The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz Marantz SA-KI Ruby és PM-KI Ruby

 

Ken Ishiwata, a Marantz fejlesztő „guruja” immár negyven éve tevékenykedik a gyártónál, melynek méltó megünnepléseképpen jelent meg a tavalyi év végén a limitált kiadású KI-Ruby SACD/CD lejátszó és erősítő kettős. 

Az SA-KI Ruby SACD/CD lejátszóból és a PM-KI Ruby erősítőből egyenként mindössze 1000 darabos korlátozott darabszámot készítenek és a készülékeket a kifinomult műszaki megoldások mellett az egyedi design elemek is különlegessé teszik. A Ruby modellek frontlemezének tetején például Ken Ishiwata lézernyomtatott aláírása és egy "Rubin" motívum is található. Az új komponenseket természetesen a Ken Ishiwata által vezetett csapat tervezte és hangolta, hogy valóban kiemelkedő hangzást biztosítsanak, különlegességük és limitált darabszámuk okán pedig valószínűleg a márka rajongóinak egyik legfőbb kedvencei lesznek.

Marantz PM SA Ruby

A Marantz-hoz 1978-ban csatlakozott Ken Ishiwata mindig is a Marantz hangzás fejlődésének a középpontjában állt, és a vállalat leghíresebb termékeiért felelős a csapatot vezette. Ő vezette be többek között a "Special Edition" tuningot is, amelynél a már létező modellek minőségét növelte még jobb minőségű alkatrészek alkalmazásával. Természetesen ő fejlesztette ki a CD-lejátszók és erősítők róla elnevezett "KI-Signature" sorozatát, is, amely az évek folyamán a szakma és számos zenerajongó elismerését is elnyerte. Nemrégiben a legfrissebb zászlóshajó, az SA-10 SACD/CD lejátszó és a PM-10 erősítő pároson dolgozott, melyet a Marantz "New Reference" rendszerének tervezett, utána fogott neki a KI-Ruby modellek megalkotásának, melyek a legújabb tervezési eredményeket tartalmazzák a Marantz több évtizedes digitális lemezlejátszó, DAC és erősítő tervezési tapasztalatából, valamint a SA-10 és a PM-10 fejlesztési eredményeiből merítve.

Marantz SA KI Ruby back

Az SACD és CD lemezek magas minőségű lejátszása mellett az SA-KI Ruby többféle digitális bemenettel is rendelkezik, beleértve az USB portot is a számítógépekhez való csatlakozáshoz. A digitális jelek feldolgozását az egy bites Marantz Musical Mastering MMM-Stream átalakításával végzi és az MMM konverzióval állítja elő az analóg jeleket. A PM-KI Ruby erősítő egy nagyfelbontású analóg előerősítő fokozattal, saját fejlesztésű HDAM technológiával, valamint egy, a PM-10 erősítőből származó, csatornánként 100 W teljesítményt nyújtó végerősítő egységgel rendelkezik. A vonalszintű bemeneteken túl az újonnan kifejlesztett, alacsony zajszintű Marantz Musical Premium Phono EQ áramkörrel is felszerelték, így mind a mozgó tekercses, mind a mozgó mágneses hangszedős lemezjátszók csatlakoztathatók hozzá.

SA-KI Ruby Super Audio CD lejátszó Marantz Musical Mastering USB DAC-kal és digitális bemenetekkel. A saját fejlesztésű SACDM-3 transzportot speciálisan az audio jelek precíz kiolvasására tervezték. Az új, nagyon halkan és kulturáltan működő mechanika lejátssza az SACD-ket, CD-ket, a CD-ROM-okat és a DVD-ROM-okat. Az SA-KI Ruby szintén rendelkezik aszinkron USB bemenettel, képes kezelni akár a PCM/DXD 384kHz/32bit és a DSD11.2MHz formátumokat is. A Marantz Musical Mastering az összes bejövő digitális jelet felskálázza egybites DSD11.2 MHz-re a pontosság és a tisztaság érdekében, lehetővé téve az analóg kimenet egyszerű aluláteresztő szűrőfokozat általi kiszolgálását. A digitális bemeneteket elkülönítették a csatlakoztatott forrásokból származó zajok blokkolására, és a lejátszó egy új analóg kimeneti fokozatot kapott a Marantz HDAM-SA2 technológiával és alacsony impedanciájú kimenettel. A lejátszó praktikus módon DA konverterként is használható, a bejövő digitális jeleket optikai, koax, valamint USB A és B bemeneteken keresztül fogadja.

Marantz PM KI Ruby

PM-KI Ruby analóg integrált erősítő
A Marantz már majdnem hét évtizede tervez és készít minőségi erősítőket, és az ezen hosszú idő alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat öltött most testet az új PM-KI Ruby modellben. A készüléket az SA-KI Ruby-hoz hasonlóan a Ken Ishiwata által vezetett csapat alkotta meg. Az erősítő egy teljesen diszkrét, kétfokozatú kialakítással rendelkezik, amely egy nagy felbontású előerősítő fokozatot kombinál a Marantz HDAM technológiával. A tápellátásról egy saját dedikált toroid transzformátor gondoskodik; a kapcsoló üzemmódú végerősítő szekció teljesítménye csatornánként 100 W 8 Ohm-on és 200 W 4 Ohm-on. A vonalszintű bemenetek mellett az erősítő az innovatív Marantz Musical Premium Phono EQ áramkörrel is rendelkezik, amely a PM-10 zászlóshajóból származik. Az áram visszacsatolásos tervezés és az újonnan kifejlesztett szélessávú áramkörök, a HDAM-SA3 áramkörök használata, valamint az új lineáris hangerőszabályzó és elektromos hangerő rendszer biztosítja a kellő teljesítményt, a hangtisztaságot és az optimális dinamikát.

Marantz PM KI Ruby back

Az alapvetően a Marantz high-end készüléknél jó pár éve meghonosodott design elemeket magukon hordozó, ám azokat egyéb különlegességekkel is kiegészítő (pl. Ken Ishiwata szignója) KI Ruby készülékek igazi súlyos és nagy „vasak”, amelyekben lényegében a gyártó több évtized alatt felhalmozott tudása ölt testet. Ebből a szempontból a két készülék a Marantz hangzás kvintesszenciáját jelenti, az egyedi kivitel és a limitált példányszám okán pedig afféle egyszeri és megismételhetetlen, igazi márkarajongó gyűjtőknek való daraboknak számítanak. Ettől függetlenül azért a lényeg a hangzáson van, mert az igazi zenehallgató mégiscsak a füle alapján választ magának készüléket, a többi pedig már csak a hab a tortán, hogy az állványon lévő készülékek még különlegesek és egyediek is legyenek.

A Marantz többi felsőkategóriás modelljéhez hasonlóan a KI Ruby erősítő a hozzá minden szempontból tökéletesen illeszkedő lejátszó párjával illetve más forrásokkal hallgatva egyaránt egy energikus, sima, eszköztelen, közvetlen, egységes és zavaró illetve túlzó momentumoktól teljesen mentes készülékként mutatkozott be.
Jazz muzsikákkal indítva a meghallgatást a hangzás koherens, világos hangszínű és dinamikus, a basszus erőteljes, de egyáltalán nem tolakodó és a hangzás egységességét sem töri meg. Jellegében a szett megszólalása tiszta, racionális, pontos és precíz, fűszerként némi kellemességgel. A karakter a korábbi Marantz-os hangzásvilág maximálisan kifinomult, némileg teltebb és kerekebb stílusú változatának tűnik, nagyon jó transzparenciával és felbontással. Utóbbi az egységesség jegyében szintén nem tüntet a képességeivel és nem viszi el a hangképet a nagyon precíz, mérnökies jellegű irányba, ezért a szettet hosszabb távon is nagyon jól lehet hallgatni. Az élénk prezensz tartomány és a dinamizmus kellően frissé teszik a megszólalást, a dobütések, a lábdobok és a ritmus erőteljesek és határozottak, a basszus mindenféle zenének stabil alapokat biztosít. A különféle fúvós hangszerek hangja sok levegővel, felszabadultan, világos és nyílt hangszínekkel szólal meg, a mélyebb regisztereik a készülékek nagyon jó basszus képességeinek köszönhetően plasztikusak és valóságos hatásúak.
A teljes tartományban meglévő, erőlködésmentes dinamizmusnak köszönhetően a dinamikai csúcsok és az erőteljes zenei részletek még kisebb hangerőn is nagyon ütősek, az erő azonban mindvégig kézben tartott. A tutikat levezető lágy hegedű futamok könnyedek, simák és természetesek, a halk-hangos illetve dinamikus-lágy részletek közötti váltás nagyon jó.
A készülékek hangszínei műfajtól függetlenül világosak, nyíltak és izgalmasak, a hangszerek testességének köszönhetően pedig a muzsikák műfajtól függetlenül nagyon jó jelenlétérzettel rendelkeznek. A „men you were” bevezetőjének halk csilingeléseit finoman cizellálva ábrázolják, a másik végen a basszus dús és erőteljes, az énekhang opálos és fátyolos, ahogy kell, emellett a felvétel sok-sok apró részletének is fontos szerep jut. Térábrázolás tekintetében a szett szintén nagyon jól vizsgázik; a nagyméretű, levegős és pontosan tagolt színpadokon alapvetően rendezettség uralkodik, a zenészek között elegendő levegő és tér van.
Pop-rock műfajokon a basszus, a ritmika és a dinamizmus még a kiegyensúlyozott karakter mellett is tökéletesen megadja az alaphangot, amelyhez színes, izgalmas és érdekes hangzás párosul. A nagyobb hangerő meg sem kottyan az erősítőnek, a szettre jellemző kifinomultság, természetesség és egységesség pedig még a komolyabb terhelések és a dinamikai csúcsok esetében is megmarad.

Ajánlás

Ahogy az ideális esetben várható volt, a klasszikus integrált erősítő és CD játszó unikum kettőse lényegében kimaxolta az utóbbi évekre jellemző Marantz prémium hangzást, melyet Ken Ishiwata negyven évnyi tapasztalattal a „tarsolyában” csiszolgatott és finomítgatott, hogy a végeredmény méltó legyen a készülékek rangjához. Pusztán hang és kivitel szempontjából értékelve a két modellt, azt gondolom, mindegyikük értékarányos, a pluszt pedig a különleges kialakításuk és a limitált mivoltuk adja hozzájuk, ami révén az érzelmi értékük mindenképpen jóval magasabb, mint a „normál” sorozat típusoké.


Marantz SA-KI Ruby
Frekvencia átvitel: 2 Hz- 50 kHz
Dinamika: 109/98 dB (SACD/CD)
THD: 0,0008/0,0015 % (SACD/CD)
Jel/zaj arány: 112/104 dB (SACD/CD)
Méretek: 440×419×127 mm
Tömeg: 17,1 kg
Ár: 1.249.990,- Ft

Marantz PM-KI Ruby
Frekvencia átvitel: 5 Hz- 50 kHz
Teljesítmény: 2×100 W (8 Ohm)
2×200 W (4 Ohm)
THD: 0,005%
Méretek: 440×453×127 mm
Tömeg: 15,7 kg
Ár: 1.249.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu