The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A subwoofer

Több és több mély kell a házi-mozihoz és ez nemritkán problémákat okoz. Következõ cikkünk segítséget nyújt a pót-basszusok kiválasztásával és installálásával kapcsolatban.

Egy házi-mozi szettnél a mélyhang tartomány kritikus, sõt stratégiai pont. Néha túl sok van belõle, és ilyenkor a nem megfelelõ akusztikájú helység gondoskodik a kontrollálatlan dübörgésrõl, néha pedig túl kevés, ekkor meg a tulajdonos csalódott. Utóbbi esetben valószínûleg a dobozok túl kicsik és/vagy az erõsítõ nem rendelkezik elegendõ teljesítménnyel. A különálló szub mindkét esetben sokat javíthat a helyzeten, ill. megoldhatja a problémát.

Ezek a járulékos hangsugárzók csak a kb. 150 Hz alatti tartományt erõsítik. Mivel az emberi fül a magasabb frekvenciákra érzékenyebb, a legmélyebb hangokat másképp érzékeljük, ezért velük különlegesen kell bánni az elõadás során. Mindenképpen elõnyösebb az aktív, tehát a beépített erõsítõvel rendelkezõ subwoofer használata, több okból is. Passzív kollégáival összehasonlítva az aktív szub tehermentesíti az AV erõsítõk végfokait, rugalmasabban alkalmazkodik a helységhez és összekapcsolható a meglévõ hangszóró szettel, hiszen szabályozható a hangereje, átviteli tartománya és beállítható a fázisa.
A subwoofer kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy a teljesítménye megfelelõ legyen a hallgató helység számára. Papírforma szerint ez azt jelenti, hogy a membrán átmérõje kb. akkora legyen, mint a helység területe, tehát egy 30 m2-es szobában el lehet menni a 30 cm átmérõjû hangszóróval szerelt subwooferig. Persze ezekhez a tézisekhez nem kell szolgai módon ragaszkodni, de az biztos, hogy a fizika törvényeit nem lehet megkerülni, így a jó basszushoz szükség van a megfelelõ membránfelületre.
A megfizethetõ típusok többnyire bútorlapból készülnek, ezért figyelni kell arra, hogy a konstrukció stabil legyen, különben zavaró rezgések és vibrációk alakulhatnak ki, sõt a doboz ezenfelül még a hangot is elszínezheti. A stabilitás és a megfelelõ építési minõség természetesen a jó hangszóró és elektronika mellett nem elhanyagolhatóan benne foglaltatik az árban. Ennek megfelelõen a jó subwooferek nagyjából 100 ezer forint fölött kezdõdnek, kielégítõ minõséghez pedig mondjuk 70-80 ezer forinttól lehet hozzájutni. A nagyon olcsó modellekrõl - leszámítva az akciós ajánlatokat - mi lebeszélnénk olvasóinkat.
Subwoofer installálásakor normális minõségû, s a készülékek közt használtaknál általában jóval hosszabb összekötõ kábelekre van szükség, melyet a kereskedõkkel lehet elkészíttetni. Az AV erõsítõk subwoofer kimenetét használva a felsõ határfrekvenciát általában a dekóder határozza meg - többnyire 80-100 Hz közelségében. Hifis felhasználáskor elõerõsítõ kimenet szükséges, ebben az esetben az adott típusokra jellemzõ határok között a vágás helyét a felhasználó állíthatja be. Néhány típus hangsugárzó kimeneten keresztül is kínál csatlakoztatási lehetõséget, de ebben az esetben a frekvencia nem mindig állítható, hanem a szub az elõre beállított érték szerint mûködik.
A subwooferek elhelyezésével kapcsolatban néhány cég szívesen prédikál a teljesen szabad elhelyezhetõségrõl, de ettõl függetlenül, ha egy mód van rá, sarokba vagy a kanapé mögé ne tegyék. Ideális esetben a mélysugárzókat a front dobozok közelébe érdemes tenni, ilyenkor az összpontosított hanghatás elölrõl érkezik. Ezután érdemes abból a szempontból megkeresni a legjobb helyet, hogy a basszus a lehetõ legkevesebb akusztikai problémát okozzva a szobában. Sokan alkalmazzák a már említett sarok felállást, mert a woofer ott a legkevésbé feltûnõ - optikailag. Akusztikailag viszont rezonanciái révén egybõl felhívja magára a figyelmet, számtalan mélyproblémát okozva. Ezzel a pozícióval esetleg kis méretû szub esetén érdemes próbálkozni, de a végeredmény még ebben az esetben is gyakran basszus-kavalkád lesz. Általánosságban a kísérletezgetések legfõbb célja az, hogy olyan helyet sikerüljön keresni, ahol a szub hangja a legtökéletesebben képes beleintegrálódni a hangképbe.
Ha megvan az ideális pozíció ügyeljen rá, hogy a doboz megfelelõen el legyen csatolva a padlótól. A legtöbb típushoz tartozékként tüskéket mellékelnek, de lehet kísérletezgetni gumi vagy egyéb alátétekkel is - az eredmény mindenképpen magáért beszél. Precízebb, kontúrosabb és tisztább basszus, amibõl bérházban az alsó lakó is kevesebbet kap, s valószínûleg hálás is lesz érte.
A hangerõ beállításánál a tulajdonos ízlése és a szomszéd tûrõképessége mindenképpen fontos szempont. Általánosságban mivel ez csak egy kiegészítõ hangsugárzó, ügyelni kell rá, nehogy túlsúlyba kerüljön a többi hangsugárzóval szemben, és ezzel mélytónusúvá tegye a hangképet. Jól összelõtt és beállított rendszerben nem belekotnyeleskedik a többiek produkciójába, hanem új és meglepõ elemekkel gazdagítja azt.