The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost Sort Kone BC

A gyártó négy-tagú Sort Kone kúp családjának tagjai a különféle nemkívánatos rezonanciákkal veszik fel a harcot, megfelelő működési környezetet biztosítva a rajtuk elhelyezett készülékek számára. A sorban a második AC típust már korábban bemutattuk, most pedig következzen az utána jövő BC jelű bronz/kerámia verzió.

A magas profilú, 56 magas fekete színű Sort Kone (a Sort dánul feketét jelent) kúpok direkt csatolt, mechanikusan hangolt szerkezetek, melyek újfajta megközelítés szerint próbálnak meg hatékony megoldást találni az audio/video berendezések rezonancia problémáira. A Nordost mérnökei szerint ugyanis a megszokott rezgéscsillapító eszközök azáltal, hogy kizárólag a környezetből érkező rezonanciák kiküszöbölésére koncentrálnak, a meglehetősen összetett problémának csak az egyik részét oldják meg, mivel a készülékek működés közben rezgő alkatrészei (transzformátor, tápegység kondenzátorok, stb.) maguk is előidéznek különféle belső rezonanciákat, melyek így kontrollálatlanok maradnak. Hatásukra a kényes zenei információk időzítése pontatlanná válik, valamint különféle torzítások is jelentkezhetnek, amikkel a zenei minőség megóvása érdekében igencsak érdemes lenne kezdeni valamit.

Nordost Sort Kone BC keszulek alatet 2A speciális Sort Kone kúpok gyártójuk szerint komplex megoldást kínálnak, mivel három részből felépülő szerkezetük nem csak elcsatolja a rájuk helyezett készülékeket, hanem mechanikailag is hangolja a rendszert, a készülékek eredeti lábainak kiiktatásával pedig teljesen elzárja a külső rezonanciák befelé, míg a belső rezonanciák kifelé vezető útját. Az egyenként csomagolt, darabonként forgalomba kerülő eszközt tetszés szerint lehet hármasával vagy négyesével használni, igény szerint azonban akár négynél több darabot is el lehet helyezni egy-egy készülék alatt.

Mindegyik Sort Kone verzió három részegységből, egy alapból, a rajta lévő golyóból, és a golyóhoz csatlakozó függőleges idomból áll. A részegységek különféle anyagokból készülhetnek, eszerint négyféle minőségi és árkategória létezik a termékcsaládon belül.
Az AS jelű alapverzió alumínium idom és alap kemény acél golyóval kombinálva, a következő, korábban már tesztelt AC típusban az acélnál sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkező Si3N4 kerámia golyó található. Jelen tesztünk szereplője, a sorban a harmadik, BC jelű típus bronz idomot és alapot jelent kerámia golyóval, míg a széria csúcsán a titán változat áll.


A korábban az AC típusnál tapasztaltakhoz hasonlóan a kúpok bevetésével finomabban és kulturáltabban nyüzsgő közönség mögött tökéletes a csend, ezért most a nagyon halk beszélgetésfoszlányok és zörgések is jobban előtűnnek, sőt, ha lehet, még a múltkorinál is nagyobb mértékben. Az atmoszféra hihetőbb, az emberi hangok valóságosabbak, ami egyértelműen a komolyabb készülékek sajátja. A muzsikát indító dobok ugyan nem dinamikusabbak, viszont a csendesebb háttér miatt mégis annak tűnnek; az ütések testesek, pontosak, gyorsak és semmiféle utóhangzás nem marad utánuk. A hangszerek selymesebben és finomabban szólalnak meg, a zenészek között tökéletes összhang uralkodik, és ez a harmónia ismét csak a magasabb kategóriájú rendszereket idézi. A fúvós hangszerek levegős hangjai lendületes dallamokat játszanak, a dobseprő szálaira bomlik szét, a hangulatot pedig a pezsgés és a kellemesség keveréke hatja át. A ritmusszekció pontos, pergő és hangsúlyos alapokat biztosító, kényelmesen elviszi a hátán az egész produkciót. A vibrafon és általában az ütős hangszerek hangja egyrészt gazdagabbá válik, másrészt felerősödik a fizikai kontaktusok érzete is, vagyis valóságosabban érezni, ahogy a két különböző anyag és felület találkozik egymással, ami a jelenlétérzetre és a valóság illúziójának megteremtésére is komoly hatást gyakorol.
Fordított megmérettetésként Anne Sophie Van Oter először a kúpokra állított készüléken keresztül dalol, nagy átéléssel, gazdag hangszínekkel, finoman lendületesen, széles és mély színpadon, egy összeszokott nagyzenekar közreműködésével. Eltávolítva az eszközöket a színpad kisebb, míg a levegő kevesebb lesz, ugyanúgy, ahogy a legfőbb élvezetet jelentő hangulati elemek mennyisége is. Az énekesnő most inkább erőből énekel, a hangja terjengősebb, kissé kiabálósabb és jóval kevésbé spontán. A felvétel színvilága fakóbb, az apró információk szintje csökken és számos egyéb finomság veszik oda. A jazzhez hasonlóan pontosan az a high-end karakterű selymes, eszköztelen és semleges hangás hiányzik, amely a megszólalást az előbb magasabb kategóriájúvá tette.
Shirley Horn felvételén a kúpok hatásaként ismét csak a plasztikusabb kézi dobra figyelek fel, a jazz muzsikánál megemlített „sötét” háttérnek köszönhetően pedig a háttér környezet apró csilingelései és egyéb hangjai is hangsúlyosabban vannak jelen. A selymesebbé váló lágy cinek finom „szöszözése” nagyon kellemes, ugyanúgy ahogy, a latinosan hullámzó gazdag ritmusszekció is. Az énekesnő hangja egy kissé mintha még átszellemültebbé válna, a levegője azonban biztosan több, és a finom érdessége remekül ötvöződik a lágy könnyedséggel.
A Los Calchakis finoman zizgő gitárjátéka domborműszerűen emelkedik ki a háttérből, és a kúpokkal kiegészítve sokkal jobban képes elhihetni, hogy a zene nem gépekből szól, hanem nagykalapos emberek zenélnek a fajitas és a taco mellé. Az énekhangjuk jóval felszabadultabban szárnyal, igazi örömzene ez, és ezek az érzések a kúpokat bevetve jobban átjönnek, mint nélkülük.

Ajánlás
A Sort Kone AC már korábban bebizonyította a Nordost fekete kúpjainak létjogosultságát, és hozzá képest a BC szett most még hangsúlyosabb javulást eredményezett. Hasonlóan például a hálózati kábelekhez a változás ráadásul nem pusztán ugyanazoknak a paramétereknek a még további lineáris fejlődésén mérhető le, hanem a hangzás egyéb területeken is komoly javuláson esik át. A csendesebb háttérnek köszönhetően az AC-hoz hasonlóan megnő az információk mennyisége és jobb lesz az atmoszféra, új elemként azonban a megszólalás selymesebbé, spontánabbá és eszköztelenebbé is válik, ami egyértelműen a magasabb kategóriájú készülékek jellemzője, amelyekhez a rendszerünk ilyen módon vállalható költségért jóval közelebbé kerül.
.

Nordost Sort Kone BC
Ár: 38.000,- Ft/db

Forgalmazó: Audio Centum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu