The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cocktail Audio X14 - Sok jó, kis helyen

„Kellene venni valami zenegépet otthonra. Valamit, amivel nincs gond, lerakom és szól, ne foglaljon sok helyet, de tudjon mindent amire szükségem van, sőt, olyat is, amire nincs. Hogy mire van szükségem? Erősítőre, forráskészülékre, és egy pár hangsugárzóra. Helyem az nem sok van, ne kelljen kábelezni, vagy ha igen, csak minimálisan. Mert a kábelek csúnyák.”

Bizony, van egy ilyen réteg is: szeretnének zenét hallgatni, de nem szeretnének azzal foglalkozni, hogy min hallgatják azt. Nem „hifisták”, nem kelnek és fekszenek tesztekkel, nem is nagyon fórumoznak. A gyártók viszont törődnek ezzel a réteggel is, naná hogy, hiszen jóval többen vannak, mint mi: Ön, aki e cikket olvassa, vagy én, aki írja. A Cocktail Audio dinamikusan növekvő készülékkínálatából most egy új modellt, az X14-es kis mindentudót mutatjuk be: ez egy jópofa kis kocka, méretéhez képest nagy, színes képernyővel, digitális erősítővel és számtalan online streamszolgáltatót támogató erős hálózati lejátszó képességgel. Amolyan igazi vedd meg, tedd le és hallgass zenét attitűddel. Az X14 tényleg elkényeztet minket tudásával és azzal, hogy ilyen kis alapterületre mennyi mindent be tudtak rakni a mérnökök. A rendszer lelke egy kétmagos ARM Cortex A9-es processzor, amely 1 GHz-en fut, a digitális-analóg konverziót pedig egy CS4350-es chip végzi, maximum 192 KHz-es mintavételezéssel. Az erősítő része csatornánként maximum 30 Watt-ot ad le, sajnos a gyártó nem részletezi, mely megoldás köré építették. Az előlapon foglal helyet az 5 collos, 800*480 pixel felbontású TFT kijelző, amely nem érintésvezérelt. A kijelző nagy mérete miatt a vezérlőgombok nagy részét a kocka tetejére tették, az előlapon egy forgókapcsoló, egy USB A és egy fejhallgató kimenet található csupán. A DAC-ját jobban specifikálták, eszerint minden, manapság népszerű formátummal megbirkózik, DCD 128-ig bezárólag, sőt, kezeli a legújabb csodaformátumot, az MQA kódolással készített fájlokat is. Gigabites hálózati csatolója is van, beépített HDD tárolója pedig akár 8 TB-os merevlemezt (SSD-t is) tud fogadni. Irányítani számtalan módon lehet, valamilyen okoskészülékről, applikáció segítségével, vagy böngészőből az X14 beépített webes felületén keresztül, de az X14 teljes mértékben Roon kompatibilis, ha valaki áldozna erre, az egyébként nagyon jól testre szabható és villámgyors, de nem ingyenes megoldásra. Az összeszerelési minőség meggyőző, a kapcsolók, gombok határozottan működnek, a csatlakozók kivitele is megfelelő. Tápegységét, nagyon okosan, külső adapter formájában oldották meg. 

cocktailx14 belso1 

A meghallgatáshoz a „szokásos” környezetet biztosítottam: háromutas amerikai hangsugárzó (átlagos, 89 dB érzékenységgel), amerikai kábelezés. A forrást a NAS-om és a Tidal biztosította, adtam neki majdnem közel egy hét akklimatizációs időszakot. Az X14 előtt az X40-es Cocktail járt nálam három évvel ezelőtt, így adta magát a kézenfekvés, és igyekeztem hasonló tesztanyagokkal megkínálni. Négy albumot választottam, elsőként Hugh Laurie „Didn't it Rain” lemezét. Ami azonnal hallatszott, az a tisztaság, vagy inkább zajmentesség, ami a digitális erősítők sajátja és amiatt talán sterilnek is hallhatjuk felvételeinket, persze csak ezen az árszinten. Laurie énekhangja transzparens, a hangszereknek van súlya, a mély szekció erőteljes és megfogott. A zongora is egészen rendben van, nem műanyagos, a dinamikai csúcsokon is képes a hangsugárzó kézben tartására. Paul Simon „Graceland”-jén is feltűnő volt a rendkívül alacsony háttérzaj, amit inkább háttércsendnek kellene hívni. Ha éppen nincs csend, akkor bizony kiderül, hogy egészen jó az X-14-be épített végfok. Képes a felvételbe rögzített energiák korrekt visszaadására, a „Homless” című nótán a térbeli megjelenítés, a hangszerek, szólamok szeparációja megfelelő, továbbra is érezni a fantáziát a készülékben. Háborgóbb vizekre evezve, rockzenén is meggyőző a Cocktail hangja. Az AC/DC The Razors Edge című lemezéről a „Thunderstruck” a lábdobok és a basszus is a műfajhoz illő vehemenciával szólalnak meg, és ami különösen imponáló, hogy emelt hangerőn sem válik grízessé a hangzás. A gitárnak is valódi a teste, hangja tépős, ezen a nehezebben hajtható hangsugárzón is érezni a koncerthangulatot. Utolsóként bensőségesebb muzsikán is vallatóra fogtam, Monthy Alexander „Live! At the Montreux Festival 1976” albumán. Az, hogy az X14-nek milyen remek a felbontása is, azt csak itt lehetett igazán hallani. A zongora lecsengései hosszúak, annyira, mintha közvetlenül az első sorban ülnénk. A bőgő textúráját hagyja kibontakozni, a hangszer hangja puha, de mégis megfogott, hiszen kontroll alatt van. Bár a hangzási balansza, karaktere eltér egy tranzisztoros erősítőétől, mégis képes a hallgató zenébe történő bevonásába.

Ajánlás

Rövid időn belül ez a második digitális mindenes, amit fülvégre kaphattam. A végső ítélet meghozatalakor itt is nehezebb helyzetben vagyok, mintha önálló részegységről kellene ugyanezt tennem. Nyilvánvaló, hogy sokat kapunk az áráért, ezért nem is szabad összehasonlítani az ugyanennyibe kerülő erősítőkkel, forráskészülékekkel. A Cocktail X14 egységgé történt integrációja sikeres volt, egy nagy tudású, zenehallgatásra maximálisan alkalmas eszközt kapunk, amolyan svájci bicskát. Nem a vájtfülűek alkotják a célcsoportot, de az áráért nagyon sokat nyújt.

LimarAudio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu