The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dali Oberon 7

Elszakadva a belépő hifi/házimozi kategóriától, az igényesebb A/V rajongókat megszólítandó, kínálja a Dali Oberon sorozatot. Ezúttal a széria csúcsát képviselő álló hangsugárzó, az Oberon 7-es jutott el hozzánk néhány hét erejéig, hogy kellőképpen kiismerjük, és tapasztalatainkat megoszthassuk alább.

Bár az akusztikával foglalkozó mérnökök már jó ideje képesek egészen pöttöm dobozkákkal is meglepően ütős mélytartományt produkálni, mint teljesértékű megoldás, máig is az állódobozok a legnépszerűbbek a zenehallgatók körében. Az Oberon hetes is közülük való, a termetesebb fajtából.
Az egy méteres magasságot éppen meghaladó hasáb, két 7 inch-es mély/közép sugárzó számára teremt akusztikailag megfelelő térfogatot, hátsó reflexcsöves illesztéssel. Maga a kabinet nagy sűrűségű MDF lapokból, CNC megmunkálással készül, felületére kitűnő minőségű vinil fóliát ragasztanak. Ebben az árban még nem reális elvárás a fa furnér, de bánkódni sem kell, mert tényleg nagyon szép, megtévesztően fahatású a fólia. Több színben, egységesen selyemfényű fekete front felülettel készül.
oberon cabinet seethroughBelső merevítésekkel és csillapítással is ellátták, ahogy illik, ha pontos és kontrolált mélyhangok átvitele a cél. Tetszik az elegáns formájú alumínium láb, ami amellett hogy szép, stabil kapcsolatot biztosít a padlóhoz, annak bárminemű károsítása nélkül.
De térjünk vissza a hangszórókra, melyeket – mint a legtöbb esetben – a Dali házon belül fejleszt. A mély-közepek membránja finomszemcsés papírpépből, fa rost erősítéssel készül, ami merev, könnyű és a hangátalakítás szempontjából előnyös viselkedésű. Lágy gumi pereme szabad mozgást enged a kónusznak, ez pedig a finom részletek visszaadásában jelentkezik. Dupla tekercselésű lengőtekercse erőteljesebb, dinamikusabb kitérésre készteti a membránt, a megnövekedett tekercstömeg viszont a középtartományban szokott problémát okozni. A Dali ezért alumíniumot használ a tekercshez, ami a rézhez képest jelentősen alacsonyabb tömeggel rendelkezik, réz bevonata pedig segít az alumínium tekercseknél gyakran jelentkező érintkezési problémák elkerülésében.

DALI OBERON 7 tweeter


Vittek némi innovációt a mágneskörbe is. A pólusvasat 10mm-es SMC lemez koronázza, pontosan a négy rétegű lengőtekercs központjában, kiegyenlített és állandó fluxus mezőt hozva létre, valamint csökkentve a légörvények és a hiszterézis okozta mechanikai torzításokat.
A fenti innovációk mind egy irányba mutatnak, vagyis egy - az árkategóriáját meghaladó - erőteljes, ugyanakkor részletgazdag, torzításoktól mentes hang „megalkotása” volt a cél.
OBERON 7 walnut back
Vadonatúj tweetert fejlesztettek az Oberon sorozat számára. A megszokott 1 inch-es méretnél nagyobb, 29mm-es membrán könnyű lágy szövetből készül, impregnálás után nyeri el végleges merevségét. Jóval könnyebb a szövet, mint a piac egyéb szereplői által használt darabok, így a túlméretesség ellenére is kisebb a lengő tömeg, ezáltal nagyobb az érzékenység és több a részlet. Komoly mágnessel rendelkezik, tekercse ferrofluid hűtésű, és a pólusvas tetején filc csillapítás lapul. A nagyobb méret mindazonáltal alacsonyabb alsó határfrekvenciát is jelent, ami elősegíti a mély-középsugárzókkal való illesztést, koherensebb felső középtartományt biztosítva. És végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a keresztváltót, amely kevésbé fókuszált hangképet, ezáltal szélesebb hallgatási területet eredményez, és a hangszóróselymet, ami kellemes megjelenése mellett kitűnő áteresztőképességgel rendelkezik.
Hangfalkábeleinket egy pár aranyozott szorítós banánaljzat fogadja, természetesen ennek minősége is illeszkedik a hangsugárzóra jellemző magas színvonalhoz.

Hang
A tényleges teszt előtt három hétig éltem együtt az Oberonokkal, az első pillanattól kellemes benyomásokat gyűjtve. Megszólalásukat laza természetesség jellemzi, főként a mély és középtartományban érezhető magabiztos, erőteljes jelenléttel. Az egységesség, az egyensúly és a könnyedség bármilyen hanganyaggal hallgatva jelen van, de valahogy úgy éreztem, klasszikus zenével tud majd igazán domborítani. Lágy, szinte simogató hangfolyam hagyja el a hangszórókat, finom részletekkel és a térben pontosan pozícionált hangszerekkel. A nyugodt jelleg ide tökéletesen passzol. A legnagyobb természetességgel hozza a nagyzenekar megindulásait, hatalmas energiákat közvetítve egy pillanatra sem zökkenthető ki magabiztosságából. Nagyon tetszettek a vonós hangszer hangok, és a hangversenyzongora realisztikus megjelenítése.
oberon7 frontJazzen úgy folytatja, ahogy a Mozart darabon abbahagyta, itt viszont egy kicsit lehetne harsányabb, izgágább, pattogósabb. A „Take Five”-ot szimplán elém teszi, mint eminens diák a szó szerint bemagolt vizsgatételt. A szaxofon viszont hihetetlen természetességgel és jelenlétérzettel lép be az előadásba, és nem lehet nem észrevenni a magastartomány tiszta, torzítatlan jellegét, ami árkategóriájában nem tekintehető megszokottnak.
Könnyűzenei teljesítménye a jazzhez hasonló, bár itt nem hiányzik az izgágaság, ellenben a masszív basszusalap, a pontosság és egységesség magas szintre emeli még az egyszerűbb, zenei szempontból kevésbé igényes felvételeket is. Torzítatlanul, erőteljesen és lazán zenél, jól tűri a magasabb hangerőállást is, a hangzásbalansz elmozdulása nélkül.

oberon 7 walnut grille tv setup

Igényes megjelenés, tekintélyes méret és a Dalira mindig jellemző innovatív technikai megoldások emelik az Oberon 7-est osztályának legjobbjai közé. A sorozatból összeállítható házimozi szett is, de ez az állódoboz kiválóan teljesít önállóan, audiofil környezetben, klasszikus zenei darabokon is, sőt, igazán ott nyer értelmet a Dali által fejlesztésre szánt idő és pénz. Melegen ajánlott!

DALI Oberon 7
Frekvenciatartomány (± 3 dB): 36 - 26 000 Hz
Érzékenység (2,83V / 1m): 88,5 dB
Névleges impedancia: 6 Ω
Maximális hangnyomás: 110 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30 - 180 W
Keresztváltási frekvencia: 2 300 Hz
Ár: 319.990,-Ft
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
hu.horn.eu
www.denonmarkabolt.hu