The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

QUADRAL Chromiun Style 6 - Stílusos természetesség

Tovább szemezgetve a Quadral bőséges kínálatából, most egy álló hangsugárzó került terítékre a Chromium sorozatból, melynek legkisebb – állványos – modelljét már tavaly októberben bemutattuk. A 6-os a széria középső modellje.

A Chromium Style 6 egy arányos és ízléses darab, se nem nagyobb, se nem kisebb, mint amit az ember elképzel, ha az ideális hangsugárzó kerül szóba. 90 centis magassága és 17 centis szélessége nem teszi domináns lakberendezési tárggyá, ugyanakkor külső kialakítása megköveteli az elismerő pillantásokat. Nem csak a magas fényű fekete, ill. fehér felülete, de ívelt oldallapjai is a modern kor jegyeinek tekinthetők, mindehhez jól passzol a mélyközép és magas sugárzó kicsit technicista megjelenése.
Chr topA két 155mm-es titánium bevonatos polipropilén membrán párhuzamosan dolgozik, 35Hz-től egészen 3,4kHz-ig övék a pálya. A viszonylag magas keresztfrekvencia oka az alumínium szalagsugárzó, amely a szokványos 2,5kHz körüli váltási frekvencián még nem nyújt megfelelő átvitelt, de 3 kHz felett már igen, nem is akármilyent. A hangszórók műanyag keretei fémes hatású szürke festést kaptak, ami a fekete és a fehér színnel is remekül mutat, persze nem csak a szín eltalált, de a kidolgozás minősége is első osztályú. Hátul a méretes reflexcső alatt, szép ívelt kivágású fémlapra szerelve (és a fa felületébe marva) találjuk a komoly kivitelű csatlakozókat, amelyek minden létező kábelvégződéssel kompatibilisek, még a termetesebb villák befogadása sem lehet probléma.
Az ’mdf’ kabinet oldallapjai íveltek, emellett kellően merevek is ahhoz, hogy a hangképbe állóhullámok és rezonanciák bele ne zavarjanak, alul pedig „parkettabarát”gumipogácsák csillapítják a kialakuló rezonanciákat, és.
Chr tweMéretéhez képest impozáns alsó frekvencia átvitelt produkál (35Hz), és meg sem áll egészen 55kHz-ig, hála a ribbon tweetereknek. 88 dB-es mért értékkel érzékenynek nem mondható, bár ezt a rendszerbe kötve – ha nem extrém 1-2W-os erősítővel hajtjuk – észrevehetetlen.

A szállítás, kicsomagolás könnyen megy, a hangsugárzók relatíve könnyűek, a mérleg nyelve a 13kg-n alig lendül túl. Az ideális helyet megtalálni a szobában, nem túl nehéz feladat, hangsugárzónk viszonylag rugalmasan elhelyezhető, nálam a hátsó faltól 1m-re, egymástól 3,5m-es távolságra éreztem a legjobbnak, de ez nyilván szoba-függő. Ettől eltérő pozícióban sem volt sokkal rosszabb az összkép.
Precíz és pontos hangsugárzó a Chromium Style 6. Szépen megformált hangszerhangok mellé tiszta, szárnyaló ének párosul, a természetesség és könnyedség szintén pozitív tulajdonsága. Képes nagy energiákat megmozgatni, egy-egy dobbeütés őszintén meglepett, de szerencsére nem fitogtatja az erejét feleslegesen, csak ha itt az ideje. Így a mélyszólamok jól követhetőek, nem kerülnek túlsúlyba egy pillanatra sem. Ennek igazán örülök, mert a középtartomány tiszta és levegős, rengeteg részletinformáció érkezik a hallgató felé a szobát teljesen kitöltő hangtérből. A szalagsugárzók kiterjedt és tiszta magas hangjait már Renfield kollégám is méltatta, magam sem tehetek másképp. A felső tartomány egyértelműen az árkategóriától elvárható szinten felül teljesít.
Chr csatA jazz után klasszikus zene következett, de a jelleg változatlan maradt. A szóló hegedű hangjának megformálása kitűnő, a sokszor rejtve maradó részletek most sokat emelnek a produkció értékén. A nagyzenekar felállását a térben pontosan visszaadja, az arányok szintén rendben vannak. Nem hozta zavarba a hangversenyzongora realisztikus megformálása, meg volt a test, a dinamika és a lecsengések hossza egyaránt, itt egy „csipetnyi” lágyság, melegség jót tett volna az összképnek.
Egy ideje Pat Metheny Beatles feldolgozása szinte állandó tesztanyag, így a Chromium Style 6 meghallgatásakor is elővettem, és nem bántam meg. Bár az akusztikus gitár hangjának visszaadása a legtöbb hangsugárzó számára hálás feladat, azért a Quadral gyorsasága és precizitása nyomán a húrok legapróbb rezdülése is hallható, az érzelmek és a hangulat közvetítésében szintén jelesre vizsgázik.
Pop/rock rajongóknak egy szavuk sem lehet, a Chromiumok messze többet tudnak, mint amennyire ez a műfaj próbára teszi őket. Ütős basszusával, pontosságával, nagy energiáival, és nem utolsósorban csillogó magas hangjaival egy csepp kívánnivalót sem hagy maga után.

A Qadral az utóbbi idők meglehetősen bő termése ellenére is oda tud figyelni minden egyes modelljére, nem tucat termékeket gyárt, hanem hangban és kivitelben is figyelemre méltó hangsugárzókat. A Chromium 6 az átlag szobák ideális méretű állódoboza, amely elhelyezésre és műfajra sem kényes, precíz hangú darab. Saját ízlésvilágomhoz közel áll, de mivel a precizitás bizonyos esetekben a zeneiség rovására mehet, én mindenképen lágyabb hangú tranzisztoros erősítőt választanék hozzá, de akár egy (min. 30-40W-os) push-pull csövessel is jó párost alkothat.

Műszaki adatok:
Típus: 2-utas, bass reflex
Névleges/zenei teljesítmény: 110/170W
Frekvencia átvitel: 35...55.000 Hz
Crossover frekvencia: 3.400 Hz
Érzékenység: 88 (dB/1W/1m)
Impedancia: 4 – 8 Ohm
Méretek: 900 x 168,5 x 283,5 mm
Tömeg: 13,24 kg
Ár: 479.990,- Ft
Forgalmazó: www.streamaudio.hu

Hifi

További cikkeink

Multimédia

További cikkeink

A JBL Xtreme a cég egyik legjobban sikerült BT hangszórója, így nem csoda, hogy hatodik évét taposva a piacon, még csak a harmadik kiadásnál tart....

Egykor még elképzelhetetlennek tűnő dolog történt velem néhány hete, egy ébresztőórával ellátott Bluetooth hangszóró került a kezeim közé, mint a HFP...

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...