The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Naim Uniti Atom teszt - Atom jó csöppség

A Naim Uniti sorozata a design valóságos diadalának mondható, egy olyan arany középútnak, amelyen a klasszikus minőségi audio készülékek és a modern, látványban is nagyon erős kompakt modellek találkoznak és úgy egyesülnek, hogy a végeredmény mindkét világ rajongóinak maximálisan a kedvére válik.Szubjektív elemeket sem nélkülöző tesztünkben a csúcsmodell Nova után ezúttal a kicsi Atom következik.

A Nova árának nagyjából a felébe kerülő Uniti Atom all-in-one készülék tulajdonképpen minden olyan design elemet magáénak mondhat, amiért a Novába bele lehet szeretni, csak éppen kisebb és még kompaktabb nála. Olyan kis guszta és csini, meg persze a méretéhez képest jó nehéz, mert ne feledjük, hogy mégis csak egy high-end minőségű audio eszközről van szó.

Szó mi szó, nehéz mellette szó nélkül elmenni, mert valósággal vonzza a szemet és gyorsan felébreszti az emberben a birtoklási vágyat. Talán csak azok nem kezdenek el érte egyből lelkesedni, akiknél a high-end az asztalnyi méretnél és minimum 20 kg-nál kezdődik. Nekik először meg is kell hallgatniuk. Mindenki más könnyen, mondhatni első látásra beleszerethet, ráadásként az Atom azon ritka hifi eszközök közé tartozik, amelyek kimagasló WAF (Wife Accepted Factor, szabad fordításban Feleség Tűrési Tényező) értékkel rendelkeznek, főleg, ha eltitkoljuk az árát. (Csak ki ne guglizza az asszony, mert akkor lesz nemulass!)

naim uniti atom audio system front

A sorozatbéli társához hasonlóan feketére anodizált, szálcsiszolt alumínium külsővel rendelkező Atom megjelenésének kulcselem eleme az előlapjának tekintélyes részét elfoglaló 5”-os színes kijelző tűéles és kifejezetten szép színekkel megjelenített képekkel, a lábazatában világító Naim embléma, valamint a tetején lévő, jókora méretű, megvilágított peremű hangerőszabályzó tárcsa. A CNC gépen készült szálcsiszolt alumínium házas aprócska készülék 7 kg-ot nyom, amiben komoly szerepe van a vaskos extrudált alumínium hűtőbordáknak és a házának közel felét elfoglaló méretes toroid transzformátornak. A Novához hasonlóan az Atom AB osztályú analóg erősítője is a NAIT integrált erősítőből származik, aminek „begyömöszölése” és a kompakt modellhez igazítása nem kis munkát okozott a kreatív Salisbury csapatnak, de megoldották, mi pedig így modern köntösben is élvezhetjük a klasszikus időkből származó legendás Naim hangzást, amelyen anno egy egész hifi generáció felnőtt. Az Atomban lévő verzió teljesítménye 2×40 W, ami a gyakorlatban és nem túl érzéketlen hangsugárzókat használva bőségesen elegendő lehet, ha viszont mégsem, a pre out kimenet révén egy izmosabb végfokkal is kiegészíthetjük a készüléket. A szűkös hely dacára akiváló minőség garanciájaként a kapcsolás természetesen kizárólag szigorúan válogatott, kiváló minőségű diszkrét komponensekből épül fel házon belül tökéletesen elválasztva a digitális és a tápszekcióktól, valamint a Naim új Signature hangerőszabályzó egysége is beépítésre került, amely a kifinomult analóg módon történő hangerőszabályzást digitális precizitással végzi, és egyébként a high-end NAC-N272 streamer előfokban is megtalálható. A hangerőszabályzás a már említett tetőlapi koronggal történik, amelyben a rafinált tervezők még a Bluetooth antennát is elrejtették. Az aktuális hangerő értékről a kijelző természetesen folyamatosan tájékoztat, akkora szép formájú, tű-éles fehér digitekkel, amelyeket még egy nagy terem túlsó végéből is kényelmesen le lehetne olvasni.

atom internal

A Uniti Atom egy valódi all-in-one eszköz, amely folyamatos szimultán zene lejátszásra képes a saját NAS tárolókról illetve PC-kről, valamint a legtöbb külső forrásról, beépített Chromecast és AirPlay funkciókkal, Spotify és Tidal kliensekkel, vTuner internet rádióval, DAB és FM vevővel, valamint Bluetooth kapcsolattal egyaránt rendelkezik, utóbbiból az aptX HD verzióval, amely a jelenleg elérhető legjobb átviteli minőséget biztosítja. A Burr-Brown DAC-hoz Ethernet aljzaton, kettő USB A porton (egy az előlapon, egy a hátlapon), kettő optikai digitális bemeneten (az egyik 24 bit/192 kHz-es jelek fogadásához is alkalmas), valamint egy RCA koax digitális bemeneten keresztül érkezhetnek a digitális információk. Az analóg csatlakozó repertoár egy bemenetből (RCA) és egy pre out kimenetből áll, azok számára, akik netán külső erősítővel vagy aktív szub-wooferrel szeretnék használni a készüléket.A mindössze a néhány legfontosabb kezelőszervet hordozó frontlapon a kijelző mellett még egy diszkrét felépítésű fejhallgató erősítőhöz kapcsolódó 3,5 mm-es jack fejhallgatóaljzat és a második USB port kapott helyet. Felárért egy HDMI csatlakozással is rendelkező változat is vásárolható.

5 Storage Update 2

Az Atom kezelése a hozzá mellékelt elegáns, fényes fekete távezérlő mellett az iOS/Androidos Naimapp-al lehetséges. A felhasználó könnyedén elérheti a kedvenc zenéit és rádióállomásait, a különféle streaming szolgáltatók választékát és lejátszási listáit, valamint megtekintheti az előadók diszkográfiáit és biográfiáit. A rendszer a későbbikben egyszerűen frissíthető és az új app a Naim streaming termékek és merevlemezes szerverek együttes irányítását is biztosítja.

A Nova teljesítményének bő felével rendelkező Atom nagyobb testvéréhez hasonlóan és a NAIT hagyományaihoz hűen szintén eszköztelenül, semlegesen, dinamikusan és mindenféle felrakódások nélkül zenél. A hangszínei tiszták és világosak, a Novánál megemlített nagyon enyhe szépítést azonban érdekes módon nem érzem benne, és bevallom, már-már hiányzik. Hidegfejűen racionális készülék persze így sem lesz belőle, inkább az a fajta, aki „csak” átengedi magán a zenét, megpróbálva a lehető legminimálisabban beavatkozni és a maga képére formálni a valóságot. A kis Atom analóg és különféle valós vagy virtuális digitális forrásokról egyaránt egységesesen, kellően izgalmasan és játékosan szólal meg, hosszú távon fenntartja a figyelmet és az érdeklődést, miközben egyáltalán nem a rövid szavatosságú instant élményekre hajt. Remek időzítésének köszönhetően a hangzása pontos és részletekbe menően alapos, de mégsem a mérnököt, hanem a zenészt érezni ki belőle. Csatornánkénti negyven wattjával jól gazdálkodik, a hangos zenélésre, a dinamikai csúcsok hatásos megjelenítésére és a testes basszusra egyaránt futja belőle; persze nem olyanra, mint a Nováé, de hiányérzetem így sem marad. Drágább testvérénél kissé kevésbé kerek, nyílt és világos karakterrel rendelkezik, a hangszer és énekhangjai valóság ízűek, semerre sem húzóak, a hangszínei pedig kozmetikázás és színezettség nélkül is kellemesek és szépek. Általánosan nagyon magas színvonalú és minden szempontból egységes előadásából elég nehéz bármit is kiemelni, mivel mindenféle zenében találok valami rácsodálkozni valót és emlékezetes részletet, ami egy ideig még ott marad a füleimben.
Zenei műfajtól függetlenül a megszólalás integritása kiváló, a dinamikus és halk részletek gyorsak és pontosak, a különféle hangok széles és mély teret rajzolva magától értetődő természetességgel áramlanak a hangszórókból. A többi Naim készülékhez hasonlóan az Atom is alapvetően egy jóindulatú fajta, amely a hangsugárzók széles skálájával képes jól együttműködni. Teljesítménye miatt érdemes valami érzékenyebb fajtát választani hozzá, ezt leszámítva azonban szinte teljesen szabadon tallózgathatunk a különféle alternatívák között.

Ajánlás

Az Atom és a Nova, mint az Uniti sorozat két végpontja egyszerre hasonló és más is egy kicsit, így mindketten igazi egyéniségek, akiket nem csak a méretük, a teljesítményük és az áruk különböztet meg egymástól. A sokoldalú, rugalmas, könnyen használható, ízléses és elegáns kompakt kis Atom élvezetes és természetes hangjában igazából az árához képest nem találtam semmi kötözködnivalót, így az újabb Salisbury remekmű esetében is marad az őszinte lelkesedés, amit nálam mindössze a Nova minduntalan felbukkanó emléke homályosít el kissé, amiről viszont az apróság egyáltalán nem tehet.


Naim Uniti Atom
Teljesítmény: 2×40 W (8 Ohm)
Méretek: 95×245×265 mm
Tömeg: 7 kg
Ár: 799.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu