The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-V579 – A központi elem

Az új „79”-es sorozat középmezőnyébe tartozó RX-V579-s típus egy a Yamahától megszokott módon szolgáltatásokkal kövéren ellátott AV receiver, amely a nemrégiben bemutatott kistestvérétől eltérően immár a gyártó Music Cast nevű multi-room rendszerét is magáénak mondhatja.

A Sonos babérjaira törő rendszer, amiről egy alapos ismertetőt is olvashat oldalunkon, jócskán megnöveli a készülék használati értékét, hiszen neki köszönhetően a receiver a megszokott bőséges funkciói mellett egy komplex otthoni zeneszolgáltató rendszer agyközpontja is lehet, amivel gyakorlatilag a lakás/ház összes helyiségébe lehet zenét küldeni. A rendszer felépítéséhez mindössze egy otthoni vezetékes vagy Wifi hálózatra van szükség, az adott helyiségekbe pedig a gyártó egyelőre három típusból álló aktív hangsugárzó kínálatából kell választani egy-egy párat. A szükséges app ingyen letölthető a gyártó oldaláról, s az alkalmazást okos telefonra vagy tabletre telepítve gyakorlatilag már indulhat is a „móka”.

A 7.2 csatornás RX-V579 a sorozatban megszokott módon minden csatornáján diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik. A digitális formátumban érkező jeleket csatornánként külön-külön 192 kHz/24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, míg a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül érkező fájlokat még a speciális algoritmusokkal dolgozó Compressed Music Enhancer is kezelésbe veszi, hogy jobb hangot varázsoljon a tömörített anyagokból. Minőségi forrásokról érkező zenék esetében a Direct üzemmód mindenféle szükségtelen áramkört és funkciót kiiktat a jelek útjából, így biztosítva a készülék által elérhető legtisztább és torzítatlan sztereó hangzást. Ha valakinek esetleg nincs szub-woofere és kevesellné a mélyeket, használhatja az Extra Bass nevű hatékony basszus kiemelőt, bár mondanom sem kell, hogy ez a szolgáltatás az előzőtől eltérően már nem éppen a mindenféle felesleges beavatkozástól mentes tiszta jel-út filozófia jegyében született. A 7.2 rendszer újabb előnyeként 5.1 illetve 5.2 konfigurációkban használva a készüléket a kettő fennmaradó csatorna bi-amplifikálásra is felhasználható, amely megoldás általában érezhetően jobb hangminőséget szokott biztosítani.

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást a gyártótól megszokott YPAO rendszer legújabb változata segíti. Az RX-V579-es beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról is elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz. A bőséges választékban megtalálható a fejhallgatókhoz optimalizált Silent Cinema valamint a Virtual Cinema Front funkció is. Dekóderekből a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic IIx és a DTS-HD Master Audio típusok közül választhatunk.

yamaha rx v579 3

Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K (4K Pass Through) videojelek is továbbíthatók, illetve olyan értékes videós funkciókat is kapunk, mint a HDMI Audio Return csatorna, a Deep Color, az x.v. Color, a 24 Hz-es képfrissítés és az Auto Lip Sync. A front lapon lévő USB port iPod és iPhone készülék csatlakoztatására szolgál, melyekről FLAC (96 kHz/24 bites is), WAV 192 kHz/24 bit és Apple Lossless 96 kHz/24 bit zenefájlok szólaltathatók meg. Mellette található egy Aux jelű 3,5 mm-es analóg jack bemenet, míg a 6,3 mm-es fejhallgató aljzat az előlap bal alsó sarkán kapott helyet. HDMI-ből 7 darab (6 bemenet, 1 kimenet HDCP2.2 kompatibilitással) található, emellett 3 analóg és 3 digitális AV bemenet szett áll rendelkezésre a különféle analóg és digitális forráskészülékek csatlakoztatásához. A Bluetooth és AirPlay funkciók révén a megfelelő eszközökről immár abszolút komfortosan, vezeték nélkül lehet zenélni a készülékkel. A különféle zeneszolgáltatók közül a Spotify, a Pandora és a Juke egyaránt elérhető.
A klasszikus távvezérlő mellett a receiver modern megoldásként az App Store vagy a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető AV Setup Guide alkalmazás segítségével iOS vagy Androidos táblagépekkel egyaránt beállítható és vezérelhető, míg a távvezérlős változatnál az On Screen funkció segítségével lehet navigálni a különféle a menükben.

RXV579C L

Amint az már az új sorozat legkisebb modellje, az RX-V379-es kapcsán kiderült, „hangilag” a legfontosabb változás az előző családhoz képest a ’79-esek basszusának még erőteljesebbé és dinamikusabbá válása, amiből a most terítéken lévő RX-V579-es is derekasan kiveszi a részét. A hatás leginkább persze 5.0-ás (vagy bármilyen X.0-ás) kombináció használata esetén a legszembetűnőbb, de természetesen bőven érezhető az „előírásos” szub-wooferes rendszereknél is, hiszen a szubtartományok fölötti ugyanolyan fontos részek is jóval dögösebbek, mint korábban voltak. Ezzel a változással összhangban a készülék megszólalása általánosságban is testesebb és ennek köszönhetően plasztikusabb is, na, nem mintha a korábbi modellek vékonyka hangúak lettek volna, de hát még a jón is mindig lehet valamit javítani. Mindezek fényében kellő basszus kvalitásokkal rendelkező hangsugárzókkal párosítva az RX-V579-es igazán ütős és hatásos mozi élményt nyújt, alapvetően barátságos és kellemes karaktere dacára is ijesztő rombolásokkal és dörgedelmekkel megtűzdelve, ha a téma úgy kívánja.
Plasztikussága és testessége révén az effektjei valódiak és hihetőek, ami nagyon fontos paraméter a mozi élvezhetősége szempontjából. Átlagosan jó részletező képessége kellemes színvilággal párosul, amely tulajdonságai ismét a realista hangvételt támogatják, de azért akkor sem lesz hiányérzetünk, amikor valami fantasztikus, csilingelő vagy lenyűgözőnek szánt effektekkel készült filmet szólaltatunk meg vele. Energiák terén márkatársaihoz hasonlóan szintén nagyon jól áll, folyamatos terhelés esetén is gyakorlatilag fáradhatatlannak és kimeríthetetlennek tűnik. Párbeszédei hihetőek, szépen artikuláltak, jó hangkeverés esetén még a legnagyobb csatazajok közepette is mindvégig érhetően maradnak.

A zene a legjobb eredményt biztosító és egyben a kijelzőt is szinte láthatatlan fényerejűre tompító „Direct” üzemmódban indul. Elsőként a szolidan pezsgő, oldott hangulatú jazz muzsika szólal meg, testes mélyekkel és friss, energikus ritmusszekcióval. A muzsika meglepően jól integrált, az eredmény alsó-középkategóriájú AV receivertől nagyon jónak mondható. A vibrafon hangjában ugyan van egy pici üvegesség és a klarinét sem minden pillanatban teljesen igazi, de könyörgöm, nem egy többszázezer forintos sztereó audiofil erősítőről beszélünk. Kíváncsiságképpen kikapcsolom a Direct üzemmódot és a hang a maga módján a „normál” módon hallgatva is tetszik. Egy nagyon picit „maszatosabb”, de lágyabb és némiképp csöves hangulatú, míg direktben tisztább, dinamikusabb, de egyben szikárabb is volt. Ha ilyen készülékem lenne, azt hiszem, elsősorban a hangulatomtól függene, mikor hogyan hallgatnám.
Klasszikus műfajokon szintén energikus és nagy volumenű, de egyáltalán nem csak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is meggyőzi hallgatóját. Bele tud vonni a zenei történésbe, ami szerintem az egyik legfontosabb tulajdonság egy készülék hangjának a megítélésénél. Izmos basszusának köszönhetően meglehetősen hatásosan képes érzékeltetni a nagyzenekarok súlyát és tömegét, ami megint csak fontos paraméter a klasszikusok hiteles megszólaltatásakor.
A különféle dinamikus pop és rockzenék természetesen nagyon fekszenek neki. A basszus és a dinamika mellett a kellemes és finom megszólalása tetszik a legjobban, amely révén hosszabb távon is jól lehet hallgatni, tökéletes bizonyosságot nyerve afelől, hogy a készülék zeneileg is jól felnőtt a mozis képességei mellé.

Örvendetes dolog, hogy az amúgy is bőséges szolgáltatás és funkció repertoár folyamatos bővülése mellett az új receiver sorozat tagjai hangminőség terén is fejlődtek elődjeikhez képest. A Yamahára jellemző kellemes, telt és barátságos alapkarakter természetesen változatlan maradt, csak éppen a hangzás több más mellett még inkább erőteljesebbé és dinamikusabbá vált. Az egyre komplexebb funkció dzsungel legérdekesebb tagja egyértelműen az új Music Cast, amely révén az „okossá” tett készülék az otthoni mozi után következő lépésként a komplex otthoni zeneszolgáltató rendszer központi elemévé is avanzsálhat.


Yamaha RX-V579
Teljesítmény: 80 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 435×161×315 mm
Tömeg: 8,1 kg
Ár: 169.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu

 

Hifi

További cikkeink

Multimédia

További cikkeink

A JBL Xtreme a cég egyik legjobban sikerült BT hangszórója, így nem csoda, hogy hatodik évét taposva a piacon, még csak a harmadik kiadásnál tart....

Egykor még elképzelhetetlennek tűnő dolog történt velem néhány hete, egy ébresztőórával ellátott Bluetooth hangszóró került a kezeim közé, mint a HFP...

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...