The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz DV4500, SR4500

A Marantz Range sorozatának éppen aktuális legkisebb tagjai többé-kevésbé rendszeresen megjelennek szerkesztõségünkben, persze nem ok nélkül, ezek a készülékek ugyanis rendre tartogatnak valamilyen meglepetést. Nincs ez másként most sem, a frissen átdolgozott alapkategóriás DVD lejátszó és házimozi receiver szemnek-fülnek (és pénztárcának is) kellemes élményt jelent, ráadásul az SR4500 révén még egy "korszakváltás" is fûzõdik a nevükhöz.

DV4500

Szembõl nézve egészen szimpatikus megjelenésõû a lejátszó, fõ ékessége a szépen csiszolt alumínium elõlap, a divatosan kidomborodó fiókfront és az azzal érintkezõ, diszkréten egyszerõû kijelzõ. Hangsúlyos kezelõszervei révén a funkcionalitás sem szorul a háttérbe, bár a jobb szélre helyezett menüvezérlõ gombcsoportra nincs túl nagy szükség, nélküle pedig talán még felnõttesebb is lenne a készülék kiállása. A kellemes felhasználói felület nyomán kialakult lelkesedést némileg lehõûti a szinte jelentéktelenül könynyõû konstrukció, a kis mélységõû doboz ezúttal csak "állábakat" kapott; lassan meg kell szoknunk, hogy ezek a megoldások audiofil irányultságú gyártóknál is létjogosultságot nyernek. Meghajtója mindenesetre biztosan, igaz, egy kicsit erõs surrogással forgatja a lemezt, a tartalomjegyzék beolvasásán dicséretes gyorsasággal teszi túl magát. A növekvõ elvárásokhoz igazodva DVD-V, SVCD, audio CD, MP3, WMA és JPEG lejátszásra képes, komponens videó kimenetén keresztül PAL progresszív képet szolgáltat, SCART aljzatán át RGB videojeleket küld, a digitális hang koaxiális és optikai kimeneten is rendelkezésre áll. Beüzemelése nem lehet probléma, annál is inkább, mert az óvodás grafikájú képernyõmenüben csak a leglényegesebb funkciók állíthatók.

SR4500

Az erõsítõt körbejárva-megemelve fellélegezhetünk: nála szó sincs fogyókúráról, a jól megtermett ház éppolyan nehéz, mint amilyennek látszik. A hosszú évekig szinte változatlan kiképzésõû alu elõlapot most kicsit alaposabban átkozmetikázták, így talán még összefogottabbnak hat, s bár az alapstruktúra maradt a régi, a funkciók némiképp átrendezõdtek, noha ezzel nem feltétlenül javult a kezelhetõség. Megszüntették az oly régen használt bemenetválasztó rádiógomb-sort, ezt a szerepkört a bal oldali forgatókapcsoló vette át, melynek racsnizása alig érezhetõ, nem áll be egykönnyen a kívánt pozícióba. A surround programokat egyetlen léptetõgombbal érhetjük el, amely a kijelzõ bevonásával egységesebbre szabott központi vezérlõpultra került, valamint ide másolták a távvezérlõ "kurzormozgatóit", ezeket ugyan nem fogjuk túl gyakran használni, de legalább jól mutatnak. Távkapcsolója a lejátszóéhoz hasonlóan látványnak kellemes, használni azonban vele ellentétben nem annyira kényelmes, már az is sokat jelentene, ha a hangerõszabályzókat könnyebb lenne megtalálni.
Nem is olyan régen búcsúztatta el a Marantz utolsó 5.1 csatornás receiverét, a 2004. õszére megjelentetett szériával azonban már a 6.1-es korszak is véget ért, vagyis mostantól legkevesebb 7 erõsített csatorna vár a márka vásárlóira. A teljesítmény a sorozatnyitó SR4500 esetében 80 watt, amit diszkrét elemekbõl felépített kimenõ fokozat termel. 32 bites jelfeldolgozó processzor végzi a DD EX, DTS-ES és DPL IIx dekódolást, a 192kHz/ 24bit-es DA konverter alkalmazása már nem újdonság. A nem magától értetõdõ extrák között találunk többek között egyszerõûsített (S-Video és kompozit közötti) videójel-konverziót és forrásmegosztással mõûködõ erõsített második audio zónát. A rendezettség a hátoldalon is fontos szempont maradt, a csatlakozók funkciójuk szerint szépen elkülönülnek, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy a 7.1 csatornás hangfeldolgozás mellett a komponens videojel kezelése is az alapfelszereltség részét képezi.


Hang és kép
Öntudatosan lendületes, feszes, de nem eltúlzottan testes a páros alapkaraktere, ráadásul egészen jó a hangulatfestõ készsége is, a térhatásért felelõs effektek igen aktívak, és valószerõûségükben sincs hiba. Akcióközelbe érve az egyébként is élénk basszus még inkább megrázza magát, és keményen, szinte semmit sem késlekedve hozza lendületbe a filmet. A surround tér ugyan kicsit szõûkre szabott, lehetne valamivel levegõsebb, kiterjedtebb a hangszínpad, a pozícionálás viszont kiváló, majdhogy nem tökéletes az egyensúly. Pontosságért sosem mentek a szomszédba a Marantz elektronikák, ez most sincs másként, a határozott, szilárdan formált középsáv talán a kelleténél valamivel szikárabbnak tõûnhet, cserébe viszont igen világos, kiválóan fókuszált a hangkép, különösen a szinte végletesen tiszta beszédhangok profitálnak a dologból. Az erõteljes megszólalás mellé elég lágy, a gyengén világított jeleneteken valamivel visszafogottabb felbontású képet kapunk. Telített, meleg színei ellenére valahogy minden helyszín sötétebbnek tõûnik a megszokottnál, ám a szereplõk mozgása így is magabiztosan dinamikus. A rendszer CD-s muzsikája kicsit hullámzó jelleget ölt, bizonyos részeken igen szépen, a teljesség igényével játszik, máskor viszont el-elsiklik a részletek felett. Úgy tõûnik, a kevés szereplõs, "csupaszabb" darabok fekszenek jobban a párosnak, különösen jól prezentálja a ritmushangszerek szólóit, az ütõsök vibrálását. Telítettebb, összetettebb kompozíciókon valamelyest bizonytalanabbá válik a hangzás, a koncert hangulata nem annyira tapintható, a középhangok határozottsága is alábbhagy, az erõs igénybevételt azonban feltõûnõen jól bírja.

Ajánlás
Abszolút naprakész technika, a legfrissebb dizájn, ráadásul már megjelenésekor komoly árengedménnyel: ez bizony nehezen visszautasítható ajánlat a surround rendszer beszerzését tervezgetõk számára.