The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer PDP-435FDE

A 2004-es idényt EISA-díjszürettel záró Pioneer az aktuális modellváltással együtt jó alaposan kibõvítette plazmatévé-kínálatát, a korábbi kéttagú sorozat örökébe lépõ ötödik generáció immár hatféle típussal csábítgatja a vásárlókat.

A sorozatból kilógó, 155 centis képátlójú óriás kivételével a készülékek gyakorlatilag ugyannak a plazmapanelnek a 109 és 127 centis, 16:9-es oldalarányú változatára épülnek, így az igazi különbséget nem a képminõség, hanem a méret és az extra szolgáltatások jelentik közöttük. Tesztkészülékünk a belépõ szintû, 43 hüvelykes képméretû modell, amely különösen azon házimozisták érdeklõdését keltheti fel, akiknek nincs égetõ szükségük a drágább típusok különleges multimédiás és kényelmi szolgáltatásaira, viszont teljesítményben nem szívesen alkusznak meg.
A generációváltás jelentõsége leginkább a választási lehetõségek kibõvülésében mutatkozik meg, a képernyõ formaterve maradt a régi, a mûszaki tartalmat azonban nem kerülték el a fejlesztések, két fontos területen is friss technológiát vezettek be. Az egyik az új színszûrõ fólia, amely közvetlenül a panel felületére illesztve hatékonyabban tünteti el a tükrözõdéseket. Bár a számszerûsített értéken ez nem látszik, ezzel a kontraszt erõsebb, a színvisszaadás dinamikusabb lett, ráadásul a konstrukció vastagsága fél centivel csökkent, így a készülék teljes mélysége már alig haladja meg a 9 centit. Nem kevésbé jelentõs módosítás a "Super Clear Drive" rendszer továbbfejlesztésével alaposan megnövelt színmélység: mindhárom alapszínhez 1920 szürkeárnyalat rendelhetõ hozzá, vagyis összesen több mint 7 milliárd színárnyalat jelenhet meg a képernyõn.
A Pioneernál bevett szokás szerint a plazmakijelzõt egy különálló médiavevõ vezérli, ahol egyszersmind a kábelek is összefutnak. Ennek doboza már kicsit látványosabban átalakult, ám méretei szinte változatlanok. Elõlapja majdnem teljesen üres, a lenyíló konzol alatt egyetlen AV bemenetet helyeztek el. Hátul már több a látnivaló, három SCART aljzat (kettejük ki- és bemenet egyben), komponens videó bemenet, HDMI interfész és az analóg TV tuner RF antennacsatlakozója fogadja a külsõ jeleket, de egy szett AV kimenetet is találunk rajta. Kezelhetõsége elsõrangú, és nemcsak az elegáns, alumínium palásttal borított távvezérlõ miatt: logikusan tagolt, szépen megrajzolt grafikus menüjében elõre beállított képsémák közül választhatunk, de mód van a manuális kalibrálásra (színhõmérséklet állítás, színegyensúly szabályzás 6 csatornán, stb.) is. Többféle energiatakarékos üzemmódot kínál, a megjelenítés oldalarányát automatikusan a forráshoz igazítja, elégedettségünk csak azért nem lehet teljes, mert a választható menünyelvek közül a magyar még mindig hiányzik.
Szolgáltatásai tévés aspektusból nézve nem éppen sokrétûek, aki osztott képernyõs vagy kép-a-képben megjelenítésre, VGA bemenetre, memóriakártya-kezelésre, esetleg digitális tunerre vágyik, további forint-százezrek befektetésével ezeket mind megkaphatja valamelyik jobban felszerelt konfigurációtól, a kevésbé nagyravágyóknak be kell érniük a 2100 oldalas teletext-memóriával. Ugyan házimozis szemszögbõl teljesen lényegtelen, mégis meg kell említenünk, hogy az összeállítás alapkiszereltségben ezúttal is néma, tehát hangszóró csak a külön megvásárolható kiegészítõk listáján szerepel.

Kép
Kicsit hasonló benyomásokról számolhatunk be a PDP-435FDE képminõsége kapcsán, mint amikor az ember rövid tesztúton kipróbálja egy eleve jól sikerült autó gyárilag felfrissített példányát, amely mondjuk fejlettebb motorvezérlést, sportosabb futómûvet, direktebb kormányzást kapott, tehát biztosan jobb, mint az alaptípus, de az apróbb-nagyobb finomítások nem feltétlenül érzõdnek meg pár kilométer alatt. Ez a sors jutott plazmatévénknek is, hiszen a márka korábbi képviselõi már kellõképpen elbûvöltek minket, kiváló eredményeiken az új generációs modell sem javíthat látványosan, mégis hallatlanul jó érzés újra elterpeszkedni a normál tévéhez szokott szem számára lenyûgözõ méretû képernyõ elõtt. Még mindig feltûnõ a hatalmas fényerõ, amely miatt világos szobában nincs versenytársuk a plazmapaneleknek, hiába a díszkivilágítás, a betûzõ nap, a látványt mindez szinte egyáltalán nem befolyásolja. Élénk, tiszta színvilága nem fogható egyetlen más, reálisan számításba vehetõ megjelenítõ által produkálthoz sem, bár hozzá kell tennünk, hogy ez inkább a világosabb árnyalatokra igaz, a megtöbbszörözött színmélység ellenére azért a fényszegény helyszínek továbbra is nélkülözik az igazán mély feketéket, ennek pedig a részletezés látja kárát, képzaj viszont az ilyen felületeken sem jelentkezik. Jól megvilágított színtereken az erõteljes kontraszt tökéletesen közömbösíti a jelenséget, dinamikusan rajzolódnak ki a felületek, az éles szögben beesõ fény által kihangsúlyozott plasztikusság hatásosan hívja fel a figyelmet a valósághû látványra. Az XGA felbontásnak köszönhetõen a tájképek poszterszerû részletességgel bontakoznak ki, az igen alacsony reakcióidõ pedig ideális feltételeket teremt a gyors jelenetek számára, az instabil kézi kamerával hangsúlyozott rázós akciók ilyen méretben már valóban átélhetõvé teszik mozihõsünk szorult helyzetét.

Ajánlás
A televízió a - már mondhatjuk úgy - megszokott lebilincselõ látványvilággal kényeztet, amit minden bizonnyal sorozatbeli drágább testvéreirõl is megállapítanánk. Azért választottuk mégis õt az új hatosfogatból, mert gyártója úgy fejtett le róla a különleges extra szolgáltatásokkal együtt egymillió forintot, hogy a beavatkozás a képminõséget nem befolyásolta, így napjaink egyik legjobb méret-ár-minõség mutatójú megjelenítõjévé tette.