The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Colin Vallon Trio: Danse

A szerencsések két évvel ezelőtt élőben láthatták és hallhatták Budapesten a svájci jazz zongorista Colin Vallon trióját. Akkor a német ECM Records gondozásában megjelent, Le Vent című albumukat mutatták be a hallgatóság nagy örömére. A közelmúltban elkészült a formáció új korongja, a Danse. Ez egyébként már a harmadik albumuk a német kiadónál. Vallon-ék következetesen ugyanazt a zenei vonalat viszik tovább, amit 2011 óta megszokhattunk tőlük. A svájci muzsikus sikerének a titka mondhatni könnyen definiálható.

A titok az egyensúlyra való törekvésben rejlik. A jazz műfajon sokan vannak azok, akik a lírai vonalat képviselik, de szép számmal vannak azok is akik, a „free-ben utaznak”. De, az viszonylag ritka, hogy valakinél az említett két „vonal” egyszerre jelen legyen. Közéjük tartozik például Vallon is, aki, két muzsikus társával az új lemezen is bizonyítja ezt a „tudományát”. Méghozzá úgy, hogy mérnöki precizitással találják meg az egyensúlyt a líra és a free között. Mindig pont akkor váltanak a kettő között, amikor arra szükség van. A svájci zongorista triójában Patrice Moret bőgőzik és Julian Sartorius dobol. Mind a ketten hatalmas egyéniségek, akik külön-külön és csapatban is nagyon jól teljesítettek. Sartorius azon kreatív ütősök közé tartozik, akik minden körülöttük lévő tárgyból igyekeznek hangot kicsalni. Játéka nagyon széles skálán mozog, a „gőzerős” dobolástól a lepkeszárny finomságú hangszerérintésig mindent bemutat.

Patrice Moret többféle játékstílust is bemutat a lemezen. Hallhatjuk őt „tanári komolysággal” bőgőzni éppúgy, mint hanyag eleganciával játszani. Mind a két szerepet nagyon jól megformálja.

A Danse című albumon 11 számot találhatunk. A kompozíciót döntő többségét Vallon jegyzi szerzőként, kivétel mindössze a repertoár közepén található „Oort”, amit a trió másik két tagjával közösen írt. A kiadványról összességében elmondható, hogy egy nagyon jól kiegyensúlyozott zenei anyag. Fajsúlyukat tekintve közel azonos felvételek alkotják a repertoárt. Nehéz a választás lenne akár egy-két számot is kiemelni a „mezőnyből”.

Akik most találkoznak először Colin Vallon zenei világával azoknak elsőre kicsit furcsán hathat a svájci zongorista improvizatív, de nem a jazz tradicionális inspirációs forrásaiból - blues, swing - táplálkozó muzsikája. Vallon gyönyörű, lassan hömpölygő, érzelmekkel mélyen átitatott kompozícióival még a legvájtabb fülű hallgatóságot is elvarázsolni.

Közreműködnek:

Colin Vallon- zongora, Patrice Moret- nagybőgő, Julian Sartorius- dobok

A lemezen szereplő számok listája:

 1. SISYPHE(Colin Vallon)04:26
 2. TSUNAMI(Colin Vallon)07:00
 3. SMILE(Colin Vallon)05:20
 4. DANSE(Colin Vallon)02:07
 5. L'ONDE(Colin Vallon)05:41
 6. OORT(Colin Vallon, Julian Sartorius, Patrice Moret)02:13
 7. KID(Colin Vallon)06:13
 8. RESTE(Colin Vallon)01:36
 9. TINGUELY(Colin Vallon)04:42
 10. MORN(Colin Vallon) 04:14
 11. RESTE (VAR.)(Colin Vallon)02:23