The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Bacsó Kristóf Triad & Lionel Loueke: Pannon Blue

A Triad 2013-ban alakult a fiatal magyar jazzmuzsikus generáció három meghatározó személyiségének együttműködéseként. Az elmúlt években a zenekarvezető jó néhány darabja született a trióra komponálva. A gondosan kimunkált részek mellett igen fontos szerep jut a közös improvizációknak, illetve a megszokottól eltérő hangszínek és együtthangzások keresésének. Zenéjük egy időben merít a jelenből és a közép-kelet-európai zenei tradíciókból. Az elmúlt év végén ehhez a hangzáshoz Bacsó Kristóf meghívta a kortárs jazz egyik leginvenciózusabb muzsikusát Lionel Loueke személyében, hogy részt vegyen készülő albumuk felvételeiben. A bő egyórányi játékidőt képviselő, 2015 decemberében rögzített anyag a Pannon Blue címet kapta. A lemezre került számok döntő többségét Bacsó írta. Kivételt mindössze a „Don’t Turn Back” (Tzumo Árpád) és az „Ad Libitum No. 1” valamint az „Ad Libitum No. 2” (utóbbi kettő a zenekar közös kompozíciója).

A virtuóz művészek a zene szárnyán a világ különböző tájaira, a varázslatos, egzotikus keletre és a szélfútta pampákra is elrepítenek bennünket.

Minthogy Bacsótól egyébként sem állnak távol a forradalmasító ötletek, ez alkalommal is olyan formációt hallhatunk, ami nem nevezhető megszokottnak a hazai jazzélet területén. A szaxofon-zongora-dob felállást ezúttal egy gitáros egészíti ki. A gitáros, Lionel Loueke olyan pillanatban érkezett vendégségbe a Triadhoz, amikor a zenekar csúcsra ért. Elegendő ideje voltak már együtt, és rengeteg megvalósításra váró ötlet lapult a puttonyukban. Loueke egyformán izgalmas, amikor unisono követi a dallamot, vagy éppen ellenpontoz. Bacsó régi társa Tzumó Árpád, aki elképesztően érzi a Fendert, máshol pedig ensemble-játékosi képességeit kamatoztatja. Összetartja a szóló szaxofont és a feltett zenei kérdésekre válaszoló, majd éppen visszakérdező gitárt. A zenekar legfiatalabb tagja Juhász Márton, egy olyan muzsikus, aki szinte minden stílusban otthon érzi magát. Róla az is tudható, hogy az afrikai ritmusok iránt különös vonzalmat táplál. 

A fenti, mesteri négyes egy valóban mesteri albumot alkotott. Olyan produkció ez, ami a világ bármelyik elit jazz klubjában zajos sikert arathatna. Remélhetőleg el is jut az őt megillető helyszínekre.

Közreműködnek:

Bacsó Kristóf- szaxofon és effektek

Tzumo Árpád – zongora, Fender Rhodes

Juhász Márton – dobok

Lionel Loueke – gitár

A kiadványon található számok listája:

  1. Ad Libitum No. 1
  2. Hanna is Here
  3. This is for Ornette
  4. Angry Little Pig
  5. Who Never Come Back
  6. Don’ Turn Back
  7. Nu Blue
  8. Ad Libitum No. 2
  9. Pannon Betyars ont he Land of the Pampas

Műsoridő: 65’30”

Kiadó: BMC Records