nagyon jó felbontással. Nem volt hiány abban a bizonyos „punch”-ban, ami az élvezetes rockzene tolmácsolásához kell.

Ajánlás 

Ritkán tudok annyira egyértelműen készüléket ajánlani, mint most. Az iEAST Stream Pro kimagaslóan jó ár-érték arányával, remek megépítettségével és nem utolsósorban kiforrott és gyors szoftverével nagyon ajánlott vétel! Még akkor is, ha a kábelezésre több időt kell szánnunk, hiszen a kínálat korlátozott. Én még a gyári kapcsolóüzemű tápegységét is lecserélném egy szabályozott tápra, olcsó, de hatásos tuning ez, amely mindenhol jól működik és egy felsőbb ligába röpítheti tesztalanyunkat.

Neon Multimédia Kft
Tel: 30/304-5025
http://www.ieast.hu/