The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon PMA-60 erősítő teszt

A Denon három évvel ezelőtt bemutatott Design sorozatának készülékei egyértelműen bebizonyították, hogy a jó megjelenés, a kompakt méret, a sok tudomány és a minőségi hangzás együttese elérhető áron is megvalósítható. A nemrégen történt típusváltás során a PMA-50 integrált erősítő helyére az új PMA-60 modell érkezett, amely az eredeti „recept” tovább finomításával még vonzóbb alternatívát jelent a megfizethető, jó hangú és stílusos kinézetű készülékeket keresők számára.

Midi-szerű méretének, kevesebb, mint három kilós tömegének és vertikális pozícióban való használhatóságának köszönhetően a csinos kis PMA-60 a klasszikus hifi állványos használat mellett akár irodában, hálószobában vagy egyéb helyiségekben is könnyűszerrel installálható, főleg mivel még az oldalára állítva is el lehet helyezni, ahogy aztán már végképp nagyon kicsi helyet foglal el. Számunkra persze sokkal fontosabb, hogy mit tud, és hogyan szól, hiszen egy minőségileg nem megfelelő eszköznél teljesen mindegy, hogy néz ki és az sem számít, hogy akár még fejen állva is lehet használni, ha viszont jól szerepel, szívesen szorítunk neki helyet, legyen bármilyen alakú vagy méretű. A PMA-60 pozitívumai azonban nem merülnek ki a kompakt és divatos külsőben, mivel a gyártója számos jól bevált technológiát bevetett, hogy az erősítő 8 Ohmon 2×25, 4-en pedig 2×50 Wattja valóban igényes és zenei legyen. A DDFA technológia legújabb változatának köszönhetően például a készülék elődjénél nagyobb hatékonysággal és alacsonyabb torzítással muzsikál, és nem kevésbé nívósak a különféle digitális áramkörei sem.

A CD felbontást jelentősen meghaladó, akár 384 kHz/32 bites illetve DSD256/11.2 MHz-es ultra-magas felbontású digitális jelek pontos feldolgozását és továbbítását a Denon saját fejlesztésű Advanced AL32 jelfeldolgozása és a Master Clock Design órajel generátor biztosítják. Modern digitális modellként a készüléken természetesen a különféle digitális csatlakozási lehetőségek élveztek elsőbbséget, így az egy szett analóg RCA bemenete mellett a PMA-60 többféle digitális alternatívával is rendelkezik. A klasszikus hifis verziókat a koax és a kettő optikai digitális bemenet képviseli, utóbbiak révén a készülék a TV-k hangjának erősítéséhez is felhasználható, hiszen köztudott, hogy egy ideje a megjelenítők már nem rendelkeznek analóg kijáratokkal. Az USB B port a számítógépek csatlakoztatását teszi lehetővé, míg a Bluetooth aptX és az NFC funkció révén telefonokról és táblagépekről is egyszerűen lehet vezeték nélkül zenélni a sokoldalú készülékkel. Egy esetlegesen izmosabb végfok vagy aktív szub-woofer használatához analóg pre-out kimenetet kapunk, hangsugárzóból pedig az erősítő egy szett fogadására alkalmas. Nem maradnak hoppon a fejhallgatósok sem, a számukra készült kimenet ráadásként még szabályozható gain funkcióval is rendelkezik, így a különféle típusokhoz ideálisan hozzáilleszthető.

PMA60 M

A fekete vagy prémium ezüst színekben kapható készülék mindkét változatában elegáns és visszafogott külsővel rendelkezik, melynek legjellegzetesebb eleme a modern OLED kijelző, amely automatikusan elfordul, amikor a megszokott vízszintes pozíció helyett függőlegesen használjuk az okos kis erősítőt.

25 W/8 Ohm teljesítménye dacára, amely a házi-mozi erősítők sokszor sok Wattjához vagy a digitális típusok legtöbbjéhez képest leírva kissé szerénynek tűnik, az aprócska készülék alapvetően erőteljesen, testes mélyekkel és korrekt dinamikával szólal meg, és egy átlagos méretű térben mindenféle erőlködés nélkül képes kifejezetten hangosan is zenélni. A jazz muzsika kellemesen pezsgő, oldott hangulatú megszólalással, energikus tempóval és testes mélyekkel indul. A frekvenciasáv alsó végei kellően testesek, így a nagybőgő játéka is pontosan követhető, a zene összességében egységesen és kiegyenlítetten szólal meg. A lágy, finom és cseppet sem digitális ízű hangszerhangok meglepően jól elkülönülnek egymástól, ebben az ársávját tekintve sajnos már régen nem audiofil kategóriában az eredmény e tekintetben is nagyon jónak mondható. A fúvósok könnyed hangvételben, sok levegővel fújják, a hangulat kellőképpen felszabadult, néha kissé popos érzetű. A vibrafon szólónál a készülék még a korábbiakat is felülmúlja, mert noha a hangszer hangszínei egy kissé színesebbek a kelleténél, az ütők és a fémlapok találkozása kifejezetten plasztikus és a hangok térben és fizikai érzetben is egy valódi hangszer megszólalását idézve érkeznek.
PMA60Különféle klasszikus műfajokon a kis készülék szintén energikus és telt megszólalást produkál, hiányérzetem talán csak a Macbeth tutijainál támad, ott már azért kevés a kraft a fotelbe szegező dinamikához, bárhogy is tekergetem a hangerőt. A megszólalás azonban felvételtől függetlenül sima, tiszta és mondjuk úgy, kellemesen reális hangvételű, néhol egy pici plusz fénnyel, ami sok Denon készüléknél tetten érhető. Szóló zongora daraboknál élvezetes és kellően hiteles színezetű, a mélyebb regiszterekben azonban nem 100%-ig pontos, a Vivaldi műnél viszont ismét felülmúlja önmagát; a felvétel hangulatának és érzelmi töltetének visszaadásában, valamint a hangszerhangok tolmácsolásában egyértelműen audiofil magasságokba emelkedik. További különböző változatos műfajú zenéken dinamikusan, tisztán, kerek hangokkal és oldott hangulatban zenél, arányait felhangosítva is megőrzi.
A különféle dinamikus pop és rockzenék hangszíneket tekintve abszolút bejönnek a készüléknek, megfelelő hangsugárzókkal (kellően érzékeny) meggyőző, testes és dinamikus megszólalást produkál, még szigorúbb darabokkal és jól felhangosított trance felvételekkel is. A különféle akusztikus és elektronikus hangszereket érdekesen, kellemesen és jó értelemben véve színesen szólaltatja meg, utóbbiaknál lényegében nem is lehet kötözködni vele ennyiért. A digitális bemeneteit használva nagyjából az előzőekben felvázolt jelleg köszön vissza, nagyfelbontású anyagok esetén jókora minőségi és felbontásbeli többlettel, ami egyértelműen a digitális szekció kiváló minőségét jelzi.
Másik fontos területként egy rövid párosítási „procedúra” után már szólhat is a zene okostelefonról vagy tabletről. Az átvitel tökéletes, a megszólalás pedig tömöríttet anyagokkal is kellően sima és részletező, természetesen a megszokott basszus feldúsulás mellett, ami a könnyedebb műfajoknak tulajdonképen a legtöbb esetben még jót is tesz.

Ajánlás

A világ és Európa jobbik felében egy PMA-60 az a készülék, amit az átlagember gond nélkül megvásárolhat a hálószobájába, az irodájába vagy egyéb másodlagos funkciókba, amelyekre a sokoldalú kis készülék tulajdonképpen egy tökéletes alternatíva. Nálunk azonban gyanítom, sokaknál ez a modell lehet az elérhető „fő erősítő”, amely szerepkörre árkategóriáját tekintve szintén korrekt választás lehet az általánosan jól hallgatható, dinamikus, érdekes és helyenként audiofil vonatkozásokat is felvonultató karakterével, amellyel a hasonló áru „óriásokkal” is bátran versenyre kelhet, a náluk esetlegesen kevesebb Wattjait dizájnnal, sokoldalúsággal és egy kifinomult DAC-kal pótolva.


Denon PMA-60
Teljesítmény: 2×25 W (8 Ohm)
2×50 W (4 Ohm)
THD: 0,004%
Jel/zaj arány: 110 dB (line)
Méretek: 200×240×86 mm
Tömeg: 2,7 kg
Ár: 189.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu