The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Xavian Deliziosa hangsugárzó teszt - A Nagy Feladat

Az elődmodell Delizia annak idején olyan jól szerepelt a tesztünkben, hogy az amúgy is nagyon erős Xavian mezőnyben teljesen megérdemelten az egyik legjobb ár/érték arányú típusnak kiáltottuk ki, így az új Deliziosa számára bizony jó magasra lett helyezve az a képzeletbeli léc, amelyet át kell ugrania, hogy mindenki elégedett legyen.

A címben említett Nagy Feladat sikeres abszolválása érdekében a Barletta csapat mindent megtett a siker érdekében és lényegében minden ponton módosított valamit a sikeres elődhöz képest. A klasszikus hasáb alakú, 21 mm-es vastag MDF lapokból összeállított stabil kabinet 20 mm-es szélesebb és 30 mm-el mélyebb lett, mint a Delizia volt, a belsejébe pedig még hatékonyabban működő csillapító idomok és merevítések kerültek, hogy a rezonanciáknak és állóhullámoknak már tényleg semmi esélyük se legyen. További stabilizáló elemként a kézzel készült kabinet talprészét natúr homokkal töltötték fel.

2017 11 02 TST Xavian Deliziosa 4

A 2,5-utas front bassz-reflex rendszerű hangsugárzó a sorozatban megszokott alumínium reflex csövet kapta meg, ami nem csak elegánsabb, de jobb tulajdonságokkal is rendelkezik, mint műanyagból készült társai. A hangszórókészlet Olaszországban készült 26 mm-es Audio Barletta impregnált selyem dómból és vadonatúj 150 mm-es Audio Barletta polipropilén membrános, papír porvédő kúpos mély/középsugárzókból áll. Előbbi saját kamrát kapott, a mágnes rendszerét pedig a nagy terhelések gond nélküli elviseléséhez alakították ki, míg az utóbbi többek között extrém lineáris átvitellel rendelkezik.

26333685029 8dece572fc b

A darabonként 14,5 kg-ot nyomó Deliziosa natúr és sötét tölgy furnéros, valamint fehér és fekete lakkozott változatokban kapható. Műszaki paraméterek tekintetében az érzékenysége 2 dB-el nagyobb lett, az elődjénél, vagyis számszerűsítve 87 dB-ről 89 dB-re nőtt, a frekvencia átvitele 47 Hz-20 kHz (-3 dB), a váltási frekvenciája 2500 Hz, a névleges impedanciája 4 Ohm, a hozzá ajánlott erősítők teljesítménye pedig a 30-150 W közti tartományban ideális a hangsugárzó számára.

Ahogy korábban a Deliziából, úgy most a Deliziosából is sikerült egy bontatlan darabra szert tennem, ami egyrészről persze macera a bejáratás miatt, másrészről viszont újabb tapasztalatokkal gazdagítja a dobozok meghallgatását. Például elsőként azzal a felismeréssel, hogy egy Xavianból még közvetlenül a kartonjából történő kivitele után, új szagot árasztva, a szobában még csak sem melegedve sem lehet semmiféle nyers hangot előcsalogatni. A márkára alapvetően jellemző kerek, telt, sarkok nélküli hangzás, analógos hangulat és barátságos karakter már a legelső pillanattól fogva jelen van, és noha a megszólalás az idő folyamán azért némileg tovább finomodik és „érlelődik”, nagyjából azt kapjuk, amire a későbbiekben majd számíthatunk tőlük. A szokásos módon a különféle TV műsorokat és filmeket a sztereó rendszerre kötött tesztdobozokon keresztül szoktam nézni, amiben a ropogósan friss Deliziosa szintén nagyon jó partnernek bizonyult. A Templomosok aktuális részében például a telt, hiteles és egészséges beszédhangok és effektek (például szekérnyikorgás, fémpáncélok csörgése, vízcsobogás) mellett különösen tetszett a templomokban játszódó jelenetek valósághűen visszhangos akusztikájának visszaadása, ami ettől persze még lehet az ügyes hangmérnök utólagos trükkje is, akkor viszont a doboz mellett neki is jár a „respect”.

És akkor lássuk, hogyan szól a többé-kevésbé már bejáratódott Deliziosa „élesben”. Ha röviden és tömören szeretném összefoglalni, akkor a hangsugárzó legfőbb jellegzetessége és egyben pozitívuma is a leginkább talán békebeli analóg hifi hangzásnak nevezhető kerek, egységes, telt és barátságos megszólalása, amely műsorforrástól függetlenül mindenféle digitális íztől, sarkosságtól, forszírozottságtól és sziporkázástól mentes. Ennek okán nagyon könnyű befogadni és megszeretni, főleg mivel zavaró hibái nincsenek, egységessége révén pedig semmi sem lóg a jól megkomponált összképéből. A basszusa elődjéhez hasonlóan telt és erőteljes, még szub-woofer nélküli mozizás során sem fogy el és jócskán felhangosítva is tökéletesen bírja a strapát. Keskeny állódobozként monitoros jellegű teret épít fel, a színpad széles és átlagos mélységű, a hangok szépen leválnak a karcsú oszlopokról. Általános karakteréhez illő módon a magasai lágyak, kellemesek és könnyedek, mondhatni olyanok, amilyenek egy jó szoft dómtól papírforma szerint elvárhatók ebben a kategóriában. A hangszerek alapvetően barátságos karakterben szólalnak meg, emellett jól érezni a fizikai testüket, amitől a zenék még inkább életszagúnak és valóságos hatásúnak tűnnek, kissé talán még az elődénél is jobban. Kevés hangszeres zenéken a hangzás kissé kamarazenei jellegű a plasztikusságnak köszönhetően nagyon jó jelenlétérzettel. A Mozart opera részlet finoman hullámzó, egészen bensőséges stílusban szólal meg, az analitika jó, de az énekesnőnek érezhetően több figyelem jut, mint a kissé a két szélre húzódó zenekarnak. A honfitárs Vivaldi zenéje a Deliziához hasonlóan szintén nagyon fekszik neki, ugyanúgy, ahogy általában az akusztikus és klasszikus muzsikák, és a dobozok a hangszerek élvezetes ábrázolása mellett az érzelmek visszadásában is jeleskednek.
A doboz ízlésesen „tömött” karaktere nem kimondottan az áttetsző és légies világ felé húz, ami persze nem levegőtlenséget vagy gombócosságot jelent, csak egy más, inkább kerek, testes és plasztikus zenei világot, aminek köszönhetően a maga kulturált módján a hangsugárzó a különféle pop és rockmuzsikákat is testesen és erőteljesen szólaltatja meg. A szintetizátor hangokat kellemes színezettel ábrázolja és alapvetően kifinomult világába a szigorúbb dallamok is beleférnek, a nagy terhelést ésszerű határok között jól viseli és még nagyobb dinamikával hálálja meg.

Ajánlás

A Deliziát felváltó alapvetően nagyon hasonló karakterű Deliziosa emberközeli, természetes, kellemes és telt karaktere valamint jó basszusa egy könnyen megszerethető kombinációt alkot, így az utód is gond nélkül megőrzi azt a kitüntetett pozíciót, amit az elődje elért. Forradalmi változások érzésem szerint nem történtek, de talán nem is volt rájuk szükség, hiszen a jól eltalált recept apró „csiszolgatása” egy kiváló ár/érték arányú, műfajfüggetlen és csinos hangsugárzót eredményezett, így a Nagy Feladat végső soron megoldottnak tekinthető.


Xavian Deliziosa
Frekvencia átvitel: 47 Hz-20 kHz (-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-150 W
Váltási frekvencia: 2500 Hz
Érzékenység: 89 dB
Méretek: 300×180×230 mm
Tömeg: 14,5 kg
Ár: 299.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu