The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Elac Uni-Fi FS U5 Slim

A gyártó tavaly indult modellfrissítésének második állomása a belépő Debut feletti Uni-Fi, illetve Európában az Uni-Fi Slim sorozat. A három tagból álló családban az állványos BS U5 állványos doboz és a CC U5 centersugárzó mellett a legújabb tag az FS (floorstanding) U5 álló hangsugárzó, egy közel 1 méter magas három-utas doboz kereken három mélysugárzóval a basszus és a testes hangzás rajongóinak legnagyobb örömére.

Az európai ízlésvilág szerint kialakított Uni-Fi Slim változatok keskenyebbek, magasabbak és mélyebbek, mint a zömökebb amerikai modellek; úgy tűnik, a tengerentúlon húsosabban szeretik, míg az Öreg Kontinensen a fittebb alakzat a menő. A hangminőség és az akusztikai viszonyok szempontjából azonban egyértelműen a Slim forma a szerencsésebb, hiszen a keskenyebb frontlap kevesebb visszaverődő felületet, ezáltal pontosabb fókuszt és teret biztosít, míg a nagyobb mélység lehetővé teszi a hosszúlöketű, intenzívebb basszust produkáló hangszórók alkalmazását.
Elac UNI Fi FS U5 Slim HFP OnlineAz Uni-Fi hangsugárzókat a Debutökhöz hasonlóan Andrew Jones, tervezte, aki korábban a TAD és a KEF hangsugárzók megalkotásával szerzett magának olyan komoly hírnevet, hogy a neve még az új Elac dobozok kartonjaira is rákerült.

A fehér és szatén fekete színekre festett verziókban készülő Uni-Fi FS U5 nyúlánk kabinetje kellő merevséget és stabilitást biztosító vaskos MDF lapokból áll össze, a belsejében pedig a kritikus helyeken átgondoltan megtervezett merevítéseket helyeztek el a nem kívánt dobozrezonanciák és színeződések elkerülése végett. A már említett három woofer okán szükség is van a stabilitásra, hiszen amikor jókora terheléssel meglódulnak, tetemes energiák szabadulnak fel, és a korrekt és pontos basszushoz is rezonancia biztos dobozra van szükség.

Az Uni-Fi SF U5 hangszórókészlete egy koncentrikus tweeter/középsugárzó egységből és három mélysugárzóból áll. A koncentrikus megoldás bizonyára a tervező KEF-es múltjából érkezett, mivel a középsugárzó közepébe ültetett csipogó a brit márkánál is kedvelt megoldásnak számít. A 4” méretű alumínium membrános középsugárzó közepén található az 1”-os merev alumínium tweeter, ami a tervező szerint nagyon precíz fókuszt és térleképzést biztosít. A három 5,25”-os, szintén alumínium membránnal rendelkező mélysugárzó közül a legfelső olyan közel helyezkedik el a tweeter/középsugárzó egységhez, amennyire az csak lehetséges, míg a másik kettő egy kicsit elkülönül tőlük, mindez olyan hatást kelt, mintha egy monitorsugárzó és egy két hangszórós kiegészítő mélysugárzó lenne egy dobozba beépítve.
A három-utas hangsugárzók váltója jóval komplexebb, mint a 2 vagy 2+ utas típusoké, ezért ez az elem is kitüntetett figyelmet élvezett a tervezés során. Andrew Jones a keresztváltót kizárólag szigorúan válogatott, kiváló minőségű alkatelemekből építette fel, hogy az egység többek között finom tranziens átvitelt biztosítson a hangszórók között.

Uni Fi FS U5 Slim gallery 8 750x579

A hangszórókat a többi Elac modellhez hasonlóan mágnesesen rögzülő selyem takarja és óvja, ami jó megoldás, hiszen a legtöbben úgyis selyem nélkül hallgatnak zenét, és így legalább nem csúfítják el a lyukak az elegáns előlapot. A doboz hátlapján kettő reflexnyílás (egy a felső hangszóró együtteshez, egy a különálló kettő wooferhez) és egy optimálisan legalul elhelyezett single csavaros-szorítós banánaljzat csatlakozó szett található.

ELAC Uni Fi FS U5 Slim connect

A kabinet talajtól való hatékony elcsatolása érdekében a négy egyszerű tüske helyett komolyabb megoldásként külön felcsavarozható fémidomokat mellékelnek a dobozokhoz, amelyekbe menetes szintező egységgel ellátott vaskos tüskéket lehet becsavarozni, a dobozok oldalain széltében jócskán túlnyúló idomok pedig többek között a keskeny hasábok megfelelő megtámasztását is biztosítják.

Uni Fi FS U5 Slim gallery 4 750x579

Nincs mese, Andrew Jones szereti a basszust. Vagy ha nem szereti, akkor tudja, hogy a legtöbb zenerajongó szereti, ezért megadja nekik. Bőségesen.
A nemrégiben bemutatott Debut már hatásos ízelítőt adott az új sorozat alaphangjából, csak éppen belépő modellként alapfokú kivitelben, az Uni-Fi SF U5-től pedig minden téren továbbfejlesztve valami hasonlót kapunk.

A bejáratás során alapvetően minden hangsugárzó hangja változik valamennyit, hogy milyen mértékben és irányban az sok szempontból típusfüggő, de a legtöbbször finomodik, eltűnik az esetleges kezdeti nyersesség és a részletezettség is javul. Az Uni-Fi bejáratása azonban egy külön történet, olyan dobozzal ugyanis még sohasem találkoztam, aminek a basszusa közvetlenül a kartonból való kivétel és az első bekapcsolás után szó szerint megrengette a szobát és meglengette a dobhártyámat, majd néhány nap alatt szépen lassan lecsillapodott egy még mindig erőteljes, de már korrekt szintre. A nevéhez hűen tényleg karcsú és minden dimenzióját tekintve teljesen átlagos hangsugárzó kezdetben minden egyes dobütésnél a Richter skálán mérhető lökéshullámokat indított el, olyan érzetet keltve, mintha egy jócskán felhangosított szub-woofer működne a rendszerben, aminek a jelenléte rövidtávon elviselhetetlenné fog válni. Aztán ez az elemi erejű dörgedelem szép lassan megszelídült, normál léptékűvé vált, és ezzel együtt a hangás komplett egésszé állt össze. Ki tudott bontakozni végre a középsugárzó is, majd az is kiderült, hogy a doboznak egészen jó, sok tekintetben az állványos hangsugárzókat idéző tere van.

Azt persze senki se higgye, hogy a hangsugárzó minél többet szólt, annál kevesebb lett a basszusa, mert most úgy tűnik, egy még mindig kiemelkedően jó, csak már nem zavaró szintnél megállt a folyamat, úgyhogy a basszus/liter versenyben a jól bejáratott Uni-Fi SF U5 Slim is nagyon jó esélyekkel indulhat.

A plasztikusan megjelenített mélyek jelenléte mindvégig hangsúlyos és a hangzás örvendetes módon, kis hangerőn is telt és energikus. A jazz muzsikán a bőgős munkája folyamatosan nyomon követhető, a dobok ütései pedig energikusak és izmosak. Ribbonok híján a nagyobb Elac-ok virtuóz magastartományáról le kell mondanunk, ám az alumínium tweeterek szintén nagyon jól teszik a dolgukat és kellően levegős, könnyed és részletezett magas hangokat szólaltatnak meg. Az analitika jónak mondható, de a hangzásban nem a kirívóan precíz részletezés tűnik fel elsősorban, hanem az egységesség és a kategóriáján felüli basszusnak köszönhető testesség és stabilitás.

Klasszikus műfajokon a zeneiség és a racionalitás keverékével szólal meg, a Mozart árián például az énekesnő kellemesen levegős és érzelmes hangon dalol, míg a zenekar a jól begyakoroltság és a profizmus hangulatát árasztva kíséri őt. A fuvolák és a vonósok legmagasabb hangjai egy árnyalatnyival mélyebb tónusúak, mint általában, az általános karakter pedig olyan két lábbal a földön állónak tűnik. A Verdi opera dörgedelmei és tutijai valódi jutalomfalatok a számára, a rezesek kellő fémtartalommal rendelkeznek és a felvételben óriási energiák feszülnek. Jordi Saval is húzkodja rendesen a vonóját, közben meg úgy fújtat, mint egy kovácsfújtató; a felvétel jelenlétérzete már önmagában emiatt is kitűnő.
Shirley Hornnál a basszus ismét igazán elemében érezheti magát, rezeg a kanapé és a gyomrom is, de azért marad elegendő „tér” a fátyolos, szomorú énekhangnak és a közepesen virgonc ritmusszekciónak is.
Pop és rock műfajokon, ahogy az előzőek után várható volt, a hangsugárzó igazán kitesz magáért, egyből meggyőzve az efféle zenei irányultságú hallgatókat, hogy a bevásárló listájukon előkelő helyre érdemes felírni a nevét. A basszus és a dinamika egészen kitűnő, a zenéknek igazi sodrása van, ha pedig basszusban még erősebb tömörített anyagok szólalnak meg, időnként még a bejáratás korábbi fázisainak hangulata is vissza-visszaköszön.
Mozizni a fentiek okán megint csak nagyon jól lehet a dobozzal, a kedvencei természetesen az akcióműfajok, alapkarakterének köszönhetően azonban mindenféle műfajt reálisan és valósághűen ábrázol, a basszusa pedig akkor is jól jön és kellően hatásos, amikor mondjuk, egy vígjátékban becsapnak egy ajtót.

Basszusban a korábban hallott Elac állódobozoknak és monitoroknak sem volt szégyenkeznivalójuk, ám a ribbonsugárzók kiemelkedő produkciója miatt az ember legelőször mégis inkább a magasaikra figyelt fel. Az Uni-Fi FS U5 Slim esetében a basszus, ha lehet még a többiekénél is hangsúlyosabb, így a doboz alapvetően realista és egységes hangképének a legfőbb eleme válik belőle. Műfajok szempontjából a hangsugárzó lényegében mindenevőnek mondható, hiszen a maga racionális felfogásában és a testességének köszönhetően még inkább valódi-ízű stílusában mindent élvezetesen játszik le, a levegőt és a teret azonban igényli maga körül, a „kakaót” pedig nagyon szereti.


Elac Uni-Fi FS U5 Slim
Frekvencia átvitel: 42 Hz-25 kHz
Érzékenység: 85 dB
Maximális teljesítmény:140 W
Névleges/minimum impedancia: 4/3,4 Ohm
Váltási frekvenciák: 270 Hz, 2,7 kHz
Méretek: 176×972×290 mm
Tömeg: n/a
Ár: 440.000,- Ft

Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545
www.audiofil-szalon.hu

 

Hifi

További cikkeink

Multimédia

További cikkeink

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Márciusban véletlenszerűen belefutottunk a Denon Home sorozatának „csúcsmodelljébe”, a forgalmazó a 350-est bocsátotta rendelkezésünkre, amit nagy...

A multimédiás hangszórók piacán a Denon két fronton is jelen van. HEOS márkanév alatt készülnek a multiroom-képes komponensek, melyek önállóan, ill. csoportba...

A Citation sorozat legkisebb tagja – a One – után ezúttal a legnagyobb, 500-as modellel folytatjuk a Harman Kardon vezeték nélküli multi room...

A JBL Flip sorozata, már az ötödik kiadásánál tart, miközben ránézésre nem sokat változott. Mindig rajongtunk érte, mert egy kedvező árú, praktikus...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...