The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-V379 – Hatásos belépő

Nemrégiben jelentek meg a Yamaha „79”-es típusszámú új AV receiverei, melyek közül az RX-V379 a legkisebb modell, vagyis a sorozat gazdaságos típusa, ami a töretlen fejlődés jegyében természetesen ismét több mindent tud, és több funkcióval rendelkezik, mint az elődje.

A kozmetikailag úgy tűnik, semmiben sem változott RX-V379 egy 5.1 rendszerű készülék, diszkrét felépítésű erősítőkkel és kettő csatornát meghajtva 2×70 W teljesítménnyel. (8 Ohm, 0,09% THD) A többi Yamaha AV receiverhez hasonlóan a digitális formátumban érkező jeleket csatornánként külön-külön 192 kHz/24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, míg a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül érkező fájlokat még a speciális algoritmusokkal dolgozó Compressed Music Enhancer is kezelésbe veszi, hogy jobb hangot varázsoljon a tömörített anyagokból. Belépő modellként ez a típus Pure Direct üzemmóddal nem rendelkezik, ám egy hasonló Straight funkciót találunk rajta, amit sztereó zenehallgatáskor érdemes használni. Ha valakinek nincs szub-woofere és keveselli a mélyeket, használhatja az Extra Bass nevű hatékony basszus kiemelőt, bár mondanom sem kell, hogy e szolgáltatás az előzőtől eltérően már nem éppen a mindenféle felesleges beavatkozástól mentes tiszta jel-út filozófia jegyében született.

RXV379

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást a Yamahától megszokott YPAO rendszer legújabb változata segíti. Dekóderekkel és DSP funkciókkal való felszereltség terén a Yamaha mindig is a kategória egyik vezető szereplőjének számított, ezért az RX-V379-est is jól felszerelték e tekintetben. Beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról is elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz, emellett a kínálatában szerepel a fejhallgatókhoz optimalizált Silent Cinema és a Virtual Cinema Front funkció is. Dekóderekből a választékában a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus és a DTS-HD Master Audio típusok találhatók.

Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K videojelek is továbbíthatók, illetve olyan értékes videós funkciókat is kapunk, mint a HDMI Audio Return csatorna, a Deep Color, az x.v. Color, a 24 Hz-es képfrissítés és az Auto Lip Sync.
A front lapon lévő USB port iPod és iPhone készülék csatlakoztatására szolgál, melyekről FLAC, WAV 192 kHz/24 bit és Apple Lossless 96 kHz/24 bit zenefájlok szólaltathatók meg. Mellette található egy Aux jelű 3,5 mm-es analóg jack bemenet, míg a 6,3 mm-es fejhallgató aljzat az előlap bal alsó sarkán kapott helyet. HDMI-ből 5 darab (4 bemenet, 1 kimenet) található, emellett 2 analóg és 3 digitális AV bemenet szett áll rendelkezésre a különféle analóg és digitális forráskészülékek csatlakoztatásához. A front hangsugárzók csatlakozója csavaros-szorítós banándugó, a másik három csatornának azonban már csak olcsó csiptetős csatlakozó jutott, de hát ez a költség hatékony belépő szint. Újdonság a vezeték nélküli Bluetooth kapcsolat, mely révén megfelelő eszközökről immár abszolút komfortosan, drótok használata nélkül lehet zenélni a készülékkel.

RX V379 b

A szokásos távvezérlő mellett a készülék az App Store vagy a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető AV Setup Guide alkalmazás segítségével iOS vagy Androidos táblagépekkel egyaránt beállítható és vezérelhető, míg a távvezérlős változatnál az On Screen segíti a menüben való tájékozódást.


Ahogy már többször leírtam, a Yamaha erősítők alapvetően barátságos, kerek és telt karaktere természetesen nemcsak a különféle zenéken, hanem a filmeken is visszaköszön, és ez alól nem kivétel a vadonatúj RX-V379-es sem. A készülék kellemes, egészen finoman lekerekített magasakkal és testes, erőteljes mélyekkel rendelkezik, utóbbiak (persze hangsugárzó függvényében) még 5.0-ás szett esetében is igen intenzív basszus élményt biztosítanak. Az effektek gyorsak és pontosak, akárcsak a félelmetes kardnyisszantás a Spartacus főcímében, ám szerintem még ennél is sokkal fontosabb a természetes és valóság ízű hangzásvilág, ami mindenféle effektet és hangot hihetővé tesz a brutális dinamikájú lövésektől kezdve a padlónyikorgáson át egy doboz sör kibontásáig. Márpedig ettől a paramétertől igazán élvezetes egy mozi, ha pedig mindehhez még fejletépő erő is párosul, akkor aztán tényleg mindenki elégedett lehet.
A múltból a jövőbe érkezve Pandora bolygón játszódó jelenetekben főleg az éjszakai természet hangjai érdekesek, az akciók és az űrhajó hangjának ábrázolása pedig a készülékben rejlő tiszta erőt és energiát mutatja meg. A párbeszédek mindeközben jól érthetőek és hitelesek, akkor is tökéletesen érteni a szereplők minden szavát, amikor minden felbolydul és kavarog az ember körül.
A továbbiakban különféle filmek és jelenetek jönnek, a hatás azonban hasonló marad; az RX-V379 biztos kézzel tartja a gyeplőt, fáradhatatlanul adagolja az energiákat és ugyanolyan jól elszórakoztat az akciódúsabb mozikon, mint a könnyed vígjátékokon. Transzparenciában, levegősségben és nyíltságban természetesen elmarad valamivel a drágább társaktól, de az eredmény az árához viszonyítva nagyon jónak mondható.


Zenehallgatáshoz a Straight üzemmódot választom ki, hogy a számos funkció és szabályzó áramkör lehetőleg kimaradjon a muzsika útjából. Az élő jazz zene a készülék nyugodt karakterét ötvözi pezsgéssel, amiből a múltkori modellekhez hasonlóan kellemesen friss összhatás sül ki. A magasak lágyak és selymesek, a hangzás barátságos hangvételű, a basszus pedig erőteljes és folyamatosan jelen lévő. Nem zavaró módon, mint például egy túllőtt és rosszul beállított szub-woofer esetében, hanem a zenét stabillá, testessé és ez által hihetővé téve. A dob beütések intenzívek és energikusak, de jól tolja a klarinétos is, elvégre mégiscsak ő a szólózó és így a középpontban lévő hangszer. A vibrafon muzsikájában inkább a készülék kellemes oldala kerül előtérbe, a hosszú lecsengésekkel szóló bensőséges dallamok klubhangulat helyett inkább némi andalgásra csábítanak.
Az opera és az egyéb lendületes klasszikus muzsikák energikusak és nagy volumenűek. A testes mélyekkel alátámasztott nagyzenekarok ábrázolása meglehetősen korrekt, így annak ellenére, hogy természetesen érezni, hogy nem egy audiofil készülék szól, el lehet merülni ezekben a dallamokban is.
A dinamikus pop és rockzenék igazán jó terepek a készülék számára. A tőle megszokott alapvetően testes, kellemes és finom megszólalás köszön vissza, a hangzás sokszínű, kellően izgalmas, a derekas basszus pedig, mint ezen műfajok különösen fontos eleme, jókora hozzáadott érzéket jelent.

A távvezérlőről is elérhető menüben kiválasztva a Bluetooth párosítást a telefonom és a receiver pillanatok alatt megtalálja egymást és már szólhatnak is a különféle muzsikák, melyeket a készülék meglepően élvezetesen tálal. A tömörített anyagok egyik legfőbb jellemzője a vékonyabb, valahogyan kiüresedettnek érzett megszólalás, többek között ezen a problémán is segít a Compressed Music Enhancer, aminek hatására a hangzás teltebbé, kövérebbé és egészségesebbé válik, a basszus pedig egyértelműen testesebb lesz tőle. A tömörítéskor elveszett dolgokat nyilván nem tudja visszavarázsolni, de sokat javít, és tényleg jól működik.

Az új AV receiver széria legkisebb tagja elődeihez képest a hangzásban mindig megtalálja azt az ideális középutat, ami az akció dús mozikhoz is eléggé erőteljes és izgalmas, az egyéb műfajú anyagokat pedig kellemessé és életszerűvé teszi. Zenehallgatáskor a Yamaha sztereó erősítők hosszú távon is jól hallgatható karaktere köszön vissza, aminek köszönhetően zavaró hibáktól mentes karakterével jól együtt lehet élni, még akkor is, ha a tulajdonosa inkább akusztikus műfajokat hallgat. Házi-mozi téren a készülék felszereltsége szokásosan impozáns, összességében mindennel rendelkezik, amit ma egy minőségi alapmodelltől elvárhat az ember.


Yamaha RX-V379
Teljesítmény: 70 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 431,5×151,2×311,8 mm
Tömeg: 7,4 kg
Ár: 114.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu