The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

T+A 2017 - sztorik, újdonságok, érdekességek

Az immáron 39. évét taposó német T+A hazai képviseletét 2015 óta az Audiofil Szalon látja el, akikhez a tegnapi forró augusztusi napon ellátogatott Oliver John, a gyártó marketing igazgatója, hogy számos érdekesség elmesélése mellett a legújabb termékeiket is bemutassa, valamint a jövőbeli terveikről is ejtsen néhány szót.

Az 1978-ben alapított T+A, aminek a neve a Theory+Application, azaz Elmélet+Megvalósítás (vagy Gyakorlat) szavak rövidítéséből áll, története a klasszikus lelkes, kispénzű, de kitartó szakember sztorija, aki egy garázsból indulva épített komoly céget, mint például Steve Jobs. A fizikus végzettségű Siegfried Amft eredetileg elektronikákat szeretett volna tervezni és építeni, de mivel nagyon kevés pénz állt a rendelkezésére és a hangsugárzó-project jóval olcsóbb volt, elsőként két társával egy garázsban hangfalakat kezdett el készíteni. A hangsugárzóik sikeresnek bizonyultak, így két év múlva az alapító végre megvalósíthatta régi álmát és elektronikák gyártásába is foghatott, amelyek egyébként mind a mai napig a T+A legsikeresebb termékeinek számítanak, vagyis a megérzése tökéletesen helyes volt. Innentől fogva a többi már történelem, a T+A az azóta eltelt közel négy évtized után pedig ugyanúgy családi cégként, a Hannover és Dortmund között található Herfordban működik és napjaink egyik legnépszerűbb német hifi cégének számít, de másokkal összevetve is szépen „muzsikál”, mivel az összesített német TOP 30-as luxus cég listán jelenleg ők a nyolcadikak. Az audio cégek közül csupán a Burmeister előzi meg őket, sőt, a híres német autógyártók közül is csak a Porsche áll náluk előkelőbb helyen, az Audi, Mercedes vagy a BMW, ahogy szokták mondani, a fasorban sincs hozzájuk képest, ami, tekintve, hogy az autógyártók mennyivel ismertebbek és népszerűbbek, mint a hifi gyártók, azért elég szép haditettnek számít. Ha pedig már a különféle listáknál tartunk, a két legnagyobb német hifi magazin, az Audio és a Stereoplay minden évben kikéri olvasóinak véleményét a készülékeikkel való elégedettségük tekintetében, és a tavalyi évben a pálmát mind a nyolc kategóriában, amelyben indult, a T+A vitte el, ami megint csak igen szép és figyelemreméltó teljesítmény a részükről, amire teljes joggal lehetnek büszkék.

TA2

Az cég eredeti hitvallásához, filozófiájához és a nevéhez hűen a T+A csapat legnagyobb része mérnökökből és műszaki emberekből áll, így az alapok abszolút racionálisak és mondjuk úgy, németesek is. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a zene és a készülékek emocionális vonatkozásai ne lennének fontosak, csak éppen a kiindulási alapot mindig a technika jelenti. Újabb érdekességként a gyártónál a fejlesztés, a tervezés, a gyártás, az ellenőrzés és az értékesítés mind házon belül történik, és még sok részegység is náluk készül. Német cégként a T+A értelemszerűen a hazai piacon a legerősebb, amit többek között az egyedülállónak mondható 150 tagból álló dealer hálózatának is köszönhet, de persze kiváló termékek nélkül a világ összes kereskedője sem lenne elég a jó eredmények eléréséhez. A német piac mellett természetesen az exportot is nagyon fontosnak tartják és egyre több országban próbálnak jelen lenni a termékeikkel. Export piacaik jelenlegi tízes listájának élén Svájc áll, őt követi Kína, Hollandia, Tajvan, Anglia, Oroszország, Ausztria, Szingapúr, Lengyelország és végül Thaiföld. Meglepő módon a brit piac, amelyen még nagyon rövid ideje vannak jelen és emellett hemzseg a konkurens készülékektől már feljött az ötödik helyre, míg a korábbi második Oroszország a gazdasági visszaesés miatt a hatodik helyre csúszott vissza.

A többféle minőségi és árkategóriában aktív T+A termékei közül a tavalyi évben 22%-os részesedéssel fej-fej mellett a high-end HV és az új E széria végzett az első helyen, az olcsóbb R szériának 15% jutott, őt követi 7%-al a régi E sorozat és a DAC 8 DSD, majd a Criterion 6%-os részaránnyal. A készülékek önálló népszerűségi listáját az R-1000E vezeti, a PA-31000HV erősítő 7. helye pedig egy igazi siker sztori, tekintve, hogy ez a vadonatúj 16 ezer Eurós high-end erősítő mindössze egyetlen hónapnyi értékesítés alapján érte el ezt az előkelő helyezést a többiek teljes 12 hónapnyi időszakával szemben.

S ha már a PA-3100HV-ről szó esett, kezdjük vele a gyártó idei újdonságainak bemutatását!
A nagy mérete ellenére is elegáns alumínium készülékházzal és igen látványos vadonatúj zöld Deprez műszerekkel rendelkező high-end erősítő, amely a gyártó korábbi csöves típusát váltotta fel, a költség nem számít maximalista hozzáállásával készült. A dual-mono felépítésű készülék belvilága teljesen szimmetrikus, a különféle részegségeket vastag alumínium árnyékoló lemezek választják el egymástól, hogy a zavaroknak és interferenciáknak a legkisebb esélyük se maradjon beleavatkozni a hangzásba. A készülék talán legnagyobb különlegessége a nevében is szereplő nagy feszültség (HV=High Voltage), ami annyit jelent, hogy az erősítőktől megszokott +/- 40 V feszültség változás helyett a PA-3100HV +/- 85 V értékek között lineáris, aminek az a lényege, hogy a nagy teljesítményt nem árammal, hanem feszültséggel való erősítéssel éri el. Az alacsony áram révén a torzítások is jóval alacsonyabbak, a készülék működése pedig tulajdonképpen a csövesekéhez hasonlít, vagyis a gyártó a csöves elődöt lényegében egy csöves-szerűen működő, ám a lámpásoknál jóval kevésbé kényesebb és jóval hosszabb élettartamú modellre cserélte le. A PA-3100HV teljesítménye 4 Ohmos terhelésen 500 W csatornánként, így a készülék vélhetően a világ összes hangfalát mindenféle gond nélkül meg tudja hajtani. Az IP vezérlésre is felkészített készülékhez opcionálisan MM/MC phono, audio jelprocesszor, valamint Surround Pass Through bemenet is rendelhető, további upgrade lehetőségként pedig a PS-3100HV külső táp is megvásárolható hozzá.

pa3100 slider vollverstaerker

Az erősítő méltó párja az MP-3100HV Multi Source Player, egy igencsak impozáns módon felépített nagy tudású lejátszó/streamer. A teljesen új SACD meghajtóval rendelkező modell PCM digitális szekciója maximálisan 384 kHz/32 bites jeleket tud kezelni, míg a DSD rész a DSD512 (22,6 MHz) formátummal is megbirkózik. A készülék gazdag funkció és szolgáltatás arzenáljában többek között Bluetooth 4. aptX jelfogadás, FM tuner, DAB+ tuner, internet rádió elérés, nagyfelbontású streaming kliens (192 kHz/32 bit), a Deezer, Tidal és Qobuz szolgáltatók zenetárainak elérése valamint IP vezérlés található.
A HV modellek újabb különlegességként a klasszikus ezüstszín mellett „némi” felárért a RAL színskála bármelyik színében is kérhetők.

ta mp3100hv

Az R-sorozat legújabb tagjaként az MP-2500R Multi Source Player felszereltségét és tudományait tekintve lényegében megegyezik az MP-31000HV típussal, így ez a rengeteg tudomány immáron egy alacsonyabb árkategóriában is elérhetővé vált.

Az audiofil és high-end komponensek mellett a gyártónál az utóbbi időkben a minőségi Lifestyle is fontos szegmenssé vált, amelyet jelenleg a CALA SR és CALA CDR modellek képviselnek. Amint az a nevükből is kitűnik, a CALA CDR CD játszó egységgel is rendelkezik, ezt leszámítva a két modell teljesen azonos. A semmi mással össze nem téveszthető külsejű ízléses és modern készülékek Bluetooth kapcsolattal, FM illetve DAB+ tunerekkel, internet rádióval, nagyfelbontású streaming klienssel, MM/MC phonóval, fejhallgató kimenettel és Surround Pass Through csatlakozással egyaránt rendelkeznek, így valóban széleskörűen használhatók és szint mindenféle igényt kiszolgálnak. A későbbikben a CALA típusokba ráadásként vezeték nélküli hangsugárzók csatlakozására szolgáló RF modul is beépítésre kerülhet, így aki akarja, akár a hangsugárzó kábelektől is örökre megszabadulhat.

cala cdr slider cala cdr 2

Mai gyorsan változó világunkban különösen érdekes kérdés, hogy egy komoly gyártó, akinek, nehogy mellényúljon, bizonyos szempontból előre kell (vagy legalábbis kellene) ismernie a trendeket, hogyan látja a szórakoztató elektronikai készülékek világának jövőjét. A T+A „világképe” ebből a szempontból a klasszikus és a modern gondolkozás érdekes keverékének tűnik. A zenehallgatást számukra továbbra is a minőségi audio komponensek és hangsugárzók jelentik, az egyre kevésbé népszerűbb, egyre olcsóbb és iszonyú gyorsan változó házi-mozi világ, amelyben jelenleg is a „hány K, avagy hogyan licitáljuk a másikra, amikor még megfelelő műsoranyag sincs hozzá” trend az uralkodó azonban nem különösebben érdekes számukra. A népszerű felhőalapú zenehallgatást inkább csak másodvonalbelinek tekintik, a Spotify kapcsolat például azért nem szerepel készülékeik repertoárjában, mivel úgy gondolják, hogy akik megvásárolják ezeket a kiváló berendezéseket nem jobbféle MP3-akat akarnak majd hallgatni rajtuk. Az otthoni hálózatokat és a streamelést viszont fontosnak tartják, ezért rövidesen megjelennek az új Music Navigation névre hallgató appjaik, először iOS eszközökre, majd később az Androidosokra is. Az új appok többek között lényegesen látványosabbak és áttekinthetőbbek is lesznek elődeiknél. További terveik között szerepel készülékeik Roon ready-vé tétele illetve a Control 4 integráció megvalósítása, amely révén a T+A berendezések az okos házak teljes jogú tagjaivá válhatnak majd. A tavalyi évben teljesen új weboldalt is készítettek, mindemellett még olyan „őrült” ötletekre is maradt idejük és energiájuk, mint a luxus kategóriájú, plafonból alászálló Berbel Skyline elszívókba beépíthető komplett sterameres audio lánc megtervezése, amellyel valódi „költség nem számít” high-tech konyha felépítésére nyílik lehetőség.

Amint látjuk sem újdonságokból, sem tervekből nincs hiány a láthatóan kreatív virágkorát élő cégnél, így biztosak lehetünk benne, hogy jövőre, amikor a gyártó betölti negyvenet, ugyanígy számos érdekességről tudunk beszámolni és bizonyára a jeles évfordulóra is előrukkolnak majd valami igazi különlegességgel.

Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu