The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cocktail Audio X45 – Ütős koktél

Lassan, de biztosan Cocktail specialistává válok, szó szerint részegítő a koreaiak kínálata. Három esztendővel mai alanyunk elődjének (X40) megjelenése után megérkezett az utód, az X45. Mivel korábban is nálam landolt akkori vendégünk, így most is én nyertem meg a tesztkészüléket.

A gyártó kínálatban, a „Music Server + DAC” kategóriában három egység is szerepel, az X40-is kapható még, mellette az X45 és ennek turbózott verziója az X45Pro is elérhető. Mind a három modell a Sabre DAC megoldásai köré épülnek, a két kissebben a Sabre ES9018K2M, a Pro verzióban pedig a Sabre ES9038PRO dolgozik. Kíváncsian vártam tehát, hogy az X45-ös mennyiben fejlődött tovább a három éves X40-hez képest… Ha az előlapra tekintünk, a kezelőszervek elrendezése nem sokat változott, a logikája is ugyanaz maradt, de egyből szembetűnik a jócskán megnőtt képernyő: 5-ről 7 colosra nyújtózott, ami már teljesen jól használható, akár 3 méterről is olvasható. Megduplázták a DAC chipet, immár külön egység jár mind a két csatornának, a típusa nem változott. Plusz az X40-hez képest, hogy van már 2 db USB A 3.0-ás bejárat, AES/EBU XLR digitális bemenet és a hálózati port (LAN) végre gigabites lett, valamint a belső merevlemeztároló 4 helyett akár 8 terrás lemezeket is fogadhat (SSD-t is). A sima FM tuner mellett már a DAB+ vétel is elérhető. Szoftveres oldalról is van azért fejlődés, leginkább a DSD fájlok lejátszása tekintetében. A 64-es és 128-as mintavétel mellett már a 256-os rátájú anyagokat is meg tudja szólaltatni (csak USB-n keresztül), a DXD lejátszás nem változott, maradt a 24Bit/352.8Khz. Továbbra is elérhető a maximum 32Bit/384Khz-es PCM felskálázás, FLAC formátum esetén is. Az X45 újdonsága az MQA kódolás licenszelése, vagyis hallgathatunk ilyen maszterelésű Tidal zenéket is, persze a többi népszerű streaming szolgáltató kínálata is elérhető, csakúgy, mint elődjénél. Az X45 Roon kompatibilis, azaz integrálható a piacon lévő legjobb hálózatkezelési környezetbe is. Az X45 is képes a behelyezett CD lemezek lejátszására és rippelésére, de újdonság, hogy az adatbázis építésekor már a metaadatok internetről való lementésére is képes a Gracenote szolgáltatás segítségével. A fentieken kívül mindenre képes, amit az X40 is tudott.

sub01 02 pro02 z

A készülék összhatása, a kezelőszervek kézbevétele, használata, szóval a tapizás roppant minőségi benyomást tesz az emberre. Az összeszerelés kifogástalan, a ház festése, szitázása első osztályú, látszik, hogy adni akartak valamit a pénzünkért. A szoftveres távvezérlő maradt a régi, én androidos applikációval használtam, aminek a logikáját meg kell szokni, szerintem kicsit túl van bonyolítva és a reakcióideje is lehetne gyorsabb. Mindemellett a kapcsolat stabil, ám az érintőképernyős hangerő szabályzás darabosan működik, nem lehet olyan finoman adagolni, mint kézzel, vagy éppen a saját fizikai távirányítójával. A beépített DVD-ROM alapú lemezolvasója és a lemezfelismerés gyors, a kiolvasásnak van mechanikai hangja. Az X45-öt előfokként kötöttem a végfokom elé, a szokásos, teszthez használt amerikai pro audiós táp és összekötőkábelekkel.

Vérbeli rock’n’roll-al vágtam bele a meghallgatásba, Chuck Berry „No Particular Place To Go” című slágerével (Tidal). Nem egy audiofil felvétel, de pont ezért választottam, mert nagyon magas a bugifaktora. Tiszta, artikulált Berry énekhangja, de megvan benne az a kis „koszosság”, ami a kor felvételein tetten érhető. Nem is kell úgy szólnia, mint egy tesztlemeznek, nem is szól úgy és ennek örülök. Korábban írtam már a különféle konverterek szónikus (elméleti) különbségeiről. Az X45 is hordozza a Sabre stílusjegyeit, de nem maxolták ki, érezni, hogy karaktert akartak adni a készüléknek. Az erőteljes és definiált basszus mellen ütött, ami, tekintve hogy a felvételen nincs túltolva, kellemes meglepetés volt. Ezt a tapasztalást csak megerősítette a Gipsy Kings „Roots” című lemeze, amit nagyon régóta nem tettem fel (NAS, 16 bit 44,1 KHz). A jó felbontás és hangszerszeparáció mellett ismét elcsodálkoztam a Cocktail basszusjátszó képességén: dús, igazi mélyeket szabadított a membránokra, az előd egészen biztosan nem tudta ezt. Dinamikai képességei is fejlődtek, megvan benne a punch, ahogy az angol mondaná. A Kings-ben többen is énekelnek, mindenki hangja fantasztikus részletezettséggel és energiákkal szólal meg, légiesen, a felvétel gitárjai tisztán és torzítatlanul emelik az előadás élvezeti értékét. Miles Davis-el folytattam a sort, a „Kind of Blue”-t (NAS, 24 bit, 96 KHz) is nagyon régen „használtam” már, azon kívül hogy minden percét ismerem, kiválóan alkalmas egy rendszer alsó regisztereinek feltérképezésére. Aki hallotta, az pontosan tudja milyen jó kis zsíros, vastag basszusa van ennek a felvételnek, és ez tényleg ilyen, jó lenne hát maradéktalanul vissza is adni. Az X45 tudja ezt, most már kijelenthető, hogy tényleges előrelépés az X40-hez képest! A felső regiszterek nyíltsága nyugodtsággal párosul, hallottam már ezt sokkal karcosabban szólni Sabre DAC-os készüléktől… Kicsit keményebb zenék felé navigálva jutottam el a Dire Straits-ig, amit valahogy sosem tudok megunni. A „Ride Across the River” hatalmasat üt, de tényleg, egyszerűen brutális amit rászabadít a hangsugárzókra, de ezt a dinamikát nem pejoratív értelemben éltem meg, mert volt mögötte zenei tartalom, megspékelve kimagaslóan jó felbontással, hosszú lecsengésekkel!

sub01 02 pro04 z

A fejhallgató csatlakozás nem puszta opció, hanem valódi tartalom, mind a Meze, mind az Audio-Technica fejhallgatóimat kiválóan meghajtotta, alapkaraktere itt is a dinamikus, részletező megszólalás, a két füles alapkaraktere egészen jól elkülöníthető volt általa. Alapzaja rendkívül alacsony, hangerőben és tisztaságban egyszer sem volt híján.

Ajánlás

Úgy tűnik, a fejlesztőknek sikerült az elődöt jelentősen tovább fejleszteniük, emlékeim szerint az nem volt ennyire fickós. Továbbra is nagyon sok szolgáltatást kaphatunk a pénzünkért, amivel megalapozhatjuk otthoni szórakoztató-központunkat. Hangja fiatalos, tele van energiával, kivitele méltó az árkategóriához, éppen csak vasalni nem tud, de ki tudja, mit hoz a jövő… ;)

LimarAudio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu