The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Naim Mu-so 2 - Emelték a tétet

Öt évvel ezelőtt jelent meg a Naim Mu-so vezeték nélküli hangszóró, ami akkoriban valósággal felforgatta a piacot és megteremtette a műfaj audiofil kategóriáját, most pedig megérkezett az utódja, ami még nála is sokkal többet nyújt.

Korábban a vezeték nélküli, vagy közkeletű nevükön Bluetooth hangszórókra úgy gondolt az ember, mint olyan termékekre, amelyek maximum pár tízezer forintba kerülnek, műanyagból vannak és úgy is szólnak, és ha szerencsénk van, talán még jövőre is működnek. Aztán jött az egykori ortodox hifi pápák egyike, aki időközben a nívó megőrzése mellett nagyon modern és nyitott is lett egyben, és megalkotta a szenzációs formatervű és megjelenésű, nívós technológiákkal felépített és valóban igényes hangzású Mu-so hangszórót, ami a maga nemében igazi legendává vált. Mindez öt éve történt, most pedig megérkezett a készülék második generációs változata, ami ráadásként még jócskán meg is emelte a tétet az első modellhez képest. A módosítások során, ami az „úgy tettünk, mintha tettünk volna valamit, csakhogy új modellt mutathassunk be” szemléletnek lényegében a 100%-os ellentétét jelenti, nagyjából a műszaki tartalom 95%-át megváltoztatták/javították, aminek következtében az ár kb. 50%-al magasabb lett, a külső megjelenés viszont szinte ugyanolyan maradt. Az örök különc hírében álló Naim ezzel a lépéssel tehát megint csak szembement a piaci szokásokkal, amelyek szerint, főleg a marketingesek áldásos tevékenységének köszönhetően, egy új változatra mindig a külsejének kell felhívnia először a figyelmet, mert azt nem kell megmagyarázni és demózni, hanem magától értetődik. A Naim azonban most nem (vagy most sem) így gondolkodott, vagy túl magabiztos volt, vagy nagyon elégedett a valóban szenzációs formatervvel és kialakítással. Ami kevés változtatást végül a kialakítás tekintetében végrehajtottak az valójában szintén a hangzás érdekében történt, ugyanis a Mu-so készülékházát úgy változtatták meg, hogy 13%-al megnőjön a belső térfogata, míg a belső merevítéseket és a reflex portot a merevség fokozása és a belső rezgések szabályozása érdekében módosították. Ezenkívül a Mu-so 2 hátsó panelén lévő hűtőbordák kompaktabb kialakításúak lettek, mint az eredeti változaton voltak, ez viszont szemből nem fog feltűnni senkinek sem, vagy a szemlélődő talán nem is emlékszik rá, hogy korábban másmilyen volt. 

Naim audio mu so 2 side


A kinézetre szinte teljesen ugyanolyan hangszóróselyem valójában szintén másmilyen lett, a módosítását az akusztikailag minél inkább transzparens anyag felkutatása indokolta, amelyen a Naim mérnökei a cég által néhány éve megvásárolt francia Focal hangsugárzó gyártó szakembereivel együtt dolgoztak. Az új selyem alapváltozatban szintén szürke/fekete színű, felárért viszont páva kék, olíva és terrakotta színek is választhatók belőle, ami némi személyre szabhatóságot biztosít a tulajdonosok számára.

Az érdekesen ívelő selyem alatt összesen hat darab, szintén a Focal mérnökökkel együttműködve megalkotott hangszóró található; kettő selyem dóm, kettő adalékolt papír membrános középsugárzó, (amelyek a Focal high-end modelljeiből származó hangolt tömeg csillapítású technológiájú membránokkal készültek), valamint kettő papír membrános ovális mélysugárzó az előző verzióknál hosszabb hangtekercsekkel és nagyobb mágnesekkel a torzítások további csökkentése érdekében. A Mu-so 2 elődjéhez hasonlóan szintén bassz-reflex rendszerben működik, a hat hangszórót pedig egyenként külön-külön 75 W teljesítményű D-osztályú erősítők hajtják meg, amiből 450 W összteljesítmény jön ki.
A készülék erősítő modulja magába foglalja még a digitális-analóg átalakító áramkört is, egy olyan kialakításban, amelyet a Naim „közvetlen digitális erősítésnek” nevez. A natív DAC felbontás 24 bit/ 88,2 kHz, de a Mu-so 2 képes akár 24 bit/384 kHz-es fájlok fogadására is UPnP vezetékes/vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül, és 24 bit/ 96 kHz-es fájlokéra a digitális optikai bemenetét használva. Az MQA fájlokat viszont nem tudja kezelni, de ez az iparágban amúgy sem számít sztendernek, sőt, némileg meg is oszlanak róla vélemények.

Naim audio mu so 2 speakers

A sokoldalú Mu-so 2 Wi-Fi-n keresztül illetve Ethernet kábellel kapcsolódhat az otthoni hálózatokhoz, míg a vezeték nélküli csatlakozások repertoárját a Bluetooth 4.2 egészíti ki. Kapunk ezen felül még optikai digitális csatlakozást, USB portot, HDMI ARC aljzatot és egy 3,5 mm-es jack analóg csatlakozót is. A készülék immár Roon Ready és tartalmazza a beépített Chromecast funkciót, a vTuner internetes rádiót, az Apple Airplay 2 kapcsolatot, valamint a Spotify Connect és a Tidal zeneszolgáltatók elérését. A támogatott formátumok listája a WAV, FLAC, AIFF (24/192), ALAC, MP3, AAC, OGG és a WMA típusokat tartalmazza. A Mu-so 2 egyébiránt a Naim számos önálló streaming termékében megtalálható saját zenei streaming platformját alkalmazza, amelyet 25 mérnök 3 évnyi munkával fejlesztett ki, szóval ebből is látszik, hogy kompakt „mindenesként” is teljes értékű, a márka komponens készülékeivel egyenértékű technológiákkal rendelkező modellnek számít.

További jelentős fejlesztésként a Mu-so 2 egy vadonatúj, többszintű digitális jelfeldolgozó processzorral (DSP) rendelkezik, ami lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtva immár 2000 MIPS-ot (másodpercenként 2000 millió utasítás) biztosít az eredeti Mu-so egymagos, 150MIPS DSP-hez képest. A Naim mérnökei ezenkívül megalkottak még egy vadonatúj korlátozó algoritmust is, amely a Mu-so 2 készülék hangszóróinak mozgását vezérli, és a hangzás tisztaságának megőrzése valamint a hangszórók épségének védelme érdekében lép működésbe a túlságosan nagy hangerő szinteken.

Naim audio mu so 2 tarcsa

A kialakítás és a kezelés tekintetében a Mu-so 2 kétségkívül legkülönlegesebb alkateleme az Uniti modelleken is megtalálható Naim vezérlőkerék, ami egyben az egyik legfinomabb interfésznek mondható az audio készülékek világában. A Mu-so 2 esetében ez a speciális kezelőszerv ráadásként még egy extra funkciót is kapott, így összesen már 15 megvilágított szélű, érintés érzékeny kezelőszervet foglal magába. Könnyű átlátni, megszeretni még inkább, és ez a világító csoda-kerék egy valóságos tapintható élvezet, ami a mellékelt távvezérlő és a jól használható Naim app dacára bizonyára gyakran odacsábítja majd az embert a készülékhez.

A Mu-so első változata már a kivitelével és a műszaki tartalmával, majd a megszólalásával is egyértelműen bebizonyította, hogy az igényes zenehallgató közönségnek készült, és ezért kompakt és divatos készülékként is bátran odatehető a klasszikus Naim modellek mellé. A műfajában emellett gyakorlatilag néhány pillanat alatt valósággal új minőségi sztenderdet teremtett és lényegében minden vetélytársát maga mögé szorította. Ennek megfelelően az új változatnak is fel volt, adva a lecke, hiszen egy kategória bajnok utódlása bizony nem kis feladat még egy rutinos audio iparosnak sem.
Amint az a bemutatásból is már kiderült a szinte teljesen változatlan külső számos technológiai változtatást rejt, amelyeknek köszönhetően a Mu-so 2 számos paraméterben tökéletesíti az elődnél megismert hangzásvilágot. Alapvetően természetesen ugyanolyan karakterű, vagyis tiszta, részletező, dinamikus, határozott, energikus, levegős, és ha kell, valóban erőteljes, csak éppen még egységesebbnek hat, valamit az összes előbb felsorolt jellemzőjében még kiforrottabbnak tűnik. Noha ez nem egy kifejezetten audiofil paraméter, de a Mu-so 2 érezhetően nagyon lelkesen demonstrálja azt is, hogy milyen hangosan tud szólni. A kompakt (műanyag) hangszórók legtöbbje vele ellentétben vagy nem tud, vagy ha tud, a legtöbbször nincs benne sok köszönet, mert csörögnek, zörögnek, élesek vagy harsányak lesznek, sivítanak vagy torzítanak, és még számos egyéb módon válnak bántóvá, ellentétben a Naim-el, ami a karakterét még az antiszociálisnak mondható hangerőszinteken is megőrzi. Ebben a tekintetben is ugyanolyan sziklaszilárd, mint amit a kialakítása, a masszív megjelenése és a tekintélyes tömege sugall. A minőségi komponens rendszerek megszólalásához hasonlóan a hangszerei tiszták, természetesek és valóságos színezetűek, az egymáshoz nagyon közel lévő hangszórók dacára a megszólalás levegős és a különféle hangok illetve szólamok szépen elkülönülnek egymástól. A kommersz berendezések kihegyezett mű-magasainak, kozmetikázott hangszíneinek és túllőtt basszusának nyoma sincs; a Mu-so 2 elődjéhez hasonlóan teljesen kiegyensúlyozottan, a hangsugárzós rendszerek arányaival muzsikál és minden egyes hangján tökéletesen érezni a rutinos high-end gyártó gyakorlatát. A különösen kényes középhangokat a készülék szintén nagyon ügyesen kezeli, a számtalan finom részletnek és árnyalatnak köszönhetően igazi vokális karakterrel szólaltatja meg őket és a hangképet meggyőzően integrálja. Egyre-másra olyan leheletfinom kis nüanszok és háttér hangocskák tűnnek fel, amelyeket a nívós komponens rendszerek tulajdonosai élvezettel hallgatnak, a kommersz hangszórókat használóknak pedig a legtöbbször fogalmuk sincs a létezésükről. A nagyobb kabinetnek köszönhetően az új változat még az előd szintén nagyon korrekt basszus és dinamika kvalitásait is felülmúlja, s teszi mindezt a hangképet számos ponton elrontó trükkök alkalmazása nélkül. A mélyei feszesek, tiszták, gyorsak, erőteljesek és dinamikusak, ráadásként jól felhangosítva sem jelentkezik náluk semmiféle bántó anomália vagy kabinet rezonancia, a többi tartomány minősége pedig semmilyen tekintetben sem sérül közben. Az árnyalt és artikulált ének, illetve beszédhangok levegősek és szépen elszakadnak a kabinettől, jellegének köszönhetően pedig a készülék nem csak a fotelben való zenehallgatásra alkalmas, hanem élvezetes hangzást nyújt a szobában ide-oda járkálva is.
Felsőkategóriás készülékként a minőségi zenei anyagokat értelemszerűen bőven meghálálja, ezért a választékból mindig a jobb felbontásúakat és hangzásúakat érdemes választani, másik oldalról viszont még egy átlagos MP3-al is kellemes hangzást biztosít és nem feltétlenül a hiányosságait próbálja meg az arcunkba vágni.

Ajánlás

A Mu-so 2 esetében az a kellemes eset állt elő, amikor a nagyon jó még jobb lett, igazi unikum készülékként kényelmesen megőrizve a kategória vezető pozícióját. Azok, akik valóban minőségi kompakt hangszóróra vágynak, és hajlandóak áldozni is rá, szerintem előbb-utóbb úgyis rátalálnak, akik pedig olcsóbbat keresnek, ne is hallgassák meg, mert vélhetően az összes többitől egyből elmegy a kedvük.


Naim Mu-so 2
Teljesítmény: 6×75W
Méretek: 122×628×264 mm
Tömeg:11,2 kg
Ár: 499.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu