The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Polk Audio Signature S60e hangsugárzó teszt

A gyártó korábbi Signature sorozatára épülő új Signature E széria, és annak is főleg az álló tagjai a dinamikus stílusú zenehallgatás mellett a nagy mozik hangélményét is elhozzák a házi-mozi világába, és amelyik közülük mindezt a legkomolyabban teszi, természetesen az S60e jelű csúcsmodell.

Az előző Signature szériához képest történt változtatások közül a legfontosabbak a gondosan kifejlesztett lineáris meghajtó egységek, az új hangváltó topológia és a továbbfejlesztett hangváltó alkatrészek. A Dynamic Balance hangszóró tervezés valamint a kifinomult basszushangolás testes, energikus és problémamentes mélyátvitelt biztosít, míg az új ízléses és még nagy méretük dacára is szoba barátnak mondható kabinetek szintén gondos kialakítással és kivitelezéssel büszkélkedhetnek, főleg mivel a Signature E sorozatnál az esztétikai szempontok a korábbiaknál sokkal jobban előtérbe kerültek. Ennek okán az új sorozat dobozai ívelt és kompakt hatású, modern formavilággal készültek; a klasszikus fekete, különleges mosott dió vagy a téli fehér színek közül pedig mindenki kiválaszthatja az otthona stílusához leginkább megfelelő változatot.

A háromtagú állódoboz kínálat és egyben a teljes sorozat csúcsmodelljének pozícióját betöltő S60e egy 113 cm magas, négy hangszórós bassz-reflex rendszerű hangsugárzó oszlop-szerű megjelenésű stabil MDF kabinettel. A Hi-Res (nagyfelbontású) minősítéssel rendelkező hangsugárzó csipogója kisebb társaihoz hasonlóan egy 25,4 mm-es Terylene High-res tweeter, amely a minősítéshez hűen akár a 40 kHz-es hangok lesugárzására is képes, így hiányérzetünk még a magasba törő filmes effektek vagy szuper-hangszerhangok esetében sem lehet. A Terylene dóm speciálisan formázott alakja hatékonyan segíti a széles frekvencia átvitelt és alacsonyabb rezonanciát is eredményez. Az erőteljes kerámia motor szerkezet szintén csökkenti az egység rezonanciáját, és emellett javítja az alacsonyabb frekvenciájú hangok megszólaltatását is a szélesebb hangterítés érdekében. Mindezeknek köszönhetően az S60e tiszta és részletező magasakat ígér, amelyek többek között az ének,- és hangszerhangok valóságosabb hatású reprodukálását is biztosítják, amint azt egyébként az S55e meghallgatásánál korábban már mi is megtapasztalhattuk.

A tweeter alatt helyezkedik el szép sorban a három darab 165 mm-es Mica bevonatú polipropilén membrános, gumiperemes mély/középsugárzó a leírások szerint dinamikus, alacsony torzítású, lineáris és tiszta hangzással. A gyakorlatban egy öblös, lefelé néző reflexnyílást jelentő, a levegőt a négy vaskos tartóoszlop között zavartalanul kiáramoltató Polk Power Port technológia 3dB-lel nagyobb basszus szintet nyújt, mint egy hagyományos bass-reflex port és hatékonyan csökkenti a turbulenciát és a torzításokat. Ennek köszönhetően erőteljesebb, pontosabb és igazán mélyre hatoló basszus megszólaltatását teszi lehetővé, ami nagyobb hangerőn is kontrollált marad. A merev kialakítású, teljes előlapot lefedő lekerekített sarkú hangfalrácsok tökéletesen illeszkednek a dobozok stílusához, a hangszóró vezetékeket kettős kábelezést/erősítést lehetővé tévő, aranyozott öt-utas hangfal csatlakozók fogadják.

polk signature s60 feherAzonos technológiák és alkotóelemek eggyel több mélysugárzóval és méretesebb dobozzal - ilyen esetekben, hacsak valami oltári nagy disznóság nem történik, hasonló csak még nagyobb hangot szoktunk kapni, és mivel semmi ilyesmi sem történt, meg is kapjuk. Nyilvánvaló, hogy egy hangsugárzó minőségének megítélésénél nem a basszus a legeslegfontosabb paraméter (bár természetesen nagyon fontos), ám egy olyan kivételes mélyteljesítménnyel rendelkező modell esetében, amelyet a gyártója ráadásképpen

„Házi-Mozi Torony Hangsugárzónak”

hív, egyszerűen nem lehet mással kezdeni. Ebben a tekintetben már az eggyel kisebb S55e is bámulatos eredményt nyújtott, amire a nagyobb S60e még rá is tesz egy lapáttal. Ahogy régen hallottam, a „van”-tól nem kell félni, főleg, ha nincs vele gond, úgy, mint az S60e megfogott és jól kontrollált basszusa esetében, amellyel kapcsolatban valóban csak az áll leesés marad, mert nem igazán kell semmiféle bántó anomáliától sem tartatni. Kisebb testvéréhez hasonlóan a párját ritkítóan impulzív, energikus, testes és dinamikus jelleg a megszólalás szerves részét képezi és mindenféle muzsikát stabilan megalapozottá tesz, ennek dacára mégsem telepszik rá az egészen minimálisan édeskés, kifejezetten kellemes tónusú hangzásra. Már ebből is látható, hogy elnevezése és habitusa ellenére az S60e korántsem egy pusztán gatyalengetésre alkalmas jókora mozis doboz, hanem egy kellemes és dinamikus zenehallgatásra szintúgy tökéletesen ideális hangsugárzó, amely egyben kellően kifinomult is, durva, éles vagy bántó hangokat pedig még jól megkergetve sem lehet előcsalogatni belőle. A megszólalása plasztikus, kerek egész, egy nagyon minimális szépítéssel és a testességének (is) köszönhetően nagyon jó jelenlétérzettel. Amikor az ember ilyen méretes hangsugárzóval találkozik, akkor tudja igazán megérteni a hasonlókért rajongókat, mert a legtöbb kis(ebb)doboz megszólalása, még jó basszus esetén is olyan hozzájuk képest, mint valami makett zene.

Az S60e komplexitását, súlyát, testességét és a nagy tömegek gondtalan, erőlködésmentes megszólaltatását nagyon könnyű megszokni, utána pedig nagyon nehéz lemondani róla. 

Akusztikus hangszeres és klasszikus zenéken szintén kellemesen, levegősen és gazdag hangszínekkel zenél, amint már említettem, ugyan nem mindig teljesen hitelesen, de a kommersz hangzás csapdáit ügyesen elkerülve. A produkciója összességében élvezetes, jókora energiáinak köszönhetően pedig remekül visszaadja a nagyzenekarok tömegét és komplexitását, ami szintén fontos paraméternek számít a klasszikus műfajok megjelenítésében. Erőlködést még nagyon nagy hangerőn és a székbeszegező erejű illetve dinamikájú tutikon sem érezni nála, ugyanúgy, ahogy zavaró rezonanciákat sem, mert

előbb fog rezegni az ablaküveg, mint a hangsugárzó bármelyik porcikája.

Természetesen a kivételes mélyátvitel és erő nemcsak a dobokon és a kifejezett basszushangszereken eredményez kiváló eredményt, hanem minden akusztikus és elektronikus instrumentum mélyebb frekvenciáinak megszólaltatása esetén is. Hallgasson csak meg valaki például egy cselló szólót vagy egy altszaxofont és egyből rájön, milyen jók tudnak lenni ilyen tálalásban, és ha megszokták, utána már milyen nehéz lemondani erről az élményről. (Többek között ezért nem tudom elfelejteni a Sonus Faber Aidát sem, mert az a kivételes kifinomultságot és szépséget ötvözte a szuper-realista monumentalitással.) És akkor nem beszéltünk még a pop-rock zenékről, mint a hangsugárzó másik kiemelt szakterületeiről. A rockzenék lábdobjai súlyosak, mellbevágóan erőteljesek és dinamikusak, a terhelés és a nagyobb hangerő meg sem kottyan a dobozoknak, amelyek kimondottan hangosan is megőrzik alapvető karakterüket és egységességüket.

Ahogy a kisebb testvérnél is írtam, ha itt megütnek egy dobot, az meg van ütve, nincs mese, ha meg még jobban megütik, akkor még nagyobbat szól.

Popmuzsikákon szintén kivételes hangulatot és atmoszférát teremt, jó minőségi felvételekkel érdekes, színes és izgalmas hangzást nyújt, az elsőrangú basszus mellett kellő kifinomultsággal és sok részlettel.

Házi-mozin a hangsugárzók a gyártó ígéreteihez hűen még önmagukban is valóban nagy mozis, ha kell, kifejezetten monumentális hangzásúak, valós effekteken kifejezetten életszerű, emellett meglehetően hatásos megszólalással, jól artikulált párbeszédekkel is izgalmas színvilággal.

Ajánlás

A „Signature” sorozat csúcsmodelljeként is az elérhető ársávba tartozó S60e kellemes, egységes és érdekes megszólalásához kivételes testesség, ritmika, dinamizmus és energia párosul. Tulajdonképpen mindenféle muzsikán élvezetesen el lehet zenélgetni vele, pop és rock műfajokon, valamint mozizáskor pedig valami olyan egészen kiválót alkot, amelyhez foghatót a legtöbb esetben csak nála jóval drágábban kínálnak.

 

Polk Audio Signature S60e
Frekvencia átvitel: 36 Hz-40 kHz
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-300 W
Névleges impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 90 dB
Méretek: 296×1130×399 mm
Tömeg: 23,6 kg
Ár: 379.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu