The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-A750 Aventage

Megérkezett a Yamaha új Aventage szériájának második tagja, az RX-A750-es típus, ami az alapmodell RX-A550-től eltérően és a többi négy, rövidesen megjelenő nagyobb testvérhez hasonlóan immár vezeték nélküli Bluetooth és Wi-Fi kapcsolattal, valamint HDMI 2.0a csatlakozókkal is rendelkezik.

Évről-évre rendre megemlítjük az AV receiverek/erősítők imponáló sokrétűségét és az ennek köszönhető központi szerepüket a rendszerben, és ez a helyzet egyre csak fokozódik, hiszen több más terület mellett a készülékek szolgáltatás arzenálja is folyamatosan bővül. Ilyenkor elképzelem azokat, akik már a műfaj hőskorában sem tudták bekonfigurálni a receiverüket és csak tanácstalanul csóválták a fejüket az akkori, a maiakéhoz képest megmosolyogtatóan egyszerű beállítások láttán. Mit érezhetnek most ők például egy új Aventage készülékkel való első találkozáskor, amellyel még egy egyszerű analóg forráskészüléket sem lehet megszólaltatni addig, amíg a menüben hozzá nem rendeltük az adott bemenetet, és akkor hol van még a többi ennél sokkal bonyolultabb tudomány?

A Yamaha AV felsőházát képviselő hattagú Aventage sorozat alulról második modellje elegáns alumínium előlappal és relatíve kevés kezelőszervvel rendelkezik, így a frontlapja takaróajtó híján is elegáns és átlátható. Készülékháza az Aventage modellek kiváltságának számító A.R.T. (Anti Resonance Technology) Wedge technológiájával készült, ami többek között a transzformátor alatt elhelyezett ötödik lábat jelenti; a precízebb alátámasztást biztosító ötletes megoldásnak köszönhetően még tovább csökkenthető a nemkívánatos rezonanciák szintje.

A 7.2 rendszerű készülék diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik, a teljesítménye 7×105 W (8 Ohm, 2 csatornás módban) illetve 150 W (4 Ohm, egy csatornát meghajtva). A digitális formátumban érkező jeleket 192 kHz/ 24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, természetesen a megfelelő áramköri környezetbe helyezve és tökéletesen elválasztva az analóg áramköröktől. A DA konverterek mellett természetesen a többi alkatelem is ugyanolyan fontos a végeredmény, vagyis a kiváló hangzás szempontjából, ezért az új Aventage modellekben olyan finomságokat is találunk, mint például a Rohm Technologies és a Yamaha által közösen kifejlesztett többrétegű polimer kondenzátorokat, melyek kis méretüket jócskán meghazudtoló teljesítményre képesek.
A 7.2-es receiver esetlegesen nem használt hatodik és hetedik csatornáit igény esetén kettős erősítésre is lehet konfigurálni, ami általában érezhetően jobb hangzást biztosít. Zenehallgatás esetén a „legtisztább” verziót a Pure Direct üzemmód biztosítja, ami minden szükségtelen funkciót és útszakaszt kiiktat a kényes zenei információk útjából.

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást a gyártó jól ismert YPAO rendszerének legújabb változata segíti precíz eredményt nyújtó többpontos méréssel. A Yamaha által különösen favorizált DSP funkciókkal való felszereltség természetesen most is kimondottan impozáns; a készülék beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz. Dekóderekből szintén a legújabb változatok állnak rendelkezésre, úgymint a Dolby Digital Plus, a Dolby TrueHD, a Dolby Pro-Logic IIx és a DTS-HD Master Audio típusok. E helyütt kell megemlíteni a Silent Cinema funkciót is, amely a fejhallgatóval való használat során próbál némi mozis térélményt varázsolni a közvetlenül a fülünkbe érkező hangokból.

Yamaha RXA750

Az abszolút naprakészség és modernitás jegyében az RX-A750-es szintén megkapta a komolyabb Aventage modelleknél megszokott funkciókat, így az Apple AirPlay zene lejátszást, valamint a hálózatos tudományokat, úgymint a Napster, Spotify, Pandora és Rhapsody zeneszolgáltatások, illetve a SiriusXM internet rádió elérését. A már említett beépített Wi-Fi egység lehetővé teszi a vezeték nélküli kapcsolatot a vezeték nélküli routerrel, jelentősen megkönnyítve ezzel a rendszerbe való csatlakoztathatóságot, a PC/NAS forrásokról érkező audio jelek fogadását és a zenei streaming szolgáltatások igénybevételét. Ha valakinek esetleg nincs Wi-Fi routere, akkor sincs nagy gond mivel az egyedülálló Wireless Direct funkció segítségével nemcsak a zenék továbbítását, hanem az erősítő vezérlését is meg lehet oldani közvetlenül egy okos telefonról vagy egy tabletről, melyek gondolom, manapság már minden háztartásban vannak.

A 2.0a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül akár a 4K Ultra HD/60p anyagok továbbítása is megoldható 4:4:4 szín-mintavételezéssel. A készülék emellett rendelkezik a HDCP 2.2 tartalomvédelem támogatásával és RS-232 vezérléssel, valamint az eddiginél komolyabb basszus beállítást lehetővé tévő EQ funkcióval.
Napjaink ez irányú fogyasztói igényeinek is maximálisan megfelelve az RX-A750 társaihoz hasonlóan szintén támogatja a nagyfelbontású audio formátumok lejátszását, többek között a 2,4 és 5,6 MHz-es DSD, a 192 kHz/24 bites FLAC, AIFF illetve WAV, valamint a 96 kHz/24 bites ALAC fájlokét is, melyeket a hálózaton vagy az USB bemenetein keresztül egyaránt fogad.

Yamaha RXA750 back

A vezeték nélküli kapcsolatok mellett természetesen a hagyományos csatlakozások is ugyanolyan fontosak, így belőlük is bőséges a kínálat. HDMI-ből 7 darab (6 bemenet, 1 kimenet) található, emellett négy AV bemenet szett áll rendelkezésre, utóbbiakhoz analóg (4 db) illetve digitális forrásokat és analóg videó eszközöket köthetünk különféle kombinációkban. Digitális bemenetekből 2 koax illetve 2 optikai, valamint egy frontlapi USB portból áll a választék, a Pre Out kimenetek révén pedig külső végerősítőkkel is használhatjuk a készüléket. A csatlakozó szettben még egy második zóna kimenet is található, valamint egy LAN csatlakozás, és természetesen a csavaros-szorítós banánhüvely hangsugárzó terminálok.

Noha a Yamaha erősítői általában kellemesen telt és barátságos hangvételű készülékek a mozis műfajban általában a szikár akciók illetve a drámai elemek hatásos megjelenítését is tökéletesen megoldják. Az RX-A750 közreműködésével többek között a Fácángyilkosok című skandináv krimiből készült filmet is megnéztem, ami műfajához hűen nem szűkölködött a feszültséggel teli jelentekben, melyekhez a hangulatot fokozandó még megfelelően nyomasztó, mélytónusú muzsika is párosult. Az amúgy is kiváló és izgalmas film élvezeti értékét az igényes tálalás még magasabb szintre emelte, a készülék nagyon hatásos atmoszférát teremtett a képkockákhoz a testes basszusa pedig még tovább fokozta a jelenetek „sötét” hangulatát. Ezeknél a részleteknél figyeltem fel rá, hogy az új modell szerintem basszusban érezhetően jobb lett, miközben nyomulásról vagy értelmetlen erőfitogtatásról szó sincs nála. Kellően erőteljes front hangsugárzók esetében 5.0 vagy 2.0 használatnál is derekas mélyekre számíthatunk tőle és energiával is tökéletesen bírja a komolyabb igénybevételeket.
Minőségi készülékként a mozizás valódi fokmérőjének számító hétköznapi történések - amelyeket nap, mint nap mi is hallunk és tapasztalunk, így nagyon jó összehasonlítási alapunk van velük kapcsolatban, mint például kulcscsörgés, széknyikorgás, ajtóbecsapódás, stb. - nagyon életszerűek, ugyanúgy, ahogy a mindvégig tökéletesen érthető, artikulált és valóságos hatású párbeszédek megjelenítése is. A dinamikai csúcsok, mint például a lövések hangjai óriásit szólnak és menetrendszerűen össze is rezzenek tőlük, ahogy a papírforma szerint kell, ha a produkció valóban hatásos. A pörgős jelenetek és a gyors mozgások ábrázolása szintén pontos, a hang tökéletesen szinkronban van a képekkel; ideális hangsugárzó elrendezés és beállítások esetén a készülék valódi 3D teret épít fel.
A témától függően hol érdekes és különleges szintetizátor hangokból álló, hol pedig szimfonikus zenekari filmzenék egyaránt nagyon kellemesek és szépen beintegrálódnak a filmekbe, jó anyagoknál gyakorlatilag szinte önállóan is megállnák a helyüket, ami ismét sokat elárul a készülék kvalitásairól.

Sztereó üzemmódra váltva és aktivizálva a „Pure Direct” üzemmódot a különféle változatos műfajú muzsikák telt, mozgalmas és barátságos hangvételben szólalnak meg. A fúvós hangszerekből kiáramló levegő érzete az audiofil készülékek tudományát idézi, ami igazán szép teljesítmény egy ilyen multi-funkciós mozis készüléktől. A mélyek testessége most is imponáló, jazz, jazz rock és pop műfajokon pulzál is a basszus rendesen, és a készülék a dinamizmusnak sincs híján.
Klasszikus és opera műfajokon a megszólalás a teltsége mellett nyílt, levegős és fesztelen hangulatú. A hangszereket kellemes, nagyon enyhén pasztelles színvilággal szólaltatja meg és a sokféle hangszert precízen helyezi el a jókora színpadon. Az énekesek hangja szárnyaló és energikus, a készülék erejének illetve teltségének köszönhetően a komplex nagyzenekarok ábrázolása is nagyon hatásos és ugyanezen tulajdonságainak köszönhetően még a komplexitásukból is kapunk némi ízelítőt.

Az előző Aventage sorozat több modelljének ismeretében azt kell, mondjam, ezt a készüléket maximum szándékosan lehetett volna elrontani, ami nem következett be, hanem e helyett az RX-A750-es dúsabb mélyekkel és egy kissé kifinomultabb hangzással, valamint számos új funkcióval felszerelve lépett a porondra. Elődeihez hasonlóan az igényes mozis élmények mellett a legnagyobb fegyverténye a különböző „trükkök” kikapcsolása után tapasztalható kellemes sztereó hangzása, amely képek, szubok és 3D hangrendszer nélkül is leköti a hallgatóját, akinek ezekben a pillanatokban sohasem kell majd átkoznia a pillanatot, amikor a receiver mellett döntött a sztereó erősítő helyett.


Yamaha RX-A750
Teljesítmény: 2×105 W (8 Ohm, 2 csatorna)
Méretek: 435×171×367 mm
Tömeg: 10,5 kg
Ár: 249.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu