The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Wilson EL-8 hangsugárzó teszt

A még meglehetősen rövid múltra visszatekintő Wilson, …majdnem azt írtam Audio, egyre bővebb választékot kínál; Mark Wilson (hát innen a név) és csapata folyamatosan újabb és újabb modellekkel rukkol elő, melyek között az elegáns EL-8 kedvező ára dacára náluk már az Exkluzív kategóriát képviseli.

A jelenleg két tagból álló Exclusive Line sorozatban az EL-8 az álló modell, EL-4 jelű társa pedig egy állványos hangsugárzó. A klasszikus hasáb alakú, mindenféle divatos design irányzatot elkerülő dobozok az eleganciát hangsúlyozandó kizárólag magas fényű fekete változatban készülnek. Álló hangsugárzóként az EL-8 egy kifejezetten kedvezően árazott típus, melynek ízléses megjelenéséhez minőségi kidolgozás párosul, illesztési hibát, egyenetlenséget, vagy bármiféle esztétikai hibát nagyítóval sem találnánk a dobozokon és a lakkozásuk is nagyon szép munka. A fényes fekete kivitel persze kényes, minden meglátszik rajta és talán nem is mindenkinek tetszik, a hangszórók körüli vékony krómgyűrűk azonban látványosan feldobják a doboz kinézetét, és a nevéhez hűen még némi plusz Exkluzív érzetet is kölcsönöznek neki.

Wilson Exclusive EL 8

A két-utas, három hangszórós EL-8 hangsugárzók hangszórókészlete a korábbi Wilson modellekhez képest teljesen új kombinációként egy 25 mm-es szövet dómból és kettő 160 mm-es polipropilén membrános, fázisjavító kúpos mély/középsugárzóból áll, a váltás közöttük a nagyjából megszokott 2400 Hz-en történik. Másodrendű (12 dB/oktáv) keresztváltójuk minőségi alkatelemekből épül fel, úgymint elektrolit kondenzátorok és kerámia ellenállások. A Raptor és Viper modellekhez hasonló falvastagságú merev MDF kabinetek belsejébe bőséges szintetikus gyapjú csillapítás került, a bassz-reflex rendszer öblös kijáratát a doboz hátoldalán helyezték el, ami miatt a hátsó falak közelségével azért csínján kell bánni. A hátlap alsó részén találhatók a banándugót és csupasz kábelvégeket egyaránt fogadó single hangsugárzó terminálok. A karcsú hangsugárzók stabil megtámasztásáról a külön felszerelhető talpak gondoskodnak, az előlap felső részét (a hangszórók területe) takaró selymek modern megoldásként mágnesesen rögzülnek.

Wilson el 8 jobbMark Wilson sikeresen rátapintott arra, hogy a hangsugárzók, legfőképpen az álló modellek esetében a basszus az egyik legfontosabb befolyásoló tényező, amivel gyorsan és hatékonyan le lehet nyűgözni a hallgatózó potenciális vásárlókat. Ennek okán a jó másfél éve tesztelt Raptor esetében is a jó basszus volt az egyik kulcselem, és most a bő kétszer annyiba kerülő EL-8 eszköztárában is kulcsszerepet tölt be a mély frekvenciák kellően erőteljes és izmos megszólaltatása. Álló modellként a Raptor egy kifejezetten olcsó hangsugárzónak számít, ezzel szemben az EL-8 már korántsem mondható annak, így kategóriájában már jó pár neves szereplővel fel kell vennie a versenyt. Gondolom, a Wilsonnál ezt ugyanilyen jól tudják, ezért az EL-8 esetében már nem a költséghatékonyság volt a legfőbb szempont, hanem a megjelenésre, a kivitelre és a fontos alkatelemekre is többet áldoztak, és összességében nagyon szép munkát végeztek.
A típusról jelenleg elérhető tesztek megállapításai elég változatos skálán mozognak; egy lengyel magazin sok tekintetben méltatja, de mint írja, dinamikailag nem egy démon, míg egy másik fórumon különféle műanyagos közepekről és tolakodó magasakról lehet olvasni. A mi Raptoros tesztünkből az derül ki, hogy a hangsugárzó legfőképpen könnyűzenei és házi-mozis igények kielégítésére a legalkalmasabb, az EL-8 esetében azonban ennél mindenképpen árnyaltabb a kép.
Kezdjük a legbiztosabb ponttal, a basszussal. Abban mindenki egyetért, hogy az EL-8 nagyon jó, testes, erőteljes és gyakran kifejezetten szub-wooofereket idéző mélytartománnyal rendelkezik, melyek átlagosnak mondható dinamikával párosulnak, tehát e tekintetben tényleg nem egy „démon”, de az eredmény Takács Jenőt idézve „nem rossz.” (És ez nála lényegében már dicséretnek számít.) A basszus pontozása néhol lehetne pontosabb, a ritmika pedig pörgősebb, a mélyek testessége, súlya és energiája azonban így is lenyűgözi a hallgatóságot, főleg, hogy nem egy hordóval, hanem egy csinos és karcsú hangsugárzóval állunk szemben. Rockzenéken a lábdobokat a gyomromban érzem, e tekintetben hatásosan érkezik a koncert vagy rock kocsma érzet, ami ráadásul fura módon nem is hat idegennek egy ilyen finom kinézetű doboztól. Az EL-8 másik dicsérendő tulajdonsága a hangképének egységessége, amelyből az esetek többségében nem lóg ki semmi és senki. A basszus szépen megalapozza a különféle produkciókat, a kissé tartózkodó közepek levegősek és jó felbontásúak, a szoft dómoknak köszönhetően pedig éles, karcos vagy fémes magasakkal sem kell számolnunk. Hangulatilag a típus nem egy felkavaró egyéniség, inkább a kellemességre, a konzisztens megszólalásra és az arányosságra törekszik. A hangszereket széltében szépen „kirakosgatja”a térben, a színpad mélysége azonban az esetek legtöbbjében csekély, inkább csak egy-egy hangszer vagy énekes „kószál” el hátra. Rockzenéken és elektronikus popzenéken nagyon impozáns hangzást képes nyújtani, az akusztikus hangszerek terén azonban nem nevezném 100%-ig hitelesnek. Noha a „műanyag” jelzőt erős túlzásnak érzem, a hangszínek, a felharmonikusok és a tranziensek terén azért akadnak problémák, ami miatt többféle hangszer megszólaltatása is némileg eltér a megszokottól és elvárttól. A Verdi opera rezeseiben kevesebb a fém, a vibrafon kissé fakó és üveges, Vivaldi jó esetben varázslatos hegedűi pedig enyhén sivalkodnak, de az eredmény így is lényegesen jobb a Raptornál tapasztaltaknál. Mindent egybevetve a külső és belső előnyök azonban így is összhangban állnak a kedvező árral, szolidabb jazzes vagy popos-rockos műfajok és mozizás esetén pedig egy nagyon elegáns, külsőleg jóval drágább érzetet nyújtó és jól hallgathatóan nagyon nagyot szóló hangsugárzó birtokosai lehetnek az exkluzív Wilsonok jövendő vásárlói.

Wilson Exclusive Line EL-8
Frekvencia átvitel: 40 Hz-20 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 40-150 W
Névleges impedancia: 4 Ohm
Váltási frekvencia: 2400 Hz
Érzékenység: 90 dB
Méretek: 195×985×295 mm
Tömeg: 13,9 kg
Ár: 359.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu