The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject Bluetooth Box E

Heinz Lichtenegger az analóg lemezjátszók piacán elért sikerek után a standard hifi méretnél kisebb, néha egészen aprócska készülékekből álló Box Design sorozattal próbált szerencsét. Az évek alatt hatalmasra duzzadt választékban szinte mindenre találunk megoldást, még a Bluetooth eszközök hifi rendszerbe illesztésére is.

 

Az igény adott, és amennyiben nem elmélyült zenehallgatásról van szó, a mobilok által lejátszott, mp3-ra konvertált zeneanyagok minősége többnyire meg is felel az elvárásoknak. A Bluetooth szabvány legújabb verziói már csak kis kompromisszumot jelentenek a hangminőségre nézve, ezek a már amúgy is csökkentett információ tartalmú formátumok átvitele során még kevésbé észrevehetőek. A Pro-Ject Bluetooth 3.0-ás szabványt és aptX valamint SBC kodekeket használ. Az átviteli távolság a szokásos 10m direkt láthatóság esetén.

A Bluetooth Box E elnevezésű dobozka kicsit eltér a szériától megszokott egyszerű formavilágtól, ugyanis fém ház helyett műanyag burkolatot kapott. Fényes fekete vagy fehér burkolatán csak egy logo és a típus neve szerepel, a hátlapján is mindössze 3 csatlakozást találunk, a külső tápegység aljzatát és kétféle – analóg és digitális - kimenetet. Talán praktikus okokból az RCA hüvelyek helyett 3,5mm-es sztereo jack aljzatból nyerhetünk analóg jelet, ezért átalakítót vagy speciális összekötőt kell használnunk a bekötéshez. Már a nevesebb gyártók kínálatában is szerepelnek jack/RCA összekötők, így e tekintetben sem kell kompromisszumot kötnünk. Van viszont optikai digitális kijáratunk, amely nem mondható általánosnak a hasonló eszközökön, viszont néhány szituációban nagyon is hasznos lehet.

PJ-BD-BluetoothBoxE-back

A párosítás nagyon egyszerű, 8 különböző eszközzel „szorosabb” kapcsolatot képes fenntartani, vagyis később a hatókörbe kerülő, egyszer már csatlakoztatott eszközt felismeri és automatikusan kapcsolódik hozzá. A kapcsolati listában „Music Receiver”-ként definiálja magát, amennyiben éppen nem kapcsolódik egy másik eszközhöz, párosításra kész állapotba áll. A sikeres kapcsolatot vagy egyéb üzemállapot jelző ledet nem találunk, ezt azért hiányolom az előlapról.

Hangminősége kitűnő, amennyiben nem tekintünk rá audiofil elvárásokkal. Kellemes, testes, színes és szórakoztató a hang. Kifinomultabb felvételeken megfigyelhető, hogy a színpadkép zavarosabb és a tér kissé szűkebb, mint azt közvetlen kábeles kapcsolat mellett tapasztaljuk, de ehhez le kell ülni a hangsugárzók elé, és figyelni. A sávszélek megvannak, az apró részletek mennyisége és a jelenlétérzet kevesebb. Persze mindez populárisabb felvételeken és a rockzenék nagy részén észre nem vehető, a kis dobozka teszi a dolgát, ahogy az elvárható tőle.

A Pro-Ject Bluetooth Box E révén a vezeték nélküli átvitel bármely audio rendszer része lehet, kortól és típustól függetlenül. Megjelenése, kivitele komolyabb, hangminősége pedig jobb, mint amit vártam, ill. ezidáig hasonló eszközöknél tapasztaltam, így bátran ajánlható mobil zenelejátszót használó audiofil zenebarátoknak is.

Műszaki adatok:

Üzemi távolság 10m-ig (közvetlen rálátással)
Bluetooth profil A2DP
Támogatott kodekek: aptX, SBC
Frekvenciasáv: 2402 ~ 2480 Mhz
Érzékenység: - 84dBm
Maximális vételi jel  0.1% BER >= -10dBm
Intermodulációs interferencia maximális szintje >= -30dBm
Tévesztési kimenő szint -156dBm/Hz
Audió kimeneti szint (névleges) 2 Vrms
Frekvencia átvitel 20Hz – 20kHz
Analóg kimenet: 3,5mm jack
Digitális kimenet: optikai S/PDIF (Toslink)
Külső hálózati tápegysége:  5V / 600mA DC; 220 - 240V, 50Hz
Készenléti fogyasztás < 1 Watt
Ármfelvétel: 300mA DC
Méretei: szél.x mag.x mély. (csatlakozóval) 120 x 32 x 100 (115)mm
Súlya: 250 g (tápegység nélkül)

www.audiocentrum.hu