The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon DVD-A11

Ha csak felületesen tekintjük is át a DVD lejátszók fejlõdési ívét, egyértelmûen látszik, ami egyébként is nyilvánvaló volt: a jövõ a multifunkciós készülékeké. Sõt a Denon aktuális AV lejátszóit nézve inkább már a jelen, hiszen a cég az alsó-középkategóriától indulva teljes formátumfüggetlenséget kínál. Elõzõ számunkban a kis DVD-1400 bizonyította be, hogy alapfokon is lehet kiválót alkotni, mostani tesztkészülékünk pedig azt demonstrálja, milyen sok mindent lehet egyszerre, igen magas színvonalon végezni. A DVD-A11 szérián belüli pozíciója egészen speciális: jelenleg õ a sorozat legnagyobb tudású tagja, mégis mást jelöltek ki csúcsmodellnek.

Felszereltségével jócskán felülmúlja a Denon lejátszók királyát, a DVD-A1-et, s bár van némi súlyhátránya (a DVD-1400-ból pl. hármat is rá kell pakolnunk, hogy felé billenjen a mérleg), valamint THX tanúsítványa sincs, erõs házon belüli konkurenciát jelent a kinevezett uralkodónak. Leginkább természetesen az szól mellette, hogy tökéletes szabadságot nyújt a lejátszható formátumokban és csatlakozási lehetõségekben egyaránt. Kezeli a két- és többcsatornás SACD-t, a DVD-Video és -Audio szabványt, a Video CD-t, kompatibilis a HDCD kódolású audio CD-vel, mindkét elterjedt tömörített zeneformátumot (MP3, WMA) lejátssza, és még (Fuji, Kodak) fotó CD nézegetésre is alkalmas. Magától értetõdõen van fedélzeti DD/DTS dekódere, teljes manuális kép- és hangszabályozási lehetõséget (csatornánkénti jelszint, késleltetés, alul és felül áteresztõ szûrõk) biztosít. Audio DA konverterei 192kHz/24bit-esek, unikumszámba megy a 192kHz-es formátumra kiterjesztett, harmonikus analóg hullámalakot produkáló AL24 audio jelfeldolgozás, a kettõs, 216MHz/12bit-es video DAC, csakúgy, mint a DCDi progresszív videó áramkör.

Mindezt a technikát már-már túlzásnak tûnõen hatalmas, masszív, rezgéscsillapító hatású többrétegû dobozba építették. A látványos, pezsgõarany alumínium elõlap közepébe jókora fióknyílást metszettek (a betöltõ mechanizmus szintén rezgésvédett); alatta a kategória valószínûleg legjobb kijelzõje látható, amely rengeteg hasznos információt mutat jól áttekinthetõ formában, viszont nem fáraszt buta animációval. A kezelõszervek közül ki kell emelni a Mode Set Up párost, amelyekkel pl. közvetlenül, tehát OSD menü használata nélkül választhatunk az SACD lejátszási módok között.
A DVD-A11 azon kevés lejátszók egyike, melynek csatlakozói nemhogy korlátoznák a felhasználási szabadságot, inkább túl sok alternatívát kínálnak. Kép- és hangkimenetek terén egyformán zavarba ejtõ a választék: a "hagyományos" (kompozit, S-Video, SCART) csatlakozókat mind megkettõzték, de komponens szettbõl is kettõt találunk rajta, hogy a megszokott RCA-k mellett a BNC aljzatok se hiányozhassanak; végül - ha eljön az ideje - egy bõvítõ készlet bevetésével a DVI interfész is munkára fogható. Míg analóg audio kimenetbõl "csak" egy kettõzött frontcsatlakozóval szerelt 5.1 csatornás készletre futotta, addig a digitális szekcióban koax, optikai, IEEE1394 (2 db) és Denon Link jelforrást találunk. (Utóbbinak a cég AVC-A1SR erõsítõjével együtt vehetjük hasznát; ha ezen az alacsony feszültségen mûködõ, szimmetrikus, árnyékolt interfészen keresztül kötjük össze õket, sugárzási zajokra kevésbé érzékeny, így végsõ soron tisztább és biztonságosabb adatátvitelre tehetünk szert.)


Kép és hang
Remekül beállított, finom egyensúly van a felvételek részletezettsége és lágysága között, a képek rajzolata nagyon pontos, aprólékos, mégsem tûnik túlságosan élesnek, keménynek. A színek kellemesek, nincsenek túlvezérelve, nem virítanak, abszolút moziszerû a látvány. Finomak az árnyalatok, szemléletesek a fény-árnyék átmenetek, szokatlanul plasztikus, térbelinek tûnõ jelenetek elevenednek meg a vásznon, így akár a részletekre, akár az összhatásra figyelünk, nem okozhat csalódást a képminõség. Hasonlóan érett, kiegyensúlyozott az analóg multicsa-tornás forrásról nyert mozihang, nagy volumenû, impozáns, de egyáltalán nem tolakodó a zenekari aláfestés, csordultig telítõdik a tér friss, gazdagon részletezett muzsikával. A pontos térábrázolás akcióban is megmarad, élnek a perspektívák, ami távolabb történik, annak a hangja is távolabbról és mindig a tökéletes irányból szól, a közeli párbeszédek viszont valóban az orrunk elõtt zajlanak. Igen mozgalmas surround hatásokat produkál, minden csatorna teljes erõbedobással képes dolgozni, így teljes értékû, minden irányban egészségesen kiterjedt 3D hangzást kapunk. Nyugodt, megingathatatlan erõt érezni a hangjában, nem kapkod, nem erõltet túl semmit, nem hallunk idegesítõ szöszmötöléseket mindenhonnan, talán ezért is tûnik kellemesnek, hoszszú távon is élvezhetõnek a hangvétel.
Audio lejátszóként úgyszintén nagyszerûen megállja a helyét a készülék, CD-rõl jó felbontással, kicsit visszavonultan, óvatosan, de még nem bátortalanul szól a zene, most kétségtelenül a DVD-2900 (HFP46) stílusát viszi tovább, de nála érettebben, precízebben játszik. A mozin hallott megfontoltságát megõrzi, hangszerei pontosak, de nem különösebben sziporkáznak, lehetnének valamivel bevállalósabbak is. Jó erõben levõ basszusa megfelelõen mélyrõl indul, megbízható nyomatékára mindig lehet számítani. Magassávja kicsit zártnak tûnik, szólhatnának élénkebben, életrevalóbban is a cinek. Sztereóképe viszont igen kiterjedt, nem túlzsúfolt, inkább kellemesen telített, a hangszerek pontosan definiáltak, élõ atmoszférát kölcsönöznek az elõadásnak. SACD-n is megmarad az alapkarakter, sõt még a formátumváltás miatti minõségjavulást sem érezzük drámainak, ám valószínûleg ez a kifejezetten egységes CD-hangzás miatt van így. Persze nem arról van szó, hogy ne lehetne észrevenni a magasabb hangminõséget, maximálisan kihasználja a nagyobb felbontás és a kiterjesztett dinamikatartomány adta lehetõségeket. Ettõl nemcsak részletesebbé, töményebbé válik a hangkép, de a zenekar életkedve is megjön, amely ráadásul még kiterjedtebb színpadot kap játékteréül. DVD-A-n tovább tud tisztulni a hangzás, fõleg a spektrum két széle futja ki magát feltûnõen, a magassáv szépen feldúsul, hangsúlyosabbá válik, és a basszus is áthatóbb, energiadúsabb az elõbbinél. Tüzesnek, temperamentumosnak azonban most sem mondanánk, inkább a végsõkig kitartó hidegvérével, stabilitásával hívja fel magára a figyelmet.

 

Ajánlás
Profi lejátszó a kiváló és hosszú távú technikai megoldásokat elõnyben részesítõ, komolyan gondolkodó zene- és filmrajongók számára; minõsége és felszereltsége folytán a legmagasabb mozis igényeknek is minden további nélkül megfelel, miközben kellõ átéléssel, hozzáértõen szólaltatja meg mindhárom audio formátumot.