The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Visaton Alto II.

A Visaton alumembrános hangszóróival szerelt kitjei - Couplet, Concorde mkII. - már számunkra is bizonyították a cég ütőképességét a high-end vonalon, de vajon termékeik az olcsóbb audiofil hangsugárzók mezőnyében is megállják helyüket?

A kérdést eldöntendő, a szélesebb rétegek számára is elérhető Alto II. állódobozt választottuk, mint tesztpéldányt. Ez a - legalábbis számomra - kicsit furcsa hangsugárzó ugyan kinézetre állódoboz, de 80 centis magassága miatt gazdája nem biztos, hogy megússza az installációt egy kis (kb 20 cm-es) állvány nélkül, legalábbis, ha a magastartomány egészét élvezni szeretné. Enélkül a tweeter jóval a hallgató fülének szintje alatt tanyázik, s általában hiányoznak a legmagasabb hangok, emellett a tér is kicsit furcsa szokott lenni.


A kit felépítését tekintve hagyományos kétutas konstrukció, a frontoldal alján elhelyezett reflexcsővel. Hangszórókészlete a Visaton hifi szériájából származik, a 170 mm-es 'W 170 S' jelű mély-középsugárzót már a 45-ös számunkban részletesen be is mutattuk.
A hangszóróhoz felhasznált anyagok között semmi extrát nem találunk, de a kivitelezés minősége mindenképpen dicséretreméltó. Lemezkosara masszív felépítésű, felületét selyemfényű fekete festéssel látták el. Membránja préselt papír, frontfelületét impregnálószerrel vonták be, ami szép fényes felületet, kellemes megjelenést ad, ezzel párhuzamosan kedvezőbb mechanikai tulajdonságokat biztosít. A kosárhoz elöl lágy gumiperem kapcsolja, hátul pedig hagyományos sárga textilpille tartja a tekercset a légrésben.


Magassugárzóját 'DT94' jelzéssel illetik, és szintén a hifi széria tagja. A 20 mm-es polykarbonát dóm a ferrofluid hűtésen kívül semmi extrát sem vonultat fel, ennek ellenére szépen kiegyenlített, enyhén emelkedő jellegű freki-átvitelt produkál, 20 kHz környezetében meredek eséssel.
A csomag természetesen ezúttal is tartalmazza a kiegészítőket is, úgymint keresztváltó, reflexcső, csatlakozóterminál stb. Csak a dobozról kell a vevőnek gondoskodnia, illetve kellene, ha a hazai Visaton márkaképviselő ezt már meg nem tette volna. Náluk megrendelhető a kifogástalan minőségű, valódi fa furnéros kabinet, tetszés szerinti (bükk, tölgy, dió stb.) felülettel. Persze a 61.200,-Ft-os ár nem mindenkinek fog tetszeni, különösen azoknak nem, akik pont a barkácsolás miatt szánnák rá magukat a kit vásárlására, s képesek elfogadható famunkát produkálni, viszont jó megoldás, megtetszett az Alto II, de nem vagy ezermester alkat.

Hangminőség
Viszonylag rövid idő alatt megtalálta helyét szobánkban, nem volt különösen érzékeny a pozíciójára. Alacsony termete furcsamód nem hátráltatta különösebben, mindöszsze annyival beérte, hogy a két elülső tüskéjét hosszabbra cserélve, kissé hátradöntött állapotba hoztam, így kiegyenlítettebbé vált a hangkép. Ez idáig nem volt nehéz. Hangjának jellemzése viszont annál inkább. Igazából nem tudok egy jellemzőt sem említeni, melyben kiemelkedőt nyújtott volna, de elmarasztaló kritikát is nehéz lenne megfogalmazni. Talán csak a magastartomány legteteje gyengébb egy kicsit, egyébként nagyon kiegyenlítettnek tűnt a teljes frekvenciasáv. Képes méretét meghazudtolóan mélyre menni, bár a szubtartomány inkább csak a jelenlét szintjén mozog.
Tere széltében átlagos méretű, nagyon pontosan és stabilan pozícionált hangszerekkel, mélységében viszont kissé szűk. A megszólalás rendkívül egységes, nem túl levegős, és a különféle hangszerek hangjait nem forszírozza ill. emeli ki a többi közül. Az egész produkciót egyfajta nyugodtság hatja át, amiből nehéz lenne kimozdítani. Ettől aztán kellemes, jól hallgatható darabnak bizonyul, még izgága, egyébként barátságtalan hangú elektronikákkal is elboldogul, amolyan 'csöves jelleg'. Karakterében erősen az Audio Note 'K' ill. 'J' jelű hangsugárzóira emlékeztet.

Ajánlás
Kellemesen árazott kit, mely a doboz kivitelezésétől függően 70-120 ezer forintból állhat fel. Karakterénél fogva az árban hozzáillő erősítők, CD-játszók általában kissé nyers jellegét jól ellensúlyozza, e jellemzője egyedül talán az elektronikus zenéken nem előnyös.