The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject X1-B és X2-B szimmetrikus lemezjátszók

Két új taggal bővült az osztrák gyártó "True Balanced Connection" X-Line lemezjátszó sorozata, melyek társaikhoz hasonlóan szintén rendelkeznek szimmetrikus csatlakozással.

Az első Hi-Fi készülékek megjelenése óta a világ jócskán megváltozott, például többek között számos, akkoriban még ismeretlen elektronikai kütyüt használunk, amelyek a különféle sugárzások révén komoly zavarforrásokat jelentenek az audio eszközök, különösen a kényes, alacsony jelszintű analóg lemezjátszó és phono együttesek számára. Az ihlet a hangstúdiókból és a professzionális zenei világból érkezett, ahol minden esetben a szimmetrikus csatlakozásokat alkalmazzák, mivel a különféle jelek, főleg a jócskán felerősített kényes mikrofonjelek számára különösen fontos a zavarmentesség. Ugyanez igaz otthon az alacsonyszintű jelek lemezjátszóról a phono előerősítőre történő átvitele során is. A szimmetrikus kapcsolat nagy előnye a képesség az esetlegesen felvett zajok és interferenciák eltávolítására. A szimmetrikus csatlakozások három vezetéket használnak csatornánként, melyek a földelés, egy meleg és egy hideg vezeték. A hideg vezeték hordozza az invertált (fordított polaritású) forró jelet. A vevő végén a hideg jel megfordul és hozzáadódik a forró jelhez. A trükk itt történik; az esetleges út közbeni zajokat mindkét vezeték felveszi, tehát az interferencia azonos a forró és a hideg kábeleken. Ha megfordítjuk egyiket közülük, vele együtt az interferencia is megfordul, az ellentétes zajok pedig kioltják egymást. A másik oldalról viszont a zenei jel duplázva jelenik meg a kimeneten. Annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a valódi szimmetrikus működés előnyeit, a lemezjátszót még fel kell szerelni egy MC hangszedővel.

X1 Balanced backside

Az X1 B az első Pro-Ject lemezjátszó, ami dedikált, teljesen szimmetrikus mini XLR kimenettel rendelkezik. Ez a szimmetrikus csatlakozás lehetővé teszi a lemezjátszó szimmetrikus bemenettel rendelkező phono előerősítőkkel való párosítását, mint például az új Phono Box S3 B vagy a Phono Box DS3 B.

X 1 white high gloss Tonarm VTA

Az X1 B lemezjátszót 8,6”-os karbon/alumínium hangkarral szerelték fel. A karbon réteg nagyfokú merevséget biztosít a hangkar számára, míg a belső alumínium cső a hangkar hatékony csillapításáról gondoskodik. Az ultra-alacsony súrlódású 4 tűpontos hangkar csapágy pontos, stabil és pontos barázda követést biztosít, az egy darabból álló kialakítás pedig kiküszöböli az eltávolítható shell típusok által okozott rezgéseket. Nagyobb tömege révén a hangkar az alacsony és közepes jelszintű MC hangszedőkhöz egyaránt ideálisan használható. A TPE csillapított ellensúly akár 50%-kal csökkenti a kar – hangszedő egység rezonanciáját. A lemezjátszó gyárilag kiváló minőségű elő-beállítással rendelkező Pro-Ject S2 MM hangszedővel érkezik. A hangkar magassága tejesen pontosan beállítható a két csigacsavar meglazításával, ami különböző vastagságú lemezjátszó alátétek és hangszedők használatát egyaránt lehetővé teszi. Az optimális hangminőség eléréséhez emellett a VTA- és az azimut beállítása is kulcsfontosságú.

X 1 black high gloss

Az X1 B-hez a kiváló minőségű Pro-Ject Connect it E kábelt mellékelik, ami egy fél-szimmetrikus, alacsony kapacitású kábel, kiváló árnyékolással. A legjobb eredmény érdekében azonban egy teljesen szimmetrikus típussal érdemes a lemezjátszót csatlakoztatni valamelyik új szimmetrikus bemenetű phonóhoz, a mellékelt MM hangszedőt pedig lecserélni MC típusra. (Gondolkoztam is rajta menetközben, hogyha a cél a teljesen szimmetrikus összeállítás volt, miért mellékelnek nem megfelelő kiegészítőket, ami így végül is felesleges kiadás.)

Az X1 B motorja önmagában már nagyon halk, a még csendesebb működés érdekében azonban még egy speciális motorfelfüggesztést is terveztek hozzá, ami megnöveli a motor stabilitását és elszigeteli a külső hatásoktól. A különféle rezgéseket hatékonyan csillapítja és megszünteti, így nem jutnak tovább az alvázra, a tányérra vagy a hangszedőre. Az X1 B motor alváza gondosan kiegyensúlyozott és felfüggesztett a precíziós hangolású TPE szíjjal; ilyen módon hatékonyan el van választva a lemezjátszó lábaitól az optimális teljesítmény érdekében. Ez lényegében egy szabadon lebegő szerkezetet jelent pontosan vízszintbe állítva. A lejátszási sebességet elektronikusan szabályozza a kifinomult DC/AC generátor, amely garantálja a legpontosabb és legstabilabb forgást. A sebességek között egy gomb megnyomásával lehet egyszerűen váltani. A lapos szíjat használva lehet a 33 és a 45 RPM között váltani, míg a mellékelt kerek keresztmetszetű szíjat felhelyezve a 45-ös és a 78-as fordulatszámok között lehet váltani.

X1 Motor NEW

Az X1 B nagy és nehéz MDF alváza hatékonyan csökkenti a nem kívánt rezonanciákat egy szinte észrevehetetlenül alacsony szintre, aminek köszönhetően a lejátszás részletezőbbé és pontosabbá válik. A szerkezet állítható magasságú, csillapított alumínium lábakon áll, a sasszi 8 réteg festéket kapott és végül kézzel polírozták, hogy minél elegánsabb látványt nyújtson.
Négy különböző felülettel kapható; egy prémium diófa furnér, egy luxus fekete, valamint fekete vagy fehér szatén. Az új X1 B kézzel készül Európában kizárólag prémium anyagok felhasználásával, hogy megfeleljen a magas minőségi követelményeknek.

X2 B satin white cutout

A nagyobb testvér X2 B már 9”-os karbon/alumínium hangkarral rendelkezik, és Ortofon Red Quintet hangszedővel valamint szimmetrikus kábellel érkezik, így már alapból tökéletes eleme lehet egy teljesen szimmetrikus rendszernek.

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu