The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz SR-5013 AV receiver teszt

A Marantz SR5013 AV receiver szokás szerint újabb funkciókkal és szolgáltatásokkal bővült elődjéhez képest, többek között kompatibilis a legmodernebb 3D-s hangformátumokkal, Etherneten illetve Wi-Fi hálózaton keresztüli teljes hálózati és internetes zenei jelátvitelre képes, a HEOS integrációval pedig a zenéket akár a multi-room audio rendszerekkel is megoszthatjuk vele.

A fém előlap kialakítása a jellegzetes Marantz design elemeket mutatja; a kör alakú kijelzővel és az ívelt sarkokkal, amelyek egyből beazonosíthatóvá teszik a készüléket. A kör alakú kijelző több különböző információkat mutat, mint például az éppen kiválasztott bemenet és a hangerő szintje. A jobb oldalon egy nagy forgatógomb található a hangerő szabályzásához, míg a baloldalon egy másikat a bemenetváltáshoz. A hangerőszabályzó alatt egy nagy kör alakú IR vevőt helyezkedik el, a bemeneti választógomb alatt pedig a fejhallgató csatlakozó található. A bekapcsoló gombot leszámítva a többi a kijelző alatt középen kapott helyet, úgymint a Pure Direct, az M-Dax, a Zone 2, a tuner vezérlő, a dimmer, valamint az állapot és a hangmód kiválasztók. Ugyanezen a soron helyezkedik el a kompozit video bemenetet, analóg sztereó bemenetet és a kalibrációs mikrofon csatlakozóját elrejtő lehajtható takaróajtó is. Alattuk van még egy HDCP 2.2 rendszerű HDMI csatlakozó és egy USB port külső tárolók illetve flash meghajtók praktikus csatlakoztatására.

Azok számára, akik nem igénylik a valóságos hangsugárzó erdőt felvonultató 9.2 vagy 11.2 csatornás surround hangélményt az SR5013 némileg egyszerűbb konfigurációt kínál 7.2 csatornás kivitelben. Kevesebb csatornája dacára szintén támogathatja a Dolby Atmos és a DTS:X rendszereket; a Dolby Atmos hangszóró kiépítést akár 5.1.2 csatornával, vagy DTS:X 2.1.2, 3.1.2 vagy 4.1.2 konfigurációban. Összesen nyolc HDMI bemenettel rendelkezik 4K Ultra HD (30/25/24 Hz) felbontással a régebbi video forrásokhoz, míg a két HDMI kimenete lehetővé teszi akár két képernyő (pl. TV és projektor) párhuzamos csatlakoztatását. 

marantz sr 5013 silver


Zenelejátszási képességek tekintetében a 192 kHz /24 bites és a DSD 5.6 fájlok megszólaltatása hálózati csatlakozással és USB porton keresztül egyaránt lehetséges, emellett a készülék természetesen hozzáférést biztosít a Deezer, az Internet rádió, a Spotify Connect és a Tidal szolgáltatásaihoz is. A beépített HEOS modul lehetővé teszi az SR5013 integrálását a teljes multi-room audio rendszerekbe, melyeket a HEOS alkalmazással a felhasználó kényelmesen vezérelhet. A vezeték nélküli kapcsolatok széles repertoárját a Bluetooth, AirPlay 2, valamint az Ethernet és a Wi-Fi csatlakozási lehetőségek gazdagítják.

A szobával való korrekt összehangoláshoz a már korábban megismert Audyssey MultEQ XT Audyssey Dinamikus Hangerő és Dinamikus EQ funkciók is rendelkezésre állnak. Nagyobb testvéréhez hasonlóan az SR5013 is megkapta a legújabb Marantz HDAM analóg erősítő modulokat és a Marantz Current Feedback erősítő technológiát, míg a digitális jelek analóggá alakítását az AK4458 32 bites digitál-analóg konvertereken alapuló DAC szekció végzi. A készülék széles digitális és analóg bemenet választékában még egy MM phono bemenetet is találunk az analóg lemezjátszót hallgatók számára.

sr5013 rear

A receiverhez mellékelt távirányító szinte teljesen megegyezik az elődjével, annyi különbséggel, hogy hozzáadtak egy phono gombot az analóg lemezjátszó bemenet eléréséhez. Az elegáns fémkerettel feldobott egység gombjai kellemesen gumis tapintásúak, háttérvilágítás viszont nincs, ami bosszantó hiányosság, lévén, hogy mozizni legfőképpen sötétben szokott az ember.

A készülék az általam az utóbbi időkben hallott többi Marantzhoz hasonlóan némiképpen szakít a gyártó korábbi racionalitásra törekvő, a kellemességet a precízség, pontosság és realizmus oltárán jórészt feláldozó karakterével és már az első hangoktól kezdve meglepőn kifinomultan szólal meg. Ennek okán sokkal inkább érzem egy minőségi többcsatornás erősítőnek, mint AV receivernek; na, nem mintha az utóbbi kategória esetleg degradáló lenne, hanem olyan kellemes és kifinomult, hogy a zeneiséget kiemelten fontos jellemzőjének érzem a sokfajta mozis képessége mellett. Romkomoktól a drámákon keresztül egészen az akció mozikig egyaránt szépen formált, gazdag, sarkosságtól és élességtől teljesen mentes hangokat szólaltat meg, a párbeszédei pedig élethűek, természetesek és jól érthetőek. A hangerőszabályzója sok lépcsőben és finom lépésekben változtatja a szinteket, ezért tekerni kell egy darabig, hogy megjöjjön a készülék hangja és ezzel együtt az ereje. A kifinomultság és a durvaság hiánya dacára az energiák is érkeznek belőle rendesen, forognak a rotorok, érkezi a helikopter, fütyülnek a golyók és robbannak a bombák, amelyektől valósággal megremeg a szoba. Az MI6-ban ismét Tom Cruise egyszemélyes akció orgiáját csodálhatjuk meg, amelynek képeihez az SR-5013 izgalmas és energikus hangokat „kanyarít”, és még a készülék alapvető kellemesség ellenére sincs semmiféle hiányérzetem, a basszus pedig .0 szisztémában is kellően súlyos és erőteljes. Békésebb témájú filmeken a receiver a hétköznapi szituációk, a „normál” élet zajainak és a párbeszédek ábrázolásában is otthon van, a hangok pontosan követik a képernyőn látottakat és simán, könnyedén és természetes hangvételben „gördülnek le” a hangszórókról. A filmzenék levegősen, élvezetesen és sokszínűen szólalnak meg, hallgatásuk sok esetben külön élmény a mozizáson belül.

A mozifilmekhez hasonlóan a különféle muzsikák is jórészt kellemes hangvételben, puha, analógos basszussal, kellő energiával és levegős, oldott magasakkal szólalnak meg. A magas fokú kulturáltság mellett a basszus ugyanúgy testes, mint a mozinál, így a dobok mellett a basszusgitárok és a nagybőgők játéka is hangsúlyos és még sok hangszer együttes megszólaltatása esetén is pontosan követhető. A megszólalás összességében nyílt, kifinomult, részletező és természetes színvilágú, sok szempontból pedig egészen audiofiles jellemzőket mutat, noha például a jelenlétérzet terén azért nem éri el a sztereó versenytársak szintjét. A különféle halk hangocskák és „szöszözések” megjelenítésében viszont egyértelműen felülmúlja kategóriáját, és a zenélése általánosságban abszolút túllép az AV receiver ”második funkciója” besoroláson.
A hangképe levegős, egységes és jól integrált, a hangszerek szépen leszakadnak a hangsugárzókról és elkülönülnek egymástól, ami szintén a jóféle sztereó készülékek világát idézi. A dinamikus pop és rockzenékkel nagyon jól elboldogul, a maga kulturált és kellemes stílusában még szub-woofer nélkül is testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a nagyobb hangerőt pedig tág határok között jól tolerálja. Kifinomult karakterének köszönhetően a tömörített zenékhez is meglehetős jó indulattal közelít, és inkább kihozza belőlük, amit lehet, minthogy a hiányosságait vágja az arcunkba.

Ajánlás

A mindenféle szempontból erős identitással rendelkező, jól felszerelt és sok szempontból jövőbe mutató SR-5013 egy olyan AV receiver, amellyel a tulajdonosa a mozizás mellett zenét is nagyon jó minőségben hallgathat. A készülék kétségkívül nem a kategóriájának legolcsóbb modelljei közé tartozik, ám sokrétű tudása és könnyen megszerethető, kifejezetten vonzó hangzása nagyon erős érveket jelent a kipróbálása és a megvásárlása mellett.


Marantz SR-5013
Teljesítmény: 100 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 440×346×161 mm
Tömeg: 10 kg
Ár: 299.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu