The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

DALI IKON 2 mkII.

Pontosan egy éve annak, hogy a Dali szíves invitálásának eleget téve, egy magyar „delegáció” tagjaként látogatást tehettem a Dali dániai főhadiszállásán. Meghívásunk apropója az új Ikon sorozat megjelenése volt. A gyárlátogatás csak erősítette szimpátiámat a Dali iránt, tapasztalataimat 87-es számunkban meg is osztottam az olvasókkal. A továbbiakban egy konkrét modellről, az Ikon 2 mkII.-ről olvashatnak.

Miért pont az Ikon 2? Ennek története van. Beszámolómban említést tettem a szalag mellett végzett tevékenységünkről, hogy kis csoprtunk minden tagja összeszerelt egy Ikon 2-est. Mint később kiderült, a Dali szerette volna emlékezetessé tenni az ott töltött pár napot, ezért mindenki megkapta az általa összeszerelt hangfalpárt ajándékba. Így lettem Dali Ikon 2 mkII. tulajdonos.

A látogatás óta várom, hogy a hazai forgalmazó rendelkezésünkre bocsásson egy – vagy több – tesztpéldányt a sorozatból, de ez egy év alatt sem történt meg – sajnos. Úgy gondolom, a Dali vastagon megérdemli, hogy e jól sikerült sorozat kicsit nagyobb publicitást kapjon, mint azt a forgalmazó cég hazánkban szükségesnek érzi, ezért a következőkben saját hangsugárzóimmal szerzett tapasztalataimat osztom meg önökkel/veletek.
Az Ikon széria kiemelt fontossággal bír a Dali számára, mivel a gyártó legnagyobb számban eladott hangsugárzói ezek. Az elérhető árfekvés és a mérvadó magazinok elismerő tesztjei zöld utat biztosítanak, de az ilyen mértékű sikerhez valóban kitűnő termékre van szükség. Érthető hát, ha minden apró módosítást százszor is meggondoltak az mkII. sorozat gyártásának megkezdése előtt. De miért is volt szükség a jól sikerült sorozat megváltoztatására?
Az öt éves konstrukció valójában még öt évet gond nélkül teljesíthetett volna, hiszen csak apróbb „kifogások”, kritikák érkeztek a vásárlóktól, ezek is inkább a külső megjelenéssel, színekkel kapcsolatban. Ennek ellenére időnként szükség van valamiféle „ráncfelvarrásra”, hogy a dolgok feledésbe ne kerüljenek, ezért külsőleg, és technikailag is frissítették a szériát.

Mint minden gyártónak, a Dalinak is megvan a saját elképzelése az ’ideális’ hangsugárzóról, illetve annak sorozatban gyártható, és elérhető áron megvalósítható példányáról. Egyik legfontosabb tervezési szempont a könnyű hajthatóság és rendszer-függetlenség, amit egyenletes frekvenciamenettel lehet elérni. Ezt többutas konstrukció esetén olyan keresztváltóval lehet megvalósítani, amely nem tartalmaz semmiféle kompenzációt, tehát a hangszórókat kell a lehető legnagyobb mértékben egymáshoz illeszteni. Ezért döntött a Dali a saját hangszórógyártás mellett.
Az mkII sorozat hibrid magassugárzó egységét a Mentor szériában használt alkatrészekből finomították, így az eddig is kiemelkedően finom felső tartomány még jobb felbontással, természetesebben van jelen a hangképben, erről a 28 mm-es lágy dóm és 17×45 mm-es szalag (ribbon) sugárzó alkotta páros gondoskodik. Fő célkitűzésként szerepelt egy testesebb, melegebb hangzás elérése, ezért aztán teljesen áttervezték a mélysugárzókat is. A Dali új generációs farost membránja – mely szintén a Mentor sorozatból érkezett – nagyobb strukturális merevséggel és alacsonyabb tömeggel rendelkezik, ez gyorsabb és torzítatlanabb hangot eredményez, a hosszú löketű kialakítást alacsonyabb veszteségű, lágy gumiperemmel és optimalizált hátsó „szellőzéssel” segítik. Ez utóbbi egyrészt az akadálytalanabb mozgást, másrészt a jobb hűtést hivatott elősegíteni. Az új konstrukció 17%-os javulást hoz e téren, miközben a kosár merevsége változatlan maradt. Az Ikon 2-es mélysugárzója 6,5”-os méretű.
dalicsatiA hangsugárzó előlapja szendvics szerkezetű, ami két réteg MDF lapból áll, melyeket szilikon gumi csíkok választanak el egymástól, ezáltal akusztikailag csillapított frontfelületen fekszik fel a hangszóró, nyíltabb, dinamikusabb a hangot reprodukálva. A dobozrezonanciák csökkentése érdekében belső merevítéseket építettek be.
Formailag komoly változások nem történtek az előző sorozathoz képest. Az ezüst szín helyett inkább a feketét részesítik előnyben a vásárlók, ehhez igazodva selyemfényű fekete finissel készül, a Dali logó ehhez illeszkedve króm jellegű bevonatot kapott. A széria háromféle oldallappal elérhető: fekete, világos dió és magasfényű fehér.
Az Ikon 2 mkII a sorozat – alulról - második tagja, egy ideális méretű monitor, formailag is harmonikus benyomást kelt, cseppet sem bumfordi, könnyű elhelyezni is. Igényes alkatrészei, kifinomult műszaki megoldásai rendkívül igéretessé teszik, valahol az ára is ezt tükrözi. Kettős kábelezésre alkalmas csatlakozóterminállal, lekerekített végű, hátsó basszreflex porttal szerelik.

Hangminőség
A Dalinál volt szerencsém végighallgatni a teljes termékpalettát a legkisebb (legolcsóbb) modelltől a „zászlóshajó” Megaline-ig bezárólag. A hangzás jellege mindvégig ugyanaz maradt, de modellről-modellre finomodott, egyben erőteljesebb is lett. Az Ikon sorozat – habár a kínálat alsó szegmensét képviseli – minőségileg magasról indít. Amit a műszaki megoldások alapján várhatunk, azt meg is kapjuk. Elsőként talán a magas szekciót kell említenem, mely túlzás nélkül kijelenthető, egyedülálló kategóriájában. A lágy dóm és a ribbonsugárzó egysége annyira nyílt, fényes és tiszta magastartományt alkot, amilyet magam ilyen értékű hangsugárzótól még nem tapasztaltam. Mintha eddig folyamatosan függöny mögül szólalt volna meg a zene, olyan érzéseket kelt. A tiszta, cseppet sem karcos magasakról a közkedvelt lágy szövet dóm gondoskodik, ezt jól kiegészíti a hallható hangtartományt messze meghaladó átvitelű szalagsugárzó. Tulajdonképpen minden műfajon jól jön ez a képessége, de talán élő jazzen a legszembetűnőbb. Rengeteg – mégsem zavaró információt és rendkívüli jelenlétérzetet közvetít a „Jazz at The Pawnshop” lemezről, segít kicsit élvezhetőbbé tenni az amúgy számomra már unalomig hallgatott dallamokat.
S, mindez nem „ül rá” a hangzásra, hangját egyensúlyban lévőnek érezni. Méretéhez képest erőteljes a basszus, de talán inkább a minősége, nem a mennyisége dicséretes. Basszreflex konstrukciója ellenére „zárt dobozosan” megfogottak a mélyek, nincs felsőbasszus kiemelés, kisdobozos burnyogás és hasonlók. Jól követi a felvétel ritmusát, gyors és pontos, de jól elboldogul a bőgőhangokkal is.
Az, hogy kiemeltem a hangtartomány alját és tetejét, nem jelenti, hogy az Ikon 2 „loudnesses” jellegű lenne, pusztán csak szélesebb, lineárisabb átvitelű, mint azt mérete, vagy vételára indokolná. Középtartománya nagyon is rendben van, az énekhangokat tisztán, kidolgozottan tárja elénk, hangszerhangjai is természetesek és valóságosak.

Ajánlás
Általánosságban precíz, pontos, naturális a hangzás, semlegességét mindig megőrzi, ezért nehéz olyan rendszert találni, amelyikben ne felelne meg, vagy olyan zenét, amelyet ne tudna hitelesen tolmácsolni. Az a fajta hangsugárzó, amellyel nehéz melléfogni, mivel valóban nem jelent kihívást az erősítő számára. Árkategóriájának állódobozainál véleményem szerint klasszisokkal jobb, monitoros értékekkel megáldott teljesértékű hangdoboz. Egyetlen, „nem igazi” hibája talán a kissé szegényes színválaszték, de sebaj, a fekete szinte minden környezetben elfogadható kompromisszumot jelent.