The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

OPPO BDP-95 EU

Ritkán fordul elő a szórakoztatóelektronikai termékek világában, hogy egy gyártó néhány év alatt a legjobbak közé küzdi fel magát. A fanatikus rajongótábort maga mögött tudó Oppo rohamléptekkel haladt a kitűzött úton, és ahogy az októberi számunkban beharangoztuk, eljött az ideje, hogy a csúcskészüléket, a BDP 95 univerzális lejátszót is vallatóra fogjuk. Az átlag vevő a 93-astól is „hátast dob”, annyira eltalált, kivételes ár/érték viszonyú, vagy inkább iszonyú jó lejátszó. A 95-öst nem az átlagembereknek készítették, hanem a finomságokra vágyó, igényesebb réteg számára.

Ők bizonyára értékelni fogják a robosztus felépítést, a csendesen sikló lemezfiókot, a diszkréten kattogó reléket és az előlapon elhelyezett érintőgombokat is. A készülék előlapja alapvetően szimmetrikus, csak apró részletekben fedezhetők fel elkerülhetetlen eltérések. A cég logóját is hordozó, bal szélen elhelyezett bekapcsoló gomb ellenpontjában egy USB bemenetet, illetve annak gumi takaródugóját találjuk, a középen trónoló lemezfiók két oldalán pedig a kijelző és az érintőgombok képeznek ellenpontot. A fekete matt előlapot lágy hullámvonalakkal dobták fel, csak olyan mértékben, hogy az ne legyen megosztó, inkább elegáns és izgalmas is egyben. A készülékház kívülről nem látható merevítéseket és csillapításokat tartalmaz, ezzel is támogatva a tökéleteseb kép és hang minőséget.

A külső tehát jól sikerült, de az igazi „csemegéket” a fedőlap alatt találjuk. A tápellátás alapját a Rotel toroid transzformátora adja, melyet kifejezetten ehhez a készülékhez terveztek, és a szokványos gyűrűmagos trafókénál jóval alacsonyabb a mágneses tér szórása. A tápfeszültségeket fokozatonként szűrik és stabilizálják.
Audio szempontból a SABRE 32 Reference Audió DAC a készülék egyik legfontosabb eleme, ez a világ egyik legjobban teljesítő 32-bites audio D/A konvertere, célzottan high-end készülékek és professzionális stúdió berendezések számára fejlesztették. Az ESS szabadalmaztatott 32-bites DAC Hyperstream ™ architektúra és a „Time Domain Jitter Eliminator” példátlan dinamika tartományt (akár 135dB) és rendkívül alacsony – zajjal együtt mért - harmonikus torzítást (-120dB) garantál, amely a legigényesebb audio rajongók igényeit is kielégíti. A BDP-95-ben két ilyen ES9018 DAC chip munkálkodik, egy a 7.1-csatornás kimenethez, a másik pedig a sztereó kimenethez tartozik. Ez utóbbi – a magasabb elvárások miatt – szimmetrikus kivitelben (XLR) szintén megtalálható a hátlapon. A 7.1-es kimenet RCA aljzatokon, analógban is elérhető, így azok is számolhatnak a BDP 95-tel, akik komponens rendszer kiépítésében törik a fejüket.
A video szekcióban sem spóroltak az anyaggal és az innovációval, a választás a Marvell Kyoto-G2 video processzorára esett, ami az Qdeo™ technológia segítségével produkál kivételes képminőséget. A fokozat feladata nagyon összetett, a képfeldolgozás minden szegmenséért felel. Először is fogadnia kell a különféle formátumokat, minden lehetséges forrásból, már ez sem kis dolog. Sokféle zaj, zavar és egyéb hiba jelentkezhet a képen, ezeket hatékonyan szűri, ill. eltávolítja, végül pedig az általános képi jellemzők – színek, kontraszt és fényerő – optimalizálása után kerülhet a jelfolyam a képkimenetre. A DVD és egyéb alacsony felbontású forrásról érkező képjelek felskálázását a kijelző natív felbontására, szintén a Marvell processzor végzi. A választható kimenetek: 480i, 480p, 720p, 1080i és 1080p, 50 vagy 60Hz. A készülék támogatja a 24p video módot, mely az eredeti filmszínházi verzióval megegyező lejátszási sebességet jelent.
3D Blu-ray lemezek lejátszására is alkalmas, ehhez két HDMI 1.4a szabványú kimenet biztosított, amit felhasználhatunk akár két kijelző meghajtására, akár szeparált audio/video kimenetekként is magasabb minőségű rendszerek esetén. A régebbi TV készülékekhez való csatlakoztatás is megoldott, komponens és kompozit képkimenetek találhatók a hátlapon e célra.
Amennyiben külső merevlemezről, média lejátszóként használnánk a BDP-95-öt, javallott az eSATA port használatba vétele, melynek sebessége a legmagasabb igényeknek is megfelel. Persze használható a két USB 2.0 bemenet is (elöl ill. hátul), de előtte azért ellenőrizzük a merevlemez áramfelvételét, nehogy túlterheljük a portot.
Hálózati üzemre (streaming) is alkalmas a készülék a beépített RJ45 Ethernet port, vagy a mellékelt vezeték nélküli N-adapter használatával. Igazából ez az egyetlen gyenge pontja a készüléknek, sajnos közel sem annyira jól használható, mint mondjuk egy Dune Max, viszont ezen firmware frissítéssel lehetne segíteni, reméljük az Oppo előbb-utóbb ezt meg is teszi. Problémák adódhatnak bizonyos formátumok értelmezésével és a feliratkezeléssel is, ezért a gyártó a leírásban nem is ígér semmit a hálózati lejátszással kapcsolatban, fogalmazzunk úgy, kísérleti jelleggel működik ez a szolgáltatás. (A BD Live tartalmak eléréséhez viszont szükséges a hálózati kapcsolat) Jelenleg DLNA módban a PC-s Twonky média szerver (fizetős), vagy NAS szerver alkalmazásával használható a készülék.
Ami minket nem vígasztal, hogy a BDP-95-tel több amerikai streaming szolgáltatás is elérhető – lenne, ha ott élnénk – ezzel akár 1080p 5.1-es filmek nézhetők online. (VUDU HD, Netflix, Blockbuster on Demand, Pandora Internet Radio)
A média támogatás felölel minden elérhető formátumot, tényleg kijelenthetjük, hogy a készülék mindentjátszó: a Blu-ray (3D), SACD, DVD-Audio, DVD, Audio CD, HDCD, Kodak Picture CD, AVCHD, MP4, DivX, DivX Plus HD, MKV, FLAC, WAV és egyéb audio/video/kép fájlok támogatottak.
A kezelés alapvető funkciói az előlapon elérhetők – a már említett érintőgombokkal – minden további funkció a háttérvilágítással is ellátott távvezérlővel működtethető. Masszív kézreálló darab, férfikezek számára is kellően nagy gombokkal és olvasható feliratokkal. Külső infravörös vezérlés, HDMI CEC és RS232 port is segíti a rendszer integrációt és vezérlést.
A BDP-95 a világ bármely részén használható, tápegysége ugyanis átkapcsolható,100-120, ill. 200-240V tartományokban biztonságosan üzemel.
Talán minden fontosabb dologra kitértem – ha nem, akkor előre is elnézést – most következzen a szubjektív teszt.
A lejátszó villámgyorsan feláll, a bekapcsolástól számított kevesebb, mint 20 másodperc szükséges az első képkocka megjelenéséhez. A felhasználói felület szép és egyértelmű, könnyen megtaláljuk a keresett állományokat.

 

BDP-95-back-hr

CD lejátszás
Bár nem ez a fő műsorforrás, az ezüst korongok lejátszása kiemelt figyelmet kapott a tervezés során. Könnyűzenei koncerfelvételen (Sting: Bring On The Night) mindjárt jól kezd, nagyszerű a hangulat, gazdag, „ízes” a megszólalás és a térábrázolás is rendben. A felvétel kissé basszushiányos jellege most nem érezhető, sőt, a mélytartomány ereje és részletezettsége nagyon tetszik. Az ütős-szekció virtuóz játéka is sokat emel az élményen. Jazzen – ami nem áll távol az iménti koncert jellegétől – még mindig az élet, az ezer részlettel teli nyüzsgő légkör, ami megfog, nem gyúrja össze egyetlen gombócba a tartalmat. Szépen rajzolja meg egy egy hangszer testét is, néha talán kicsit túlzásokba is esik – vagy csak más, mint a megszokott.
A nagyzenekar megszólaltatásához elegendő tartalékai vannak, odafigyel a részletektre is, különösen a tér mélysége kiemelkedő. Szépen megformálja az üstdobokat, de figyel felső tartomány tisztaságára is.
SACD-n mindezt még képes megfejelni, finomságokban és hangulatban nyújt még többet, kiemelkedőbbet. Az előbb sem volt érezhető digitális jelleg, most meg kifejezetten analógos a megszólalás – ahogy azt a nagyfelbontású felvételektől el is várhatjuk, nincs meglepetés.
Külső USB merevlemezről - Beethowen Piano Concerto No. 4. Rondo Vivance (LINN Records) - ugyanazok a pozitívumok fogalmazódnak meg bennem, az élmény az SACD-nél tapasztaltakhoz áll közel. Nem is csoda, kivételes hangminőségű 24/192-es felvétel ez, ami jól fekszik az Oppo-nak. Helyenként már brutálisak a dinamikai csúcsok, ettől aztán még „élőbbnek” érezni a konzervzenét.
Ezek után mp3-at hallgatni nem nagy élmény, eltűnnek a részletek, a hangulat és a levegő egy része, s bár a jelleg még mindig barátságos, valahogy az embernek nincs kedve hozzá, olyan, mint egy jó Bikavér után a kannás bor. Csak ha muszáj és nincs más.

Blu-ray
Ha van hibátlan produkció, akkor számomra a BDP-95 képe Blu-ray lemezről az. A Marvell chip egészen kivételes teljesítményt nyújt, hiába keresek valami kapaszkodót, egyszerűen nem találok. Gyönyörű, élénk színek, szép átmenetek, borotvaéles vonalak jellemzik. A sötét jelenetek rengeteg részletet hordoznak, amit az Oppo meg is mutat. Tömörítési zajok, moaré, interferenciák mutatóban sem fedezhetők fel, még a kritikusnak számító képrészleteken sem (téglafal, halszálkás zakó, stb.) Egyszóval csillagos ötös!
A csoda tömörített ’mkv’ állományokkal is folytatódik, 1080p felbontással még mindig nagy élményt nyújt, nagyító alatt már biztosan lehetne ’szálkát’ találni, nézési távolságból éppen annyira tökéletesnek látszik, mint ahogy a BD lemezekről volt tapasztalható. A mozgások is lágyak és folyamatosak, egy pillanatnyi megcsulkás nélkül.
A DVD filmeket felkonvertált formában talán még ennyire nézhetőnek nem láttam soha, az 576 soros felbontást meghazudtolóan sima a kép, s amennyiben nem dőltünk be az LCD reklámoknak, tisztességes plazma televízión több mint elviselhető az élmény. LCD-n és vetítőn jobban feltűnik, hogy itt már nem natív képtartalmat látunk. Természetesen színekben sem ugyanaz az élmény, mint a BD produkció, de abszolút élvezhető.

Streaming
Hálózatról vagy lemezről? Szinte mindegy, legalábbis leírható különbséget én nem tapasztaltam. Egyedül a ’wav’ fájlok esetében éreztem némi előnyt a lemezről történő lejátszással szemben. Kicsit simábbnak, egységesebbnek, valamivel meggyőzőbbnek tűnt a ’sztrímelt’ változat, de nem markánsan. A filmek nagyjából ugyanazt az élményt adták mindkét esetben.

Ajánlás
Az Oppo a BDP-95-tel megalkotta a még megfizethető, de már a luxus érzését is nyújtó, univerzális lejátszót, amely valóban mindennel elboldogul, de ami fontosabb, egyenletesen magas minőséget produkál. BD lejátszóként felkészült a 3D filmek lejátszására, CD/SACD játszóként teljesíti az audiofil elvárásokat, és vígan játssza a nagyfelbontású audio fájlokat is. A hálózati lejátszást pedig tekintsük egyfajta bónusznak, amiből még bármi kialakulhat, az viszont egyértelmű, enélkül is bőségesen megéri a pénzét.

Hifi

További cikkeink

Nagyon széles választékot kínál a JBL a fejhallgatók szerelmeseinek, és bár a cég nem az audiofil kategóriában erős, de azok is biztosan találnak...

Multimédia

További cikkeink

Nem könnyű újat mutatni manapság a mobil hangsugárzók piacán. Az utóbbi évek inkább a fokozatos méret-, és teljesítménynövekedés jegyében teltek,...

Márciusban véletlenszerűen belefutottunk a Denon Home sorozatának „csúcsmodelljébe”, a forgalmazó a 350-est bocsátotta rendelkezésünkre, amit nagy...

A multimédiás hangszórók piacán a Denon két fronton is jelen van. HEOS márkanév alatt készülnek a multiroom-képes komponensek, melyek önállóan, ill. csoportba...

A Citation sorozat legkisebb tagja – a One – után ezúttal a legnagyobb, 500-as modellel folytatjuk a Harman Kardon vezeték nélküli multi room...

A JBL Flip sorozata, már az ötödik kiadásánál tart, miközben ránézésre nem sokat változott. Mindig rajongtunk érte, mert egy kedvező árú, praktikus...

Házimozi

További cikkeink

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma...

Hatalmas választékból csemegézhet manapság, aki soundbar vásárlásán töri a fejét. Népszerűségét főként praktikusságának és egyszerűségének...

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a...

Zene

További cikkeink

Az idén 40 éves gitáros, Scott Dubois keresett művésznek számít a new york-i jazzvilágban. A muzsikus és a német ACT Music kiadó néhány évvel...