The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-S650 AV receiver teszt

Az AVR-S650 az idén májusban bemutatkozott legfrissebb „S” házi-mozi receiver sorozat belépő modellje, amelynek legfőbb különlegességét az adja, hogy jelenleg ez a legolcsóbb hálózati funkciókkal rendelkező Denon AVR készülék, vagyis az első belépő a modern zenehallgatás világába.

Árban az „X” modellek alsó-közép régiójába „beékelődő” „S” sorozat három típusból áll, közülük az AVR-S650H a legkisebb és egyben az egyetlen 5.2 csatornás rendszerű készülék a szériában. Amint a bevezetőben már említettem, a modell rendelkezik a beépített HEOS funkcióval is, aminek köszönhetően a kompatibilis HEOS eszközökön keresztül vezeték nélkül streameli a zenéket az otthoni zenetárakból, valamint a különböző ingyenes és prémium streaming szolgáltatásokból, úgymint a Spotify, a Deezer, az Amazon Music, a TuneIn, a Sound Cloud és a Tidal. Újabb hasznos szolgáltatásként a receiver megkapta az Amazon Alexát is, amelyet a felhasználók a különféle funkciók hangalapú vezérléséhez használhatják, beleértve például a médialejátszók bemeneteinek átkapcsolását, míg a Google Assistant és az Apple Siri segítségével többek között beállíthatják a hangerőt vagy átugorhatják a következő számot. A HEOS multi-room funkciója révén a felhasználók a házuk illetve a lakásul teljes területén kiépíthetnek egy vezeték nélküli hangrendszert, amelyen keresztül bármely helyiségben hallgathatják az általuk kiválasztott zeneszámokat.

Denon AVR S650

A nagy tudású készülék üzembe helyezését és installálását a Denon Setup Assistant segíti, amely a telepítési folyamat minden egyes lépéséről vizuálisan is tájékoztatja a felhasználót. Az AVR-S650 kedvező ára dacára az Audyssey prémium szoba kalibrálási technológiájával is rendelkezik, ami automatikusan beméri és mindenféle egyedi akusztikai környezethez optimalizálja az AV receiver különféle átviteli paramétereit.

Denon AVR S650 belso


A házi-mozi receiverek szerves részét képező videós szekció az AVR-S650 esetében belépő modellként is nagyon fejlett; az eARC, az új HDCP 2.3 másolásvédelem, az automatikus alacsony késleltetési mód (ALLM), a 4:4:4 színfelbontás, a BT.2020, a HDR10, a Dolby Vision kompatibilitás, a hibrid log-gamma (HLG) támogatás, valamint a 4K Ultra HD / 60 Hz teljes sebességű jeltovábbítás illetve 4K video-felskálázás egyaránt megtalálható benne. Dekóderek terén a repertoár a Dolby Pro Logic II, a Dolby TrueHD, a DTS NEO:6 és a DTS HD Master típusokból áll, emellett a készülék többcsatornás sztereó funkcióval is rendelkezik. A digitális jelek analóggá alakítását 32 bites AKM DAC végzi, amely a tömörített és CD felbontású formátumok mellett a 24 bit/192 kHz-es PCM valamint a DSD 2.8 MHz és 5.6 MHz jeleket is képes feldolgozni. (Utóbbiakat az előlapon található USB porton keresztül.)

Denon AVR S650 hatlap

Hátra tekintve az AVR-S650 kettő analóg line RCA, egy phono MM, kettő optikai digitális és egy USB (előlapi) audio bemenettel rendelkezik, míg vezeték nélkül Bluetooth és AirPlay2 kapcsolatokon keresztül képes fogadni a különböző zenei anyagokat. Felszereltségének részét képezi természetesen egy LAN Ethernet aljzat, kettő analóg kimenet az aktív szub-wooferekhez, az öt HDMi bemenet és egy HDMi kimenet. Képi oldalon a HDMI csatlakozások mellett kapunk még kettő kompozit video bemenetet és egy kimenetet. Hangsugárzó csatlakozókból egy szett található a készüléken. A mellékelt távvezérlővel szokásos módon a receiver minden funkciója irányítható.

Nem tudom pontosan melyik évjáratnál vagy készüléktípusnál módosult elsőként, de tény, hogy a Denon hangzásvilága már egyáltalán nem az, mint ami korábban nagyon hosszú ideig volt. Dusán kollégához hasonlóan, aki nemrégiben a DNP-800NE hálózati lejátszót hallgatta, nekem is még a némileg magasba húzó és elvékonyodó, alul pedig nem túlzottan fickós, szubjektíven nem annyira bejövős hangzás volt az emlékeimben, ami napjainkra teljesen megváltozott. Bármennyire is szeretnénk áltatni magunkat vagy nem szeretnénk ezzel a ténnyel szembesülni az olcsóbb kategóriák sajnos a kompromisszumokról szólnak, amelyeket így vagy úgy, de valahol meg kell kötnünk, és ilyen szempontból szerintem az új Denon irányvonal sokkal kedvezőbb ajánlat, mint az előző volt. Legfontosabb paraméterként ugyanis az új hangzásvilág kiegyensúlyozott, ami nagyon fontos paraméter, legyen szó akár moziról akár zenehallgatásról. Például a rendszer többi elemének kiválogatásakor nem a hibák kijavítására és az egyensúly helyreállítására kell törekedni, ami többek között nagyobb mozgásteret is biztosít a felhasználó számára. Gondolom, azzal sem vagyok egyedül, hogy szeretem a telt, erőteljes, határozott és energikus basszust, és nagyra értékelem a Linn által nagyon találóan megfogalmazott basszusjátszó képességet, amiben a korábbi Denonok fájó hiányosságként sajnos nem igazán jeleskedtek. Az új Denon hang ezzel szemben kiegyensúlyozott, kerek, egészséges és testes, szóval az a mindenféle zavaró momentumot nélkülöző abszolút jól hallgatható fajta, ami mind mozizásra, mind zenehallgatásra nagyon jól használható. Akció mozikon az AVR-S650 (hangsugárzó függvényében persze) még szub-woofer nélkül is nagyon energikus, dinamikus és erőteljes produkciót nyújt, de ugyanilyen hatásos egy elrobogó vonat vagy leszálló űrhajó dübörgésének prezentálása is. A tenger alatt robbanó vízibombák lökéshullámai behatolnak a kanapéba is, vagyis bőven megvan a háborús hangulat, ha arra vágynánk. A párbeszédek és a valós élet különféle zajai és hangjai természetesek és hitelesek, a hangkép pozitív jellemzői nagyobb hangerőn is változatlanok maradnak. A térben gyorsan mozgó effektek térbeli megjelenítése és a képernyőn történtekkel való szinkronizálása szintén nagyon jó; érdemes elbíbelődni a receiver által felkínált beállítási lehetőségekkel, hogy valóban kiváló eredményeket érhessünk el még a klasszikus 5.1 vagy 5.2 konfigurációban is.

Sztereó zenehallgatással folytatva a készülék szintén kiegyensúlyozottan, testesen és kifejezetten kellemes hangvételben muzsikál, nem kiemelve és forszírozva egyik tartományt sem. Általában ezt a fajta hangzást szokás a „jól hallgatható” jelzővel illetni, mivel nincsenek benne bántó vagy zavaró momentumok, ahhoz viszont bőven elég energikus, színes és izgalmas, hogy ne legyen langyos lábvíz se belőle. A korábbiaktól teljesen eltérő módon a magasak nem intenzívebbek a frekvencia sáv többi részénél, nem fényesek vagy csillogóak, hanem természetes és kerek hangvételükkel tökéletesen beleilleszkednek az egyensúlyban lévő hangképbe. A másik oldalon a basszus telt és egészséges, felhangosítva pedig még energikusabb és a dinamikára sem lehet panasz. A hangzás kisebb hangerőszinteken is élvezetes, nagyobbakon azonban még jobban kinyílik, a „kakaót” tág határok között jól bírja. A hangszerek jól elkülönülnek egymástól és elegendő levegő is van közöttük, bár transzparenciában még lenne hová fejlődni, ez azonban már a drágább modellek kompetenciája lesz. Az általános hangkép érezhetően az egységességre és kicsit a biztonsági játékra épít, vagyis nincsenek virtuóz megmozdulások vagy szuper-analitikus részletek, hanem egy egységes és egészséges, a felesleges túlvállalásokból eredő hibák nélküli, hosszabb távon is jól hallgatható megszólalás jellemzi a készüléket.
A tömörített zenékhez nagyobb társaihoz hasonlóan szintén meglehetős jó indulattal közelít, a karaktere pedig tulajdonképpen még jól is jön ahhoz, hogy minél kellemesebbé tegye őket, ahelyett, hogy mindáron a hiányosságaikról próbálná meg lerántani a leplet.

Ajánlás

Többek között az új Denon hang-irányvonalnak köszönhetően a már alapszinten is bőséges szolgáltatás és funkció repertoár, valamint a fejlett hálózatos képességek mellett az AVR-S650 természetes hangvételű, kellemes és egységes megszólalással rendelkezik, így a készülék mind mozin, mind zenéken jól teljesít. Összességében egy kedvező ajánlatot jelent, és sok más egyéb mellett ez a modell a belépő a receiveres HEOS világba is.


Denon AVR-S650
Teljesítmény: 75 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Teljesítmény: 100 W (6 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 434×151×339 mm
Tömeg: 7,8 kg
Ár: 159.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu

Bemutatóterem:
Denon Márkabolt
Allee bevásárlóközpont
1117 Budapest, Október 23. u 8-10.
Tel: 06-1-209-0298
www.denonmarkabolt.hu